Genieten van
de beschaafde wildernis van Zweden

door Sander Lindenburg

Zijn het de beren? Is het de garantie dat je er ’s winters altijd kan schaatsen op het meer? Dat je er met je gezin midden in de natuur kunt vieren in je eigen stuga voor 400 euro in het hoogseizoen? De ruimte? Het feit dat de afstand vanaf Utrecht net zo ver is als rijden naar Zuid-Frankrijk? Orsa Grönklitt in midden-Zweden heeft een onverklaarbaar grote aantrekkingskracht op Nederlanders. Feit is dat 60% van de 300 vakantiewoningen altijd bezet zijn door mensen uit ons land.

Door de laatste jaren toegenomen belangstelling kan fors geïnvesteerd worden in Orsa Grönklitt. Deze zomer is het voor Europa unieke berenpark gemoderniseerd en uitgebreid. Vanaf 9 juli is niet alleen de inheemse bruine beer, maar onder andere ook de Kamtchtka beer te zien. “De ruimte die de dieren bij ons krijgen is enorm en niet te vergelijken met de beperkte plekken op de meeste dierentuinen in de wereld. In Zweden hebben we nog de ruimte. In totaal hebben we hier op ons park 415 hectares tot onze beschikking”, vertelt Torbjörn Wallin (41), directeur van het Orsa Grönklitt-recreatiebedrijf, dat naast het berenpark en vakantiecomplex ook een aan het meer gelegen camping omvat (800 standplaatsen).
free hit counter script
FOTO'S ZIJN GROOT TE KLIKKEN


Abba heet je welkom op de luchthaven van Stockholm

De Stuga's van Orsa Grönklitt dateren uit de jaren zeventig, maar zijn mede daardoor gezellig.

Elandvlees kun je hier in vrijwel elk restaurant krijgen. Mals vlees.

De uiterst vriendelijke en professionele ploeg van Orsa Grönklitt

Voor kinderen is er heel veel te doen, o.a. met quads rijden

Of zelf goud zoeken!

Echt waar!

Het is in de winter ook een aantrekkelijk wintersportgebied.

Vlakbij is een berenpark met inheemse bruine beren.

Die zich graag laten fotograferen.

Staan we er mooi op?

De beren, wolven, etc. zijn van boven te bekijken.

Het mannetje kan wel drie meter lang worden!

Wandelen kun je volop in de omgeving.

De routes zijn goed gemarkeerd.

En dan kom je in allerlei leuke dorpjes, zoals deze.

Kanovaren met de kinderen op een van de duizenden meren kan ook

En dan gaan picknicken op een van de eilandjes in het meer!

Naar het museum van Zorn, waar de gids ook perfect Engels spreekt!

De inrichting van de woning is gelijk gebleven aan de situatie in 1947.

Dit is een van de beroemdste schilderijen van Zorn

Buiten staat dit beeld. Het hoofd is dat van zijn vrouw, de rest zijn modellen.

Sommerland is een pretpark waar kinderen zich een hele dag kunnen vermaken.

 

NB: Op de foto's en het verhaal op deze pagina rust copyright! Indien u deze foto's, het verhaal (of andere verhalen, die op verzoek gemaakt kunnen worden) wilt publiceren dient u contact op te nemen met Solo Media in Zwolle.

Deze pagina kwam tot stand dankzij medewerking van bureau VisitSweden.com (jun. 2007)

 

 

Rijden door Zweden is voor Nederlanders een ongekende ervaring. Vooral Randstedelingen zullen niet weten wat ze overkomt: Je kunt hier moeiteloos doorrijden op de brede wegen die het land doorsnijden. Het woord file komt in de vocabulaire van de Zweden niet voor. Geen wonder, aangezien zij slechts met negen miljoen mensen wonen in een land dat dertien keer groter is dan Nederland. Het onderste deel van het land is nogal tam en vlak, maar zo’n 200 kilometer boven Stockholm wordt het snel leuker: Meer glooiing, hier en daar een steile rotswand en meren, veel meren.  Veel Nederlanders willen op hun vakanties een ander uitzicht hebben dan ze thuis gewend zijn en dat krijgen ze hier. En het feit dat ze hier zijn blijven vasthouden aan hun eigen munteenheid (kronen) laat ook een ouderwets en in de Euro-landen bijna vergeten vakantiegevoel bovenborrelen.

Orsa Grönklitt heeft een aantal benijdenswaardige voordelen op veel andere vakantiebestemmingen in de wereld: Er is het hele jaar rond iets te doen. “Beginnend in de winter hebben we hier vanaf januari tot en met eind maart altijd sneeuw en ijs. Een garantie die niet veel wintersportgebieden kunnen geven. Er werken hier in die tijd 150 mensen om te zorgen dat onze gasten niks tekort komen: begeleiding bij de ski-liften, die voor kinderen tot acht jaar gratis zijn. Of de mensen die met husky’s sledetochten maken”, schetst Wallin de situatie. “Veel Nederlanders komen omdat ze zeker weten dat ze hier kunnen schaatsen, toch een favoriete wintersport bij jullie, maar door de slappe winters iets waar de jongeren nauwelijks meer weet van hebben”.

In de zomer kan er in het meer gezwommen worden. De temperaturen zijn gemiddeld hoger dan meestal gedacht van dit land. “De mensen die hier ’s zomers komen komen voor de ruimte en de natuur en die weten en accepteren dat het geen Costa del  Sol is”.  Al vanaf dat het berenpark in 1986 geopend werd heeft het een grote aantrekkingskracht gehad op toeristen. Deze zomer is het oppervlak verdubbeld, zijn er loopbruggen aangebracht en enkele educatieve elementen toegevoegd. Overigens zijn in het door grote hekken afgescheiden park verschillende leefgebieden uitgezet, waarin niet alleen diverse soorten beren, maar ook wolven en lynxen te zien zijn.

Veel aandacht is er voor de bruine beer, die ook nog daadwerkelijk in de Zweedse wouden rondstruint. Volgens een schatting leven er nog 2500 in het wild. Die situatie is wel eens anders geweest.  Torbjörn Wallin: “Mijn opa ging in deze streek met rijke mensen op jacht. Die gaven hem 300 kroner als hij ze wilde helpen een beer te doden. Een boel geld zo rond 1900. In de jaren zestig was de berenpopulatie echter zo laag dat de overheid er iets aan is gaan doen. Daarna is het snel toegenomen tot het nu op zo’n aantal is gekomen dat er met een vergunning jaarlijks weer twintig beren afgeschoten mogen worden om de situatie niet uit de hand te laten lopen”.

Orsa Grönklitt is nu trots op zijn beren en werkt er aan om een internationaal erkend onderzoekscentrum te worden.  Daarvoor wordt samengewerkt met wetenschappers uit onder andere Alaska. Dat serieuze deel wordt gecombineerd met vakantiegenoegens: Zo wordt een conferentieoord gebouwd vlakbij de wilde dieren en staat er op een bergtop in de nabijheid inmiddels een luxe villa met 24 slaapplaatsen. “Die kan gezamenlijk gehuurd worden door een aantal families, maar ook door mensen met geld die kiezen voor exclusiviteit. We kunnen ze dan bijvoorbeeld voorzien van een optreden van een rockband in hun eigen kelder, een helikopter voor het vervoer en een privé-skileraar” .

www.orsagronklitt.se

Op elandenjacht!

Vanaf allerlei recreatieplekken kun je mee met een avond op jacht naar elanden. Neem wel een camera met een goede lens mee!

De bossen zijn hier zo uitgestrekt en je hebt echt een gids nodig om bij de goede plekken te komen.

De gids wist met lokgeluiden de eland in de richting van het busje te lokken!

Jaah! Daar loopt er echt eentje!

En dan is er nog een tussenstop bij een oude houtzagerij, waarbij de gasten ook meer informatie over de elanden krijgen.

index.htm ]

 FUNFACTS

Vanaf de camping in Orsa en het hoger gelegen huisjescomplex Orsa Grönklitt is het twee avonden per week mogelijk om op elanden-safari te gaan. Deelnemers worden om acht uur ’s avonds met een busje opgehaald om dan de hoger gelegen bossen in te gaan. In 8 van de 10 gevallen lukt het om bij die tochten elanden te zien en te fotograferen. Er lopen duizenden van die inheemse dieren - die fors groter zijn dan onze herten -in de wouden van Zweden rond.  In de schemering vertonen ze zich op open terrein om de jonge boompjes te eten. De gids Björn Sohl weet met zijn lokroep de elanden gerust te stellen en soms zelfs in de richting van het busje te lokken. www.kurbitsvildmark.se

Ø  Marco en Corina Glijnis hebben hun leven in de Nederlandse Zaanstreek vaarwel gezegd om een nieuw bestaan als natuurfotografen in Zweden op te bouwen. Ze bieden de mogelijkheid om gedurende een cursus van een dag tijdens een verblijf in het bos te leren alle mogelijkheden uit de camera te halen. Ook organiseren ze luxe tent-vakanties (in tipi’s) midden in het bos voor honden-eigenaren, waarbij gedurende een week allerlei activiteiten voor baas en dier georganiseerd worden. www.kolaproductions.se

Ø  Voor kinderen zijn er heel veel dingen te doen en beleven  rond Orsa Grönklitt, zoals zelf minuscule goudkorreltjes zoeken met een pan door zand van een de bodem van een nabijgelegen riviertje te zeven, een tocht met een quad door de ruige omgeving maken, paardrijden of een kano-tocht op het 1km lange meer. Ook kunnen er verschillende gemarkeerde (rond)wandelingen door de omliggende bossen gemaakt worden.

Ø  Attracties rond Orsa Grönklitt zijn: Het Santaworld Fairyland in Mora, dat vooral leuk is voor de jongste kinderen. Het heeft wel iets weg van het Nederlandse Land van Ooit. Hier vertellen de kerstman, heksen, elfen en trollen het verhaal door allerlei toneelstukjes. www.santaworld.se

Ø  Wie terug wil flitsen naar de tijd van voor 1942 om dan in de ban te geraken van een puur “Zweden-gevoel” moet naar Mora gaan, waar het huis van de schilder Anders Zorn in zijn oorspronkelijke staat te bezichtigen. Naast het inspirerende en fascinerende historische pand, dat zo verlaten lijkt te zijn door zijn eigenaar (met o.a. een van de eerste ijskasten, een grote tinverzameling, zijn atelier etc.), is er een nieuw museum gebouwd waar zijn schilderijen in ten toongesteld worden. Zorn is één van de schilders die zeer begenadigd was om met een paar vlotte penseelstreken het leven in Zweden neer te zetten. Hij trof het dat hij al bij leven beroemd werd, zodat hij ook een groot aantal reizen kon ondernemen en onder andere staatsieportretten van Amerikaanse presidenten mocht maken. www.zorn.se  Entreeprijs: 6 euro voor volwassenen, openingstijden wisselen per seizoen (zie site).

Ø  Een gigantische kuil waar 4000 mensen in zitten. Dat is in essentie wat het  theater Dalhalla is. Dankzij het initiatief van een Zweedse opera-zangeres is in  de jaren negentig van de vorige eeuw in een verlaten steengroeve  midden in de natuur nabij Rättvik een uiterst modern theater gebouwd. Door de diepte en de stenen wanden is er een bijzondere akoestiek.  Voor de voorstelling kan van een aantrekkelijk maal genoten worden in het eigen restaurant . Gezien de avond-kou beginnen de shows meestal  al om 19 uur en duren tot een uur of tien. Kaarten zijn er vanaf 21 euro p.p. en in het hele zomerseizoen zijn er rond de vijftien shows van verschillende muziekstijlen.  www.dalhalla.se

 

 

 

Nedstat Basic