Werken in de toeristische sector - interviews & vacatures - Elke Dag Vakantie.nl

Friese flair in Florence

*Trudie Karremans-Draaisma met haar dochter Marieke in de receptie van camping Bel Sito in Toscane.

door Sander Lindenburg - augustus 2007
Ik ga op reis en ik neem mee… Beheerders van campings kunnen op de stippeltjes de vreemdste artikelen invullen, maar kunnen ook verhalen over wat mensen vergeten. “Hebt u ook tentstokken voor mij?”, is een serieuze vraag van een vakantieganger tijdens het gesprek met Trudie Karremans-Draaisma (51), die al vijf jaar de scepter zwaait over camping Bel Sito nabij Montacito Alto in het Italiaanse Toscane. Het leukste onderdeel van dit vakantiewerk is het contact met mensen en Trudie is daar samen met haar 21-jarige dochter Marieke erg goed in.

Camping Bel Sito heeft een mooi zwembad

Na het probleem aangehoord te hebben (“Ik zei tegen mijn zoon dat hij de nieuwe tent van zolder mee moest nemen, maar nu rollen we hem hier uit op de camping, blijken er geen stokken in te zitten”) zegt ze resoluut: “Aan stokken kan ik u niet helpen, dan zult u naar de plaatselijke supermarkt moeten gaan en daar een nieuw tentje kopen. Ze zijn nu nog open”.
Trudie, van oorsprong bibliothecaresse in het Friese Bolsward, verruilde al in 1984 na haar huwelijk Nederland voor Italië. Ze reisde mee met haar man, die in Italië een bloemenhandel op ging zetten. “Ik had nooit gedacht dat in Bolsward zou verlaten, maar uiteindelijk is de heimwee meegevallen. Onze twee kinderen zijn hier geboren en door hun opvoeding en de scholing ben ik me thuis gaan voelen.” Aanvankelijk deed ze de administratie voor de bloemenhandel van haar man, maar dat ging vervelen: “Altijd alleen maar bloemen, dag-in-dag-uit”. Via haar dochter, die een vakantiebaantje kreeg bij camping Bel Sito, kwam ze in 2002 in full-timedienst bij het recreatiebedrijf.

Mede dankzij haar inspanningen is het aantal Nederlanders dat jaarlijks afreist naar Montacito Alto enorm. “85% van de kampeerders hier is Nederlander. Het aantal mensen dat jaarlijks terugkeert is groot. Dat komt mede doordat ze met mij per e-mail of telefoon in het Nederlands kunnen communiceren. Dat wordt erg op prijs gesteld. Maar we krijgen ook mensen uit andere Europese landen of – zoals nu – uit Australië of Japan. Er zijn in deze regio niet veel campings en Bel Sito ligt mooi centraal”.

Bel Sito heeft 150 kampeerplekken, waarvan 64 met eigen sanitair. Dat lijkt heel modern, maar de camping blijkt het al jaren te hebben. “De huidige Italiaanse eigenaar kon het terrein na een faillissement overnemen. Toen waren er veel vaste plekken, die allemaal hun eigen sanitair hadden. De vaste plekken zijn verdwenen, maar het sanitair is gebleven. Het blijkt nu een van de pluspunten te zijn. Vooral gezinnen met kinderen vinden dat leuk”.

Trudie is van Italië gaan houden: “In vergelijking met Bolsward is het klimaat hier natuurlijk veel aangenamer. Alles is hier minder gehaast. Onder de zon is geen tijd, is een gezegde hier. Gevolg is wel dat als je een afspraak met iemand hebt je er rustig ook een half uur bij kunt tellen. We gaan drie tot vier keer per jaar terug naar Friesland. Op bezoek bij onze beide moeders daar. “
Volgens dochter Marieke, die een toeristische opleiding volgt in Italië, zijn er weldegelijk ook nare kanten aan het vak, niet veel, maar toch: “Laatst kwam er een Franse vrouw die niet gereserveerd had aan het eind van de dag en ze wilde een plek hebben, maar we zaten helemaal vol. Ze werd zo kwaad. Stond te schelden en wilde me bijna slaan. Dan moet je toch kalm en beleefd zijn, maar als ze dan weg zijn sta je nog te trillen op je benen. Toch gek dat mensen zo reageren. Ik doe toch ook gewoon maar mijn werk?”.

Trudie heeft het hele jaar door werk in de camping. In het seizoen – van april tot half oktober – 40 uur per dag, doch ingevuld op een Italiaanse manier: van 8 tot 12 uur en van 15 tot 18 uur. In de wintertijd werkt ze een dag in de week aan de administratie en reserveringen. “Het programmeren van de plekken vind ik leuk. Zorgen dat het past, dat alle plekken zoveel mogelijk bezet zijn”.
Dochter Marieke wil in de toekomst werken in het toerisme: “ Zo’n mooie Italiaanse villa in de bergen omtoveren in een bed & breakfast is mijn droom. En dan op zo’n manier dat je er ook nog een andere baan bij kunt hebben. Je moet niet denken dat je zoiets meteen het hele jaar door volgeboekt hebt. Als je van die tv-series ziet waarbij mensen zomaar met zo’n project in het buitenland beginnen dan vind ik dat onvoorstelbaar. Ik spreek vloeiend Italiaans, ben hier opgegroeid en naar school gegaan. Dat is absolute voorwaarde. Als ik met een Bed & Breakfast in Spanje zou beginnen zou ik eerst perfect Spaans willen spreken. Je hebt namelijk altijd lokale vaklieden nodig. En als je dan de taal niet spreekt dan ben je stom bezig, anders wordt je er altijd ingeluisd en ben je uiteindelijk veel duurder uit”.

Volgens Trudie en Marieke Karremans is er moeiteloos een top 10 te maken van leuke dingen die in de omgeving van de camping te doen zijn:
1. Kunst en cultuur in Florence, Sienna, Lucca, Pisa
2. Wandelen in de Bergen (nabij ligt een ski-gebied van 1800 m. hoog)
3. Naar Vinci, het geboortedorp van Leonardo da Vinci.
4. Het Vespa-museum
5. Het Ferrari-museum in Maranello (op 2 uur rijden)
6. Pistoia (gemoedelijker)
7. Waterzwempark Acqua Village in Cecina (op 1 uur rijden)
8. Pinokkiodopr Collodi (de schrijver komt daar vandaan)
9. Garfagnana berggebied
10. Strand (kies dan voor Pisa-Noord, daar is een nieuw strand aangelegd. Je moet er eerst 5 km door een natuurgebied met pijnbomen rijden)

SL08092007
 

 

[startpagina Elke Dag Vakantie.nl]

 

Nedstat Basic