Archief Elke Dag Vakantie.nl - mei 2006

 

 

Start Omhoog Volgende

U kunt deze pagina snel doorzoeken door ctrl + F in te drukken met uw zoekterm

Woensdag 30 mei

Nederlanders massaal naar de camping
Naar schatting 900.000 Nederlanders zullen voorafgaand en tijdens de pinksterdagen gaan genieten van een korte vakantie. De meesten van hen (550.000) blijven in eigen land, aldus Nederlands Bureau voor Toerisme. Met name de Veluwe, de Friese meren en de kust zijn in trek. De meeste Nederlanders die in eigen land van een korte vakantie genieten, overnachten vooral in caravans, vouwwagens, tenten of bungalows. Het slechte weer van de afgelopen weken zal hen niet weerhouden om te gaan.(bron: Zibb.nl)

"Vakanties moeten goedkoper"
Heerlijk, zo vinden verreweg de meeste lezers hun vakantie. „Ik geniet van elk moment: de terrasjes, de andere natuur, de warmte en de zon. Ik heb het echt nodig, ik moet minimaal drie keer per jaar mijn batterij opladen”, zegt iemand.
Maar zo eenvoudig gaat het lang niet voor iedereen, getuige de heftige reacties die ons onderzoek ook oplevert: „Die hoogseizoenzakkenvullersprijzen moeten worden afgeschaft! We hebben kinderen en zijn gebonden aan het hoogseizoen. Voor ons is een vakantie onbetaalbaar!”
Driekwart van de 3301 deelnemers aan ons lezersonderzoek gaat het liefst buiten het hoogseizoen op vakantie. Vooral vrouwen en jongeren maken deel uit van de 57% die vaker op reis zou gaan als vakanties goedkoper worden. 37% probeert zijn vakantie altijd zo goedkoop mogelijk te houden. „Als ik het financieel redt om op vakantie te gaan, dan doe ik dat. Maar ik sla geregeld een jaartje over, het is voor mij al een luxe dat ik weg kan.” (bron: Onderzoek in de Telegraaf)

Transavia wil ook tickets anderen verkopen
Luchtvaartmaatschappij transavia.com wil op termijn naast eigen vliegreizen ook tickets en pakketreizen gaan verkopen van andere organisaties. Volgens president-directeur Onno van den Brink studeert transavia.com op de mogelijkheid om via de website van het bedrijft ook tickets van concurrenten aan de man te brengen. Transavia.com heeft zich het afgelopen jaar verder ontwikkeld tot meer dan alleen een luchtvaartmaatschappij. Via haar website zijn ook zaken als autohuur, concertkaartjes, hotelovernachtingen en alles wat met reizen te maken heeft verkrijgbaar. Ook compleet verzorgde reizen kunnen worden geboekt. (bron: Luchtvaartnieuws.nl)

Strenge controle in Biesbosch
Strenge controle op illegaal kamperen, aanpakken van fout aanleggen door vaartuigen, voorkomen van open vuur en aanpak van te snel varen. Dat zijn enkele kernpunten van het zomertoezicht, dat volgende week in nationaal park De Biesbosch begint. De waterpolitie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, politieregio Zuid-Holland-Zuid en het nationaal park werken tot begin september nauw samen bij het handhaven van de openbare orde in de Biesbosch. (bron: BN de Stem)

Zeevaarder van zand
Levensecht, maar dan van zand, staat Nederlands beroemdste zeeheld Michiel Adriaenszoon de Ruyter achter het roer. De carver, oftewel een beeldhouwer die zand gebruikt, is al dagen bezig het evenbeeld van de zeevaarder uit het speciale rivierzand bij WaterLand Neeltje Jans in het Zeeuwse Vrouwenpolder te houwen in het kader van het zandsculptuurfestival. In totaal worden vier scènes van de zeevaarder uitgebeeld; zijn jonge jaren, de walvisvaart, de Salamander (zijn eerste schip) en de Engelse oorlog. De Ruyter staat centraal tijdens het festival omdat volgend jaar wordt gevierd dat het 400 jaar geleden is dat De Ruyter in Vlissingen werd geboren. Begin juni moet het werk geklaard zijn. De zandsculpturen zijn nog tot en met oktober te bezichtigen. (bron: Telegraaf)

Wandelen door de Bijlmer
Zuidoost als toeristische trekpleister. Dat klinkt gek voor wie bij Zuidoost denkt aan de wandelingen in Amsterdam Zuidoost - verkrijgbaar bij de boekhandel.Bijlmer synoniem voor hoge flats vol criminele inwoners. Maar volgens de makers van het boekje Bijlmerlicious! met zes wandelingen door Zuidoost is de Bijlmer allang die oude Bijlmer niet meer. (bron: AD.nl)

"Zilveren gordeldier" aan Spaanse kust
Voor wie deze zomer die ‘andere’ costa bezoekt, is het een verplichte stop. Jarenlang was het een saaie industriestad maar Bilbao is tot leven gewekt door het Hoehengaim zoals de Spanjaarden zeggen. De creatie van de Canadese architect Frank O. Gehry, die de toegangspoort tot de stad vormt, is een kunstwerk op zich. Het 32.500 vierkante meter grote museum is bedekt met schubvormige titatiumplaten. Alles draait om licht, ruimte, bochten en kronkels in het Guggenheim dat elke wet tart binnen de architectuur. (bron: AD.nl)

"Duizendjarige Den" omgevallen
De oudste grove den van Nederland is zondagochtend in alle vroegte omgevallen in de bossen bij het Gelderse Wolfheze.
De boom, die plaatselijk bekend stond als ‘de Duizendjarige Den’ heeft zo’n 400 jaar geleefd. Zaterdagmiddag, bij het passeren van een vogelexcursie, stond de hoogbejaarde boom nog fier overeind. Zondagmiddag kreeg Wolfhezenaar Ulbe Anema een telefoontje dat de vier meter dikke en 23 meter hoge den het loodje had gelegd. Anema beschouwt zichzelf als vriend van de boom. Hij heeft tientallen oude ansichten van de den en schrijft uit naam van de boom columns in het dorpsblad De Wolfskreet. (bron: Bn De Stem)

Herbeleving van horrorsprong
Tweeëntwintig jaar geleden, op haar 22ste, was ze voorpaginanieuws na een mislukte parachutesprong boven Texel. Vrijdag presenteert ze het boek waarin ze alle trauma's en angsten die ze daaraan overhield verwerkte. En dat doet ze op een bijzondere manier: voor het eerst sinds het ongeluk maakt Carin van Riessen (44) vrijdag weer een sprong. Net als op 24 september 1984. (bron: NoordHollands Dagblad)

Varen naar Vogeleiland
Vereniging Natuurmonumenten houdt woensdag 14 juni een zoektocht naar roofvogels op het Vogeleiland in het Zwarte Meer. Belangstellenden kunnen om 13.00 uur met een boot vanaf de steiger bij de Kadoelerbrug naar het eiland varen. Omdat de capaciteit van de boot beperkt is, moeten belangstellenden zich vooraf via 0527-246644 of www.natuurmonumenten.nl/ agenda. De excursie is minder geschikt voor kinderen en voor mensen die slecht ter been zijn. Op het Vogeleiland zijn geen paden; laarzen kunnen daarom goed van pas komen. Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten 8 euro, niet-leden betalen 12 euro en kinderen tot en met twaalf jaar 4 euro. (bron: de Stentor)

Maquette Bijbels Jeruzalem
Wie wil weten hoe Jeruzalem er in de tijd van het Nieuwe Testament uitzag, moet in het vervolg naar het Israël Museum in Jeruzalem. Het museum is er in geslaagd een maquette te verwerven van het Jeruzalem van 2000 jaar geleden. De maquette werd in 1964 geplaatst naast het Holy Land Hotel in Jeruzalem. Daar moest de maquette echter wijken voor de bouw van huizen. Het Israël Museum had belangstelling voor het model. (bron: Reformatorisch Dagblad)

Rookvrij hotel in Amsterdam
Het nog in aanbouw zijnde Mövenpick Hotel aan de Oostelijke Handelskade wordt het eerste geheel rookvrije hotel in Nederland. In geen enkele ruimte binnen het hotel is roken toegestaan. General manager Ron Bar-El: "Wij hebben er voor gekozen om ons viersterrenplushotel geheel rookvrij te houden, omdat wij gezond met de toekomst bezig willen zijn en wij voelen dit als een maatschappelijke verplichting. Wij kijken sowieso graag vooruit, hetgeen we ook laten zien door een gratis draadloze internetverbinding in het hele hotel aan te bieden." (bron: Telegraaf)

Subsidie voor "verstild water"
Gedeputeerde staten hebben aan drie Drentse kunstprojecten een subsidie toegekend uit de regeling Beeldende Kunst en Vormgeving. Het gaat om 13.500 euro voor de manifestatie ‘Verstild water’ van de stichting Natuurkunst, waar het publiek van dichtbij kan meemaken hoe kunstenaars met natuurlijke materialen beelden in de natuur vervaardigen. De stichting Kunst in Kolderveen krijgt 20.000 euro voor de tentoonstelling ‘Reis door mijn kamer’ waar het publiek kan kennismaken met verschillende kunstdisciplines. De tentoonstelling vindt plaats in de voormalige melkfabriek die enkele jaren geleden omgebouwd is tot een zogeheten artist-in-residence; een bijzondere werk- en woonlocatie voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. (bron: Drenthe.nl)

Kort nieuws vandaag:
Toeristische Toekomstvisie Terschelling

Nelson Mandela Festival wil groeien
Hulp bij organisatie bedrijfsevenementen
Caravan wordt crossaanhanger
Studenten exposeren in museum
Baby-boomers: Liever geen pensioen
Frans wegvervoer wil rijden met Pinksteren
Dordrecht krijgt muziekfilmfestival
Pinkpop-artiesten willen vooraan staan
Texel proeflocatie waterstof heli's?
Akkoord uitbreiding De Domelaar
Orange: bellen uit buitenland goedkoper
Smac en Croma aan de Costa Brava
Referendum uitbreiding camping
Kastelendag in Brabant

 

Dinsdag 30 mei

Wat doen we met de kinderen deze zomer?
Nu de zomervakantie nadert, peinzen werkende ouders weer over de opvang van hun kroost. Naar opa en oma, op kamp of aanrommelen
Voor tweeverdieners met jonge kinderen is de schoolvakantie niet per se een groot genoegen. Want waar laat je die schatjes in die zes tot negen weken? Mogelijk–heden genoeg: zelf vrij nemen, een zomernanny of au pair inhuren, met buurtverenigingen meesturen of naar de buitenschoolse opvang. Een gids voor ouders. (bron: Elsevier)

Festival Ahoy Open Air valt uiteen
Het openluchtfestival Ahoy' Open Air, dat op 1 juli zou zijn bij, in en om het Rotterdamse sportpaleis is gecanceld. De concerten gaan wel gewoon door, maar op verschillende data en lokaties. De twee hoofdacts, de band Live en de soullegende James Brown, krijgen elk hun eigen concert. Aanleiding voor de andere opzet: er zijn bijna geen kaartjes verkocht en omwonenden zijn bang voor geluidsoverlast. Reeds gekochte tickets voor Ahoy' Open Air blijven geldig voor deze twee concerten. Nieuws | Site

Parimaribo Zoo bestaat veertig jaar
De Paramaribo Zoo heeft haar veertig jarig jubileum mogen gedenken. Ter gelegenheid van dit heuglijk feit vond door de beschermvrouw van de nationale dierentuin, Liesbeth Venetiaan, de
eerste steenlegging plaats van de Jubileumrenovatie. De voorzitter van het stichtingsbestuur van de dierentuin, Iwan Wijngaarde, gaf mee dat de Paramaribo Zoo eens een van de mooiste en vooruitstrevende dierentuinen was van Zuid Amerika. Dat was
bewerkstelligd middels samenwerking tussen Suriname en Nederland. Echter is de situatie waarin de dierentuin momenteel verkeert, wederom aan het vervagen. Daarom is
er een aanvang gemaakt met de Jubileumrenovatie, zodat deze ertoe
kan leiden dat de dierentuin wederom de trots wordt van de samenleving. (bron: dbSuriname.com)

Emmenaar begint camping in Frankrijk
Een achttal jongeren van school De Opstik in Emmen gaan een week naar Frankrijk, naar de minicamping van Emmenaar Jan Bosman en zijn vrouw Ineke. De inmiddels 55-jarige Bosman is hiermee begonnen, na zijn voetbalcarrière die hij beëindigde in 1992. “Eerst werkte ik als recreatieleider bij een andere camping in Frankrijk. Bij toeval kwam ik bij deze camping, zo’n 450 kilometer onder Parijs terecht. Sinds een aantal weken is alles officieel vastgelegd.” (bron: Emmen.nu)

Festival Mundial in Tilburgs park
Op 17 en 18 juni vindt de 19e editie van Festival Mundial plaats in het Tilburgse Leijpark. De artistieke programmering staat garant voor grootse kwaliteit, vernieuwende verrassingen en een verfrissende mix van traditioneel en modern.
Festival Mundial is een tweedaags muziek- informatie-, en cultuurevenement van wereldformaat. Naast een artistieke programmering van topkwaliteit staat Festival Mundial 2006 geheel in het teken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen die gericht zijn op het oplossen van het wereldwijde armoedevraagstuk. Op het festivalterrein zijn acht paviljoens ingericht die overeenkomen met de acht Millennium Ontwikkelingsdoelen. (bron: Omroep Brabant)

Hotel voor voetbalweduwen
Een voetbalvrije zone waar WK-haters zich terug kunnen trekken zonder zich te hoeven storen aan alles dat met voetbal te maken heeft. In het Britse Bowness is het Linthwaite House Hotel de komende weken de plaats voor mensen die er geen bal aan vinden en niets met voetbal te maken willen hebben. Het hotel garandeert zijn gasten een voetbalvrij verblijf. In plaats van voetbalwedstrijden zijn er films te zien. Een gast die een personeelslid betrapt op het uitspreken van het woord ‘voetbal’ krijgt ter genoegdoening gratis een glas champagne aangeboden. (bron: Zibb.nl)

Groenland is adembenemend
Wie 's avonds thuis in Nederland op de bank zit te denken over een leuke, of misschien wel avontuurlijke vakantiebestemming zal niet zo gauw op Groenland komen. En dat terwijl Nederlanders eeuwen geleden dit bijzondere land wel degelijk vaak bezochten. Dat blijkt uit de Nederlandse namen die je er op verschillende plaatsen tegenkomt, zoals Rode Bay (Rode Baai) en Vaigat (Waaigat). Destijds ging het de Nederlanders om de lucratieve walvisvangst. Nu is Groenland vooral een bestemming voor iedereen die openstaat voor een unieke ervaring in een onvergetelijke omgeving en contact met mensen uit een totaal andere cultuur. (bron: Telegraaf)

Meer tuin kan spoelhuisje redden
Het gaat om een meter of drieënhalf. Naar achter om precies te zijn. Als daar de afscheidingsmuur wordt gebouwd tussen het Spoelhuis en de toekomstige Dommeltuin, dan kan bewoner Martin Voorbij ook in de toekomst zijn culturele werk blijven doen. Voorbij woont al ruim tien jaar in het voormalige spoelhuisje van de linnenfabriek Van de Briel & Verster aan de Dommelstraat in Eindhoven. De huurder runt er het Inkijkmuseum en de stichting 80 Questions. Deze organiseert kunstexposities over de hele wereld. Daarvoor heeft hij wel wat ruimte nodig, zoals een opslagschuurtje en een beetje tuin. Het probleem voor Voorbij is dat hiervoor in de renovatieplannen voor het stukje industrieel erfgoed geen plek is. Nieuws | Site

Historisch reisverslag in boekvorm
Student Nederlands Rick Honings heeft in de bibliotheek van de Universiteit in Leiden een handgeschreven reisverslag van François Haverschmidt gevonden. Het verslag uit 1881 van de bekende Nederlandse schrijver en predikant wordt op 30 juni in Leiden in boekvorm gepresenteerd. Haverschmidt (1835-1894) publiceerde in 1867 onder het pseudoniem Piet Paaltjens Snikken en grimlachjes, een reeks gedichten vol ironie en zelfspot. De van nature vrij zwaarmoedige schrijver pleegde in 1894 zelfmoord. In het verslag dat hij in augustus 1881 maakte over zijn reis naar Frankrijk en Zwitserland, is hij echter opgewekt van toon. ,,Hij woonde destijds in Schiedam, wat een grauwe industriestad was. De natuur, de bergen maakten veel indruk op hem, het was een soort paradijs. Hij kon af en toe zijn tranen niet bedwingen'', vertelt Honings over de inhoud van het verhaal. (bron: de Stentor)

Museum Epe klaar voor 'make -over'
Het geld is er en de vergunning komt eraan. De plaquette onder de jonge zilverlinde is onthuld en nieuwe vrijwilligers melden zich. Niets lijkt de snelle bouw van een nieuwe kapschuur naast museumboerderij Hagedoorns Plaatse in Zuuk nog in de weg te staan.(...) In totaal is een half miljoen euro gereserveerd voor het project Hagedoorns Plaatse: voor de bouw van een nieuwe veldschuur aan de oostzijde van de boerderij, het instandhouden van de boerderij, het inrichten van een expositieruimte met klederdrachten en het opzetten van een kerncollectie. (bron: de Stentor)

Nederlands paar rent instortend hotel uit
Het begin van hun rondreis door Java en Bali hadden Mat en Toke Duivis uit Dommelen zich anders voorgesteld. Hun eerste nacht in het Jayakarta Hotel in Yogyakarta werden ze door de aardbeving uit hun bed geschud. ‘Je bent compleet overdonderd en ik had geen idee wat er gebeurde. Alles viel om, de hele kamer, het hele hotel ging heen en weer. Pas na een paar seconden hadden we het door: dit is niet de (vulkaan) Merapi die uitbarst, maar een aardbeving’, aldus een aangeslagen Toke Duivis (60). Nadat dat besef was gekomen, rende het echtpaar hun kamer op de vierde verdieping uit en via de trappen kwamen ze in de tuin van het hotel terecht. Nog altijd beefde de aarde. Het dak van het hotel stortte in, maar het gebouw bleef overeind. (bron: de Stentor)

"Pocket-editie" van filmfestival
Van 8 t/m 11 juni organiseert het International Film Festival Rotterdam in samenwerking met het Holland Festival een pocketeditie in de Westergasfabriek in Amsterdam. Onder de titel 'Rotterdam, Holland' programmeert het IFFR drie dagen lang lange films, korte films, debatten, een talkshow en expositie. Vlak na de presentatie tijdens het afgelopen filmfestival in Cannes, komen twee al veelbesproken films naar Amsterdam: Il Caimano van maestro Nanni Moretti als openingsfilm en United 93 van Paul Greengrass, de film over het vliegtuig dat op 11 september 2001 door terroristen werd overgenomen en door toedoen van de passagiers neerstort voordat het beoogde doel, Washington DC, is bereikt. (bron: Tiscali)

Gemeente Groningen houdt open dag
Op de foto met burgemeester Wallage? Een film bekijken over de nieuwe tramlijn? Of de cabine van de nieuwste brandweerwagen bewonderen? Dat kan op zaterdag 17 juni. Op die dag houdt de gemeente Groningen open dag. Thema is ‘Jouw stad in één huis’. Op het stadhuis aan de Grote Markt laat de gemeente zien wat zij doet en aan welke plannen zij werkt. Ook kunnen Stadjers kennismaken met het nieuwe stadsbestuur. Op de open dag is er van 10.30 tot 16.00 uur is er van alles te zien, te doen en te beleven in en rond het stadhuis. (bron: Groningen.nl)

Kort nieuws vandaag:
"Vakantie uitverkoop is begonnen"

Recordpoging non-stop-zingen-op-camping
Japans kabuki-theater naar Nederland

Wandelen rond zandwinningsplas
Project Rotterdams Philharmonisch Orkest
Museum moet doek teruggeven
Zorgen bij stedelijk museum Zwolle
Dag van het Park trekt 175.000 bezoekers
Kerk Saasveld voor het eerst weer open

Lichaam in Rucphen, geest in Ethiopië
Themadag Wandelen en rugzakken
Vakantie: voorpret voor tien
Op vakantie met de hond


Maandag 29 mei

Reisbranche komt met all-in vakantieprijs
Voor het eerst beginnen reisorganisaties met het aanbieden van all-in prijzen in plaats van reizen met onaangename verrassingen van vaak hoge(re) toeslagen. Thomas Cook, één van de grote reisconcerns, introduceert als eerste prijzen voor reizen, inclusief alle toeslagen. Bijvoorbeeld luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag en de bijdrage aan het Calamiteitenfonds zijn daarbij ingebegrepen. TUI Nederland, marktleider met reismerken zoals Holland International, Arke en Kras, wil ook gaan beginnen met de all-in tarieven. „Wij wachten op een afspraak tussen de reiswereld en de luchtvaartsector, omdat we de achterblijvers niet het voordeel van de kale prijzen willen geven”, aldus TUI president Steven van der Heijden. (bron: Telegraaf)

Scholieren verzilveren cultuurbonnen
De cultuurbonnen waarmee middelbare scholieren naar bioscoop, museum of concertzaal kunnen gaan, worden steeds populairder. Gebruikten de scholieren een paar jaar geleden nog maar 60 procent van de bonnen, in het schooljaar 2004-2005 werd 76 procent van de vouchers besteed. Dat leverde culturele instellingen 5,5 miljoen euro op. Dat blijkt uit een rapportage van de Stichting Cultureel Jongerenpaspoort (CJP) die de door het ministerie van OCW verstrekte bonnen uitdeelt. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) krijgt de cijfers vandaag onder ogen tijdens een werkbezoek aan de Kunsthal in Rotterdam. (bron: AD.nl)

Natuurvorsers ontdekken 1700 soorten
Amateur-natuurvorsers en deskundigen hebben tijdens de zogeheten 1001-soortendag zeker 1712 soorten planten en dieren gevonden. Dat aantal zal zeker nog toenemen, omdat de uitslagen van acht tellingen zondagavond rond 18.30 uur nog niet bekend waren. 27 bezoekerscentra voor natuurgebieden in Nederland hadden het evenement georganiseerd. De telling begon zaterdagmiddag en eindigde 24 uur later. Natuurdeskundigen namen telkens een groep bezoekers mee naar een gebied om de soorten te tellen. (bron: Telegraaf)

Philip Freriks vertelt in spoorwegmuseum
Gekleed als conducteur draagt NOSJournaal-presentator Philip Freriks voor in het Spoorwegmuseum in Utrecht. In een passend decor gaf hij gisteren de aftrap voor de Nationale Verteldagen. Freriks had het over de tijd dat hij als jongeman conducteur van een slaapwagon was. En over zijn verhuizing naar Parijs, waar hij vlak bij het station Gare du Nord woonde en waar het gestamp en gefluit van stoomlocomotieven constant klonk. Ook zeventien andere vertellers kwamen tussen de historische treinen en rijtuigen in actie en ook elders in het land werden optredens verzorgd. (bron: Telegraaf)

Wooferland-festival begin september
Voor het eerste weekend van september kan het Wooferland festival alvast in de agenda worden gezet. De vergunning is binnen en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Het is alweer de derde editie van het kleinste en gezelligste festival van Nederland, welke dit jaar zal plaatsvinden op zaterdag 2 september, ergens in het recreatiegebied van Spaarnwoude. Wooferland is een verfrissende afwisseling tussen het overweldigende aanbod van dance festivals deze zomer. Door het programmeren van classics spreekt het vooral een oudere doelgroep aan die ook gerust hun kinderen kan meenemen. (bron: gomagazine.nl)

Dunya trekt 220.000 bezoekers
Het Ortel Dunya wereldmuziekfestival dat zondag voor de 29e keer plaatshad in het park bij de Euromast in Rotterdam heeft 220.000 bezoekers getrokken. Dat is evenveel als vorig jaar. Een woordvoerster sprak van ,,een zeer geslaagd festival met een geweldige sfeer''.
Er was muziek, dans, poëzie en literatuur uit alle windstreken. Vanaf zondagmiddag 13.00 uur tot 's avonds 21.30 waren op de vijf over het park verspreide podia veertig optredens te zien. In tegenstelling tot veel vorige edities was het deze keer droog tijdens het festival en zelfs liet de zon zich af en toe zien. ,,Het was het spiegelbeeld van andere jaren. Toen hadden we steeds mooi weer voor- en achteraf'', aldus de woordvoerster. (bron: PZC)

Nieuwe brochure campers Denemarken
Onlangs is de brochure QuickStop Camping 2006 verschenen. De brochure bevat informatie (in het Deens, Duits, Engels en Italiaans) over de ongeveer 160 Deense campings die aangesloten zijn bij QuickStop. Deze campings zijn op maat gemaakt voor toeristen met een camper die een eenvoudige overnachting wensen vanaf ten vroegste 20.00 uur tot ten laatste 10.00 uur de volgende morgen. (bron: Kampeerzaken.nl)

Nieuw landgoed in Buurmalsen
Aan de Steeg in Buurmalsen komt een nieuw landgoed. Het natuurgebied, dat wordt opengesteld voor publiek, wordt negentien hectare groot. Het terrein gaat bestaan uit bos, waterpartijen en zeven hectare agrarische grond. Het ligt tussen andere natuurgebieden als de Kleiputten van Staatsbosbeheer, de Assche Wetering en Landgoed Biesterbosch. Op die manier ontstaat een aaneengesloten geheel van groen. Op het nieuwe landgoed wordt een landhuis gebouwd waarin zes koop-appartementen komen. De prijs is nog niet vastgesteld, maar dat het in de hogere klasse zal zijn, staat vast. De opbrengst van het landhuis moet mede de aanleg van het landgoed financieren. Naast het landhuis wordt een ‘koetshuis’ gebouwd waarin een beheerder van het terrein gaat wonen. (bron: De Gelderlander)

Kastelendag in Brabant
Maandag 5 juni (tweede pinksterdag) wordt voor de zestiende keer de Brabantse kastelendag gehouden. In Wouwse Plantage gebeurt dat met een open dag op het gelijknamige landgoed. Tegelijkertijd wordt voor de tiende keer op het terrein een tuinbeurs gehouden, waar zo’n dertig standhouders voor aanwezig zijn.Bezoekers kunnen ook de houtzagerij uit de negentiende eeuw en het brandweermuseum bezichtigen. De vrijwilligers van de brandweer zorger ervoor dat kinderen wat te blussen hebben. Ook kunnen de kinderen er oud-Hollandse spelletjes doen of zich laten schminken. Voor de wat oudere jeugd is er een survivalbaan en voor de kleintjes een springkussen. (bron: BN de Stem)

Kwekerijdagen op landgoed Bingerden
De KMTP/Groei&Bloei, afdeling Goeree - Overflakkee organiseert een dagtocht naar de Kwekerijdagen op het Landgoed Bingerden op zaterdag 17 juni. Het is een van de oudst bewaard gebleven buitenplaatsen van ons land en sinds 1660 onder de hoede van dezelfde familie.
Op de Internationale Kwekerijdagen zijn planten de sterren van de show. Het is een plantenfeest in een omlijsting van oude historische tuinen. Kwekers uit binnen en buitenland komen hier ieder jaar samen, met hun altijd bijzondere collecties. Alles wat groeit en bloeit voor de tuin is op Bingerden te koop. Nieuws | Site

Extra Vikingweekend op Schothorst
De Levende Historie op het middeleeuwse erf wordt zo goed bezocht dat in het Hemelvaartweekend extra activiteiten zijn ingelast. De Vikingers laten hun vroegmiddeleeuwse ambachten ook zien op zaterdag 27 en zondag 28 mei van 13.00 tot 17.00 uur. Het middeleeuwse erf is te bezoeken op het Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21 te Amersfoort. De toegang is gratis. (bron: persbericht) Site

Touroperator wil imago Turkije oppoetsen
Corendon, de touroperator die groot is geworden met het verkopen van volledig verzorgde vakanties in Turkije, heeft zich voorgenomen het imago van dit land op te poetsen. Reizen naar Playboyfeesten, missverkiezingen en jazzfestivals moeten helpen andere vakantiegangers te lokken dan de Nederlanders die weken kunnen doorbrengen in grote resorts. Toch ontkomt ook Corendon er niet aan andere vormen van inkomsten te vinden en meer omzet te genereren met bestemmingen als Marokko en Tunesië. (bron: Telegraaf)

Rustplek voor ruiter en paard
Na de bekende houten bankjes voor vermoeide wandelaars, komen er in Drenthe en Friesland nu ook heuse paardenpleisterplaatsen. De plekken gaan binnenkort dienen als veilige haven voor paarden en hun ruiters of menners die even aan wat rust toe zijn. De nieuw in te richten paardvriendelijke plaatsen langs de ruiterpaden worden voorzien van o.m. dikke houten palen, waar een paard prima aan vast te binden is en een flinke drinkbak voor de na een tochtje dorstige dieren. „Nu binden ruiters als ze even een boterham eten of even willen bijkomen, hun paard vaak maar even vast aan een boom. Maar als er dan net een brommer langskomt of ze schrikken van een auto, is dat toch niet zo veilig”, vertelt projectcoördinator Annelies van der Laan van het zogeheten Outdoor Offensief Drenthe in Diever. (bron: Telegraaf)

Kort nieuws vandaag:
Sloepenrace in weer en wind

Breda Jazz Festival ondanks regen geslaagd
Jonge bruinvis overlijdt op strand
Plan voor aanleg landgoed Hancate
Havenfeesten lokken 60.000 mensen
Reis  gewonnen door hangmat marathon
Zeezendertijden herleven bij Texel


Zondag 28 mei

Kaartverkoop Pinkpop loopt als een trein
De kaartverkoop van popfestival Pinkpop, dat van 3 tot en met 5 juni in Landgraaf wordt gehouden, loopt boven verwachting goed. Na de dramatisch lage opkomst van vorig jaar (twintigduizend bezoekers) kan organisator Jan Smeets nu met een gerust hart concluderen dat zijn festival ’dreigt uit te verkopen’. Gisteren waren ruim vijfenvijftigduizend van de zestigduizend kaarten verkocht. Dat Pinkpop nu ineens weer in populariteit is gestegen, heeft volgens Smeets met het goede programma te maken. „Ik heb mijn beleid gewijzigd. In plaats van alleen maar vanuit het beschikbare budget te denken, heb ik nu meer vanuit het programma gedacht. Eerder wilde ik bijvoorbeeld nooit een grote stadionact boeken, dat heb ik dit jaar met Red Hot Chili Peppers wel gedaan.“ Nieuws | Site

Tips voor een betaalbare vakantie
Reislustig Nederland begeeft zich binnenkort weer massaal op pad voor de broodnodige zon, zee en vertier. Een aantal nuttige tips: Vrijwel geen twee vliegtuigstoelen, hotelkamers of huurauto’s worden voor dezelfde prijs verkocht. Zorg dat u niet meer betaalt dan diegene die op de stoel naast u in het vliegtuig zit. Kijk bij verschillende internetreisbureau’s en vergelijk de prijzen met die op de website van de luchtvaartmaatschappij zelf. Het traditionele reisbureau rekent hogere boekingskosten (tot 50 euro), maar daar kunnen ze wel snel aanbiedingen vergelijken en het totale aanbod overzien. U doet er goed aan vroeg te boeken. Volgens de Consumentenbond is www.d-reizen.nl de beste site om een goedkope vlucht te boeken. (bron: BN De Stem)

Apenheul zoekt opvolger voor Bongo
Waar haal je een opvolger vandaan voor een gerespecteerde gorillabaas die zijn groep goed in toom hield en 27 nakomelingen verwekte? Voor Apenheul is dat een grote uitdaging. Vandaag vertrekken Frans Keizer en Warner Jens naar Frankrijk om twee kandidaten te bekijken.
Bongo, vorig jaar overleden als gevolg van een streptokok-bacterie, was een bonk van een kerel. Het gezicht van Apenheul. Op het gorilla-eiland stond zijn gezag nooit ter discussie. Zelfs richting publiek manifesteerde hij zich geregeld. Borstgeroffel. Hij was de baas. Zulke bazen liggen niet voor het oprapen. Nieuws | Site

"Opening seizoen in het water gevallen"
Verlaten campingweides, af en toe een auto en slechts één bootje te bekennen op De Gouden Ham. Ook elders liggen de campings er troosteloos bij. De opening van het kampeerseizoen is in het water gevallen. Eigenaren Paula en Henk Mulders van camping het Molenstrand in Maasbommel zitten binnen aan de koffie. Buiten stort de regen onophoudelijk over de stacaravans heen. Een enkele auto passeert de slagboom bij de ingang.
„Door het slechte weer zijn er weinig mensen. We hebben vooral vaste staanplaatsen. Zij komen meestal als het redelijk weer is. Duitsers komen wel altijd.“ (bron: De Gelderlander)

Groen licht uitbreiding camping Nijverdal
De familie Vrielink krijgt groen licht van Burgemeester en Wethouders van Hellendoorn voor het uitbreiden van de camping aan het Dalkruid 27a. Het gaat om een uitbreiding van 15 naar 65 plaatsen, zodat aan de rand van het Wierdense Veld een volwaardige camping ontstaat. Het plan van de familie Vrielink voorziet in het realiseren van twintig vaste jaarplaatsen en 45 toeristische plekken. Er komt een extra toiletgebouw met acht wc’s en vier douches, een speelweide met enkele speeltoestellen, een kleine dierenweide en zo’n vijftig parkeerplaatsen. Om het terrein komt een houtwal met ‘inheemse beplanting’ om de camping beter in het landschap in te passen. (bron: TC Tubantia)

Summernight Rock-festival in Mierlo
Bospark ’t Wolfsven in Mierlo start op 17 juni met een nieuw, gratis toegankelijk muziekfestival. Het recreatiepark wil met dit Summernight Rock Festival een podium bieden aan gevestigde en beginnende bands uit de regio, met name uit Geldrop en Mierlo. Als het aan het Wolfsven ligt, wordt het een jaarlijks terugkerend midzomernachtfeest dat door mensen uit de hele regio wordt bezocht. „We willen ons profileren als een plaats waar je meer kunt dan alleen maar recreëren“, aldus organisator M. Vonk van het Wolfsven. „En het is hier natuurlijk een schitterende plek, we hebben een feestzaal met een podium en een 67 hectare groot terrein midden in het bos tussen Geldrop en Mierlo. Niemand heeft er last van.“ (bron: Eindhovens Dagblad)

Schenking dochter nobelprijswinnaar
Mevrouw J.E. Zeeman, de onlangs overleden jongste dochter van Nobelprijswinnaar Pieter Zeeman (1865-1943), heeft het Dordrechts Museum een onbekend werk van Jacob Maris geschonken. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om het paneeltje Siësta, gemaakt toen Maris in Parijs verbleef. Pieter Zeeman was natuurkundige aan de Universiteit van Leiden en deed onderzoek naar het effect van magnetische velden op licht. Nieuws| Site

Nieuwe expositie in Afrika Museum
In het Afrika Museum in Berg en Dal is unieke moderne Afrikaanse kunst te zien. Nooit eerder was het licht van dit ‘donkere continent’ zo dichtbij. De collectie in nieuw licht. Het Afrika Museum is na de nieuw- verbouw een culturele trekpleister met nog meer allure geworden.
Bijna een halve eeuw oud begint het Afrika Museum in Berg en Dal aan een nieuw hoofdstuk. Na een verbouwing/uitbreiding van het binnenmuseum is er hedendaagse kunst te zien naast oeroude arheologische vondsten en rariteiten als de ‘symbolen van afgoderij’ die missiepaters in de jaren vijftig mee naar huis namen. Nieuws | Site

Tuin-deco Brabant bij abdij
Tuin-deco Brabant wil haar bezoekers ook na 10 succesvolle edities nog steeds blijven verrassen. Daarom wordt ook komende editie nog een stuk uitgebreider. De Abdij van Kortenberg wordt omgetoverd in een prachtig kleurenpalet van bloemen en planten. De bezoeker kan kuieren langs de verschillende standhouders die allen een gevarieerd aanbod bieden aan planten en tuinartikelen. Tevens kan men kennis maken met mooie kunstwerken van lokale artiesten. Twee nieuwe items zijn toegevoegd: Lokale kunstschilders zijn aan het werk te zien op het terras van de abdij en een twintigtal oldtimers rijden het park binnen bij de aanvang van de tuinbeurs en zijn de hele tijd te bezichtigen. Maar ook de prachtige tuin van de Abdij zelf nodigt uit tot een bezoekje. Nieuws | Site

"Retourtje Antwerpen: 10.000 euro"
Het is exact 125 kilometer en 120 meter van Huis ten Bosch naar de Grote Markt in Antwerpen, de eerste stop van koningin Beatrix tijdens het driedaagse staatsbezoek deze zomer aan België. Ruim een uur rijden, maar hoe maakt de koningin de reis? Met het regeringsvliegtuig. Kosten: circa tienduizend euro. Het lijkt een vrij overzichtelijke trip van het 's-Gravenhaagse Bos nummer 10 naar Antwerpen, waar koning Albert II de koningin op 20 juni officieel welkom zal heten. Volgens de routeplanner is het in één uur en twintig minuten te doen, en de kosten voor de benzine blijven zelfs bij hoge snelheid onder de twintig euro. (bron: Het Parool)

Arab-filmfestival in Rotterdam
Na het eerste lustrumfestival van 2005 wordt in Rotterdam van 30 mei tot 4 juni 2006 al weer de zesde editie van het Arab Film Festival georganiseerd. Theater Cinerama aan de Westblaak vormt opnieuw de hoofdlocatie van het festival, waar bezoekers in zes dagen de meest recente films uit de Arabische wereld of van Arabische cineasten kunnen bewonderen. De bijbehorende debatten worden in 2006 georganiseerd in de nabij gelegen Arminiuskerk aan Museumpark 3. (bron: persbericht) www.arabfilmfestival.nl

Olieworstelaars trekken veel bekijks
Door het slechte weer was de publieke belangstelling voor het Oost-West-Festival gisteren minder dan voorgaande jaren. Toch is Mustafa Arslan van de organisatie niet ontevreden. ‘We hebben donderdag een topdag gehad. Dat het vandaag regent is jammer, maar toch is er nog genoeg publiek. Voor de worstelaars is het ook geen probleem. Zij zijn al glad, dus een gladde ondergrond zijn ze wel gewend.’  Voor de bezoekers van het Oost-West-Festival was de regen een tegenvaller, maar de olieworstelaars hadden geen enkel probleem met het weer. Water alleen was voor de worstelaars niet genoeg, om nog glibberiger te worden smeerden zij zich in met liters olijfolie. (bron: de Stentor)

CODA-museum heeft interesse in archief
CODA Museum Apeldoorn heeft interesse in het omvangrijke archief, dat onlangs is gevonden in het voormalige ABN Amro-gebouw aan de Deventerstraat. Het gaat om een vele kubieke meters groot archief dat van de vermogende Apeldoorner Pieter Carel ter Kuile is geweest. De documentenverzameling bevat stapels balansstukken, accountantsverklaringen en overzichten van Ter Kuiles woningbezit: papieren die naar schatting de periode van 1917 tot in de jaren vijftig beslaan. Apeldoorner Ter Kuile, in 1870 geboren, werkte bij de Twentsche bank aan de Deventerstraat. Nieuws | Site

AGENDA:
27 en 28 mei - Oud-Zuilen, Tuindagen Slot Zuylen.
28 mei - Bourtange, 15 uur, demonstratie kanonschieten.

29 mei - Rotterdam, Luxor theater, concert Rob de Nijs.
30 mei - Bedum, workshop Vormgeven in Speksteen. Het is met speksteen in eerste instantie de bedoeling vanuit de vorm van de steen te werken. Het jezelf laten leiden door de steen geeft over het algemeen hele mooie resultaten.
hele maand mei - Mei maand ei maand in Dierenrijk Europa

hele maand juni - In 2006 viert Wijk aan Zee haar 125 jarig bestaan als badplaats.
Om dit te vieren zijn er het gehele jaar zijn er in Wijk aan Zee op diverse lokaties evenementen georganiseerd. Zoals het Juttersfestival, Wijk aan Zee advanturerace en de zomerparade en nog veel meer.
1 juni - Rotterdam, Ahoy, concert Eric Clapton
3 t/m 5 juni - Appelscha, In het pinksterweekeinde staat het bezoekerscentrum in het teken van de bijen. In samenwerking met de imkervereniging Ooststellingwerf kunt u waskaarsen trekken, wordt u geinformeerd over het imkeren en nog veel meer.
3 t/m 5 juni - Arnhem, Rijnhal, internationale hondenshow.

3 t/m 5 juni - Landgraaf, Pinkpop
3 t/m 5 juni - Eindhoven, Historisch Openluchtmuseum: Vikingweekend.
3 en 4 juni - Haarlem, stripdagen
3 juni - Ameland, 16 uur, demonstratie paardenreddingsboot.
3 juni -
Urk, Urkerdag

3 juni - Scheveningen, Vlaggetjesdag
4 juni - Den Haag, Museon, Dierendag
4 juni - Rotterdam, Ahoy, concert Eagles
4 juni - Zwolle, Melkmarkt, boekenmarkt
4 en 5 juni - Apeldoorn, paleis 't Loo, Paleisdak open voor publiek. De trap door de zolder van het paleis komt uit in het dakpaviljoen dat koningin Mary benutte om thee te drinken met haar hofdames. Vanaf het dak heeft u een onverwacht weids uitzicht over de tuinen en omgeving van het paleis.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Scholier na val buiten levensgevaar

Caravan schiet los van auto
Dierenpark ligt niet wakker van slecht weer
Elpee wordt fruitschaal op designmarkt
Boot Bruinsma nu rondvaartboot


Zaterdag 27 mei

Topdrukte in musea door slecht weer
Voor de grote musea in Nederland is het dezer dagen helemaal geen slecht weer. De bezoekersaantallen lagen vrijdag en op Hemelvaartsdag beduidend hoger dan normaal. Vooral vrijdag was een topdag, terwijl in tegenstelling tot Hemelvaartsdag ook winkels gewoon open waren. In het Mauritshuis waren vrijdag rond 15.30 uur al zo'n 1300 bezoekers geweest. Op Hemelvaartsdag waren dat er over de hele dag 1400. Gemiddeld komen er duizend mensen per dag. Mogelijk speelt behalve het weer ook een rol dat dit museum in Den Haag het Meisje met de parel bezit, dat onlangs is uitgeroepen tot mooiste schilderij van Nederland. Ook loopt er een kortingsactie van een landelijke krant, meldde een woordvoerster van het Mauritshuis. (bron: NRC)

Helft scholieren zoekt vakantiebaan
Bijna de helft van alle scholieren in Nederland gaat deze zomer op zoek naar een vakantiebaantje. Slechts 40 procent van de leerlingen gaat echt vakantie vieren, 13 procent twijfelt nog. Vooral havo- en vwo leerlingen willen in de zomervakantie aan de slag. Uit een onderzoek van uitzendbureau Randstad blijkt dat havo- en vwo-leerlingen vaker hun vrije dagen besteden aan vakantiebaantjes dan leerlingen aan het mbo. Geld verdienen is niet de enige reden om in de vakantie aan het werk te gaan. Steeds vaker willen scholieren werken om werkervaring op te doen en om nieuwe mensen te ontmoeten. Het liefst verdienen de scholieren hun geld in de horeca. Ook baantjes als verkoper in een winkel en oppassen op kinderen zijn populair. (bron: voortgezetonderwijs.nu)

Plezier onderweg: de verrassingsvakantie
Hoe gaan we onze kinderen bezighouden in de auto op weg naar Italië, Zuid-Frankrijk en Kroatië? Twee, drie dagen lang opeengepakt in de bolide naar het zonnige zuiden vraagt om vertier. Zes tips van lange-autorit-die hards moeten hier bij helpen. Pheadra Kamp (48) vertrekt elke zomer met man en drie kinderen naar onbekende stemming. Haar twee zonen, Boudewijn (14) en Oscar (12) en dochter Cato (9) moeten raden waar de reis naar toe gaat. (bron: Planet.nl)

Open dag bij aspergetelers
De aspergetelers in Salland en omgeving houden vandaag een open dag. In Raalte kan deze gecombineerd worden met een aspergefietstocht. De open dag is van 10.00 tot 16.30 uur.
De aspergetelers zijn allemaal trots op hun bedrijf en vertellen tijdens de open dag met veel plezier en enthousiasme wat er allemaal bij de aspergeteelt komt kijken. Dit geeft bezoekers een goede indruk van dit werk. Uiteraard zijn er volop asperges te koop en op enkele bedrijven kunnen diverse aspergegerechten worden geproefd. (bron: de Stentor)

Vlaanderen: Meer geld voor toerisme
Vlaanderen wil meer geld beschikbaar stellen voor de promotie van het toerisme in het buitenland. De Vlaamse minister van Toerisme, Geert Bourgeois, heeft dat Hemelvaartsdag bekend gemaakt. Het aantal toeristen naar Vlaanderen steeg in 2005, maar omdat ze korter bleven was het aantal overnachtingen stabiel.
Het aantal toeristen dat Vlaanderen bezocht, is in 2005 gestegen tot 6.324.000. Dat is 2,3 procent meer dan in 2004, zo maakte minister Bourgeois donderdag bekend. (bron: Tourpress)

Heroïek herleeft in Heeswijk
Topspektakel in de sfeer van King Arthur trok donderdag massa’s mensen naar Kasteel Heeswijk.
Heeswijk-Dinther - ’Als je tijd hebt voor een ander, kijk dan niet op de klok’, luidde een door houtsnijder Theo Sonnemans uitgebeitelde spreuk die gisteren massa’s mensen verwelkomde bij Kasteel Heeswijk. Met Vadertje Tijd leek echt wat aan de hand, want het rustieke slot en zijn omgeving ademden in alles de sfeer uit van de Middeleeuwen en de legende van King Arthur.
Op het natte gras op de binnenplaats van het kasteel herleefden de middeleeuwse heroïek en romantiek van het zwaardvechten. „Wij kunnen wel een beetje omgaan met het zwaard, maar ook met dolken en speren“, lachte zwaardvechtster Lisette van den Berg van Zwaard & Steen, gespecialiseerd in oude krijgskunsten. Nieuws | Site kasteel | Site zwaardvechters

Museum van Buuren: herstel in stappen
Trek na het bezoek aan de tuin van Van Buuren wat extra tijd uit voor het hele interieur en de kunstverzameling van het museum, want het loont de moeite. Precies dertig jaar geleden ging de privéwoning met inboedel als legaat voor het publiek open. Het herbergt pronkstukken uit vijf eeuwen kunst, van de Vlaamse Primitieven en Italiaanse meesters tot de School van Latem. Na dertig jaar is de Stichting nog altijd bezig met de restauratie van kunstwerken en huisonderdelen. Sinds enkele weken hangen de art-deco-overgordijnen weer in het salon. Ze werden aangepakt door het textielhuis Springael uit Halle, specialist in de conservatie van oude stoffen. (bron: Brusselsnieuws)

Kröller-Müller sluit kunstwerk
Het kunstwerk Kijk Uit Attention in het Kröller-Müller museum in Otterlo is gesloten. De komende tijd blijft het kunstwerk dicht, zodat het museum de oorzaak van een ongeluk van woensdag kan onderzoeken. Bij het ongeluk raakte een 17-jarige scholier gewond toen hij van de trap van het kunstwerk viel. De politie sloot vervolgens het object dat leidt naar een uitkijkpunt. "We willen precies weten hoe het ongeluk heeft kunnen ontstaan", zegt een woordvoerder van het museum. "Als we dat weten, kunnen we bekijken of maatregelen nodig zijn". Kijk Uit Attention is een kunstwerk van Krijn Giezen. De lange trap reikt tot boven de boomtoppen en biedt uitzicht over de Veluwe. (bron: RTL) Site

Dierentuinen zoeken jeugdige "leiding"
Op woensdag 31 mei geven vijftien basisschoolleerlingen in samenwerking met mensapen van Apenheul het startsein voor de landelijke wedstrijd ¨Word jij de nieuwe dierentuin Dierekteur?¨. Kinderen die deelnemen, maken kans om dierekteur voor één jaar te worden bij één van de vijftien dierentuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Zij winnen dan tevens een verjaardagsfeestje in 'hun' tuin en komen later in het jaar nog een keer samen om te brainstormen over nieuwe plannen. Met deze ludieke verjongingsactie van de Nederlandse dierentuintop wordt de dierentuinmaand ingeluid, waarvan deze spannende wedstrijd een onderdeel vormt. Deelnemen aan de wedstrijd kan via www.dierentuinmaand.nl (bron: persbericht)

Dunya Festival niet bang voor slecht weer
Guus Dutrieux kan er tegenwoordig zelfs om lachen. Slecht weer lijkt onlosmakelijk verbonden met zijn Dunya Festival. Ook voor zondag, als de 28ste editie los barst in het Park bij de Euromast, zien de weersvoorspellingen er niet echt geweldig uit. ,,Echt Dunya-weer hé,’’ zegt Dutrieux vrolijk.
,,Maar de ergste stormen hebben we vorige week al gehad. De voorlopige voorspelling is windkracht 4. Geen 6 of 7, dus dat is weer een winstpunt,’’ concludeert hij optimistisch. Dutrieux ligt niet meer wakker van het slechte weer. Het lijkt er gewoon bij te horen. De laatste keer dat het droog was, was vijf jaar geleden. Daarvoor was er ook bijna elk jaar wel regen. Een keer, moest zelfs het hele festival worden afgeblazen wegens een heftige storm. Het multicultureel evenement is nu voor zo’n drama verzekerd. Bij extreme weersomstandigheden kan worden uitgeweken naar een andere datum. Nieuws | Site

Wandelaars kunnen grafkelder bekijken
Het kost wat moeite om de deur van de grafkelder van de familie Van Aerssen te openen. Langzaam gaat de zware deur van het slot. Een kleine stenen trap leidt naar een ruimte van twee bij twee meter. Daar staat de kist waarin de stoffelijke resten van achttien Van Aerssens zijn opgeborgen. Door een glazen venster in de kist zijn de rommelig gesorteerde resten zichtbaar.
Achter de hervormde kerk van Sommelsdijk bevindt zich het graf van de familie die voor Sommelsdijk en voor heel Nederland zo belangrijk is geweest. De grafkelder is het laatste station van de historische wandeling die vandaag wordt gehouden. (bron: Flakkeenieuws)

Doetinchem: openbaar vervoer museum
Doetinchem heeft sinds donderdag een openbaar vervoer museum. Aan de Stationstraat kunnen bezoekers alles te weten komen over de geschiedenis van het openbaar vervoer in het algemeen en de Achterhoek in het bijzonder.
Jaren werd er over gesproken, maar toch moesten de vrijwilligers van het openbaar vervoer museum in Doetinchem woensdag nog tot in de kleine uurtjes doorwerken om alles klaar te hebben voor de opening op Hemelvaartsdag. „We zijn er gisteren pas om 1.30 uur mee opgehouden“, zegt bestuurslid Dick Chargois. „Maar dat hoort nu eenmaal een beetje bij dit soort dingen.“ (bron: Gelderlander)

Vikingweekend in Eindhoven
Tijdens Pinksteren, van 3 tot en met 5 juni staat het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven geheel in het teken van Vikingen. Vele Vikingen uit heel Europa zijn in het museum aanwezig om bezoekers een goed beeld te geven van het Vikingtijdperk. Op zaterdagavond 3 juni vindt een groot uniek concert plaats van de Keltische folk-band "Rapalje". (bron: Tourpress)

Kort nieuws vandaag:
Nederlander ontwerpt Mercedes museum

Vandaag puzzels maken in Enschede
Complottheorie over glasmuseum
Zon geeft Zeeuwse kampeerder moed
Archeologisch museum in molen Ermelo
Pinkstershow met vouwwagens
Nieuwe beelden in tuin Marry Hartkamp
Recordpoging op camping in vlammen op
Zuchtend wachten op de zon
Koningin komende maand weer op reis
Chauffeurs buurtbus inzetten voor toerist
Protest tegen dieren in circussen
‘Examen-quarantaine’ in een hotel
Festival in Tilburg dit weekend
Da Vinci Code wekt schone slaapster


Vrijdag 26 mei

Slecht weer houdt mensen uit pretpark
De attractieparken in Nederland hebben door het slechte weer op Hemelvaartsdag minder bezoekers getrokken dan in andere jaren. De buien weerhielden veel mensen van een dagje pretpark. Een aantal bezoekers waagde zich toch naar buiten en genoot hier en daar van een uurtje zon. Dat lieten de pretparken donderdag weten. In vergelijking met Hemelvaartdagen in de afgelopen jaren, kreeg De Efteling in het Brabantse Kaatsheuvel donderdag ongeveer 20 procent minder bezoekers. "Dat komt vooral omdat het al een aantal dagen achter elkaar slecht weer is", aldus een woordvoerster. "Mensen plannen een uitje naar een pretpark meestal van tevoren. (bron: Nu.nl)

Inspectie: meer gebreken vliegtuigen
Op de Europese vliegvelden zijn afgelopen jaar meer vliegtuigen met gebreken aangetroffen. De Europese luchtvaartinspecties vonden tijdens controles onder meer niet werkende noodverlichting, versleten banden, lekkages en verkeerde documenten. De toename betreft vooral betrekkelijk kleine gebreken, het aantal serieuze tekortkomingen is afgenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Joint Aviation Authorities (JAA). Dit is het samenwerkingsverband van Europese luchtvaartinspecties waartoe ook de Nederlandse Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) behoort.
De inspecteurs troffen in 32 landen in totaal 8492 gebreken aan tijdens 5457 controles. Daarmee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgezet. (bron: Telegraaf)

Punterwerf Giethoorn houdt open dag
Punterwerf Wildeboer in Giethoorn-Noord heeft een forse metamorfose ondergaan. Zaterdag wordt de vernieuwde werf geopend door oud-Eerste Kamerlid en punterliefhebber dr. mr. Bas de Gaay Fortman. Het openingsfeest gaat gepaard met de traditionele open dag van de punterwerf. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden terecht bij de werf aan de Beulakerweg. De officiële opening van de vernieuwde werf is om 10.30 uur. Bij de vernieuwde werf liggen diverse modellen punters voor bezichtiging afgemeerd, er zijn rondleidingen over de werf en langs vele verschillende puntermodellen met aansluitend voor de liefhebbers kleine workshops verzorgd door Hans en Reini Houkema. (bron: de Stentor)

Kane op Indian Summerfestival
Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2006 vindt de zesde editie van het Indian Summer Festival plaats in het mooie recreatiegebied Geestmerambacht in Broek op Langedijk. Het belooft een geweldig festival te worden met drie podia. Je kunt er genieten van optredens van Kane, Anouk, Racoon, De Dijk en Van Dik Hout. Ook staan Chuckie, Tim Deluxe en de Six Deck Rat Pack in de line up. De Soul&Funk klanken worden op zaterdag vertegenwoordigd door het bekende Supernatural. Nieuws | Site

Nieuwe fietsroute voor Groningen
Ter gelegenheid van de Meimaand Fietsmaand heeft Marketing Groningen een nieuwe fietsroute ontwikkeld. Deze fietsroute (ca. 25 km) laat de fietsers kennismaken met een aantal juweeltjes in het zuiden van de stad. Daarbij kan worden gedacht aan de Tuinkoepel van grootindustrieel Willem Scholten (1819-1892), het Wallhouse en het Noorderplantsoen maar ook aan het mooiste openbaar toilet van Nederland. De route kan op zaterdag 27 mei, tijdens de Meimaand Fietsmaand, voor het eerst worden gefietst. De route is vanaf die dag voor 1,50 euro verkrijgbaar bij de VVV aan de Grote Markt. (bron: Tourpress)

Echtpaar wil "echte Polen" laten zien
Het echte Polen laten zien. Dat is het belangrijkste doel voor Wytze en Coby Schut uit Wolvega, die de vijfdaagse reizen naar dit Oost-Europese land organiseren. ‘Het is een ontzettend mooi land, maar het klinkt voor veel mensen erg ver weg. Toch ligt het op slechts 850 kilometer van Wolvega’, aldus Wytze Schut. Tijdens de reizen staat Choszczno, de Poolse partnergemeente van Weststellingwerf, centraal. De eerste reis, twee weken geleden, is zeer succesvol verlopen. ‘Iedereen heeft het naar zijn zin gehad’, aldus Coby Schut.  (bron: Stellingwerf.nl)

Lyrisch over de Kagerplassen
Een dagje met een zeilboot het water op of in een weekend leren waterskiën achter een speedboot. ,,Het kan hier allemaal'', vertellen Marcel Verbaas van Jachtwerf Möllers en Eric van der Wansem van Van der Wansem Service Center aan de Buitenkaag. Het zijn twee van de vijf bedrijven die komende zaterdag en zondag een weekend organiseren waarin ze de watersport op de Kaag gaan promoten. Van der Wansem organiseerde eerder al zo'n vier keer een weekend waarin hij voornamelijk reclame wilde maken voor zijn bedrijf.
,,Dit jaar doen we het met het hele rijtje bedrijven dat hier aan de Huigsloterdijk zit. Samen met botenverhuur- en verkoopbedrijf BS Boten enZo en STAR Tracking voor beveiliging van schepen en zeilschool 't Vossenhol organiseren we het hele weekend activiteiten. Zo willen we een breed beeld geven van wat hier zit en wat er te doen is.'' (bron:Leidsch Dagblad)

Zwitserland trots op jarige postauto
Inderdaad, de Zwitserse postauto vervoert post. En reizigers. Tot in de verste uithoeken van het land en over kronkelige alpenpassen met haarspeldbochten. Een uniek regionaal vervoermiddel en een onmisbaar onderdeel van het openbaar vervoer ten dienste van de lokale bevolking en toeristen, 's zomers en 's winters. In 2006 viert de Zwitserse postauto zijn 100 jarig bestaan met tal van jubileumactiviteiten en -exposities. Bij het callcenter van Zwitserland Toerisme zijn de postautobrochures "100 Jahre Postauto" en "Schweizer Alpen 2006" aan te vragen. Bel gratis 00 800 100 200 30. (bron: postauto.ch)

Deense campings onderscheiden
Een negental Deense campings heeft onlangs buitenlandse onderscheidingen ontvangen. Daarmee wordt volgens de overkoepelende Deense Campingraad weer eens de hoge kwaliteit van de Deense terreinen bevestigd. Tal van Deense kampeerterreinen worden gerekend tot de beste in Europa. Camping Møns Klint bij de gelijknamige krijtrots op het eiland Møn ten zuiden van Kopenhagen is door de ANWB uitgeroepen tot een van de vijf ‘Campings van het jaar 2006’. Samen met vier terreinen in andere Europese landen werd het bedrijf op Møn geprezen vanwege zijn goede gastheerschap en zijn uitstekende voorzieningen. (bron: Kampeerzaken.nl)

Visliefhebber kan naar Wales
Wales heeft behalve veel bezienswaardigheden ook veel sportieve activiteiten te bieden voor de vakantieganger. Een daarvan is vissen. Wales is een paradijs voor de hengelsportliefhebber. Men heeft ooit een poging gedaan om de plekken te tellen en ontdekte toen dat er 240 zalm- en forelrivieren en honderden hooggelegen meren en andere visplekjes zijn langs de 1200 km lange kust. Op de website www.fishing.visitwales.com  vindt de hengelsportliefhebber alles over vissen in Wales. Ook helpt de site het plannen van de reis makkelijker te maken en kan zelfs de accommodatie al geboekt worden. Gratis een brochure bestellen over vissen in Wales is ook mogelijk via deze website. (bron: Tourpress)

Elfstedentocht met zonneboten
Op een grasveld achter de Technische Hogeschool Rijswijk (THR) sleutelt een student elektrotechniek aan de zes zonnepanelen die op de boot moeten komen. Het is voor het eerst dat Alphenaar Juriaan van Leeuwen (23) en Zoetermeerder Jan Altenburg (25) ’hun’ zonneboot in elkaar zien. Als examenopdracht voor hun studie technische bedrijfskunde sturen zij het bouwen van de boot aan. Het afgelopen half jaar waren zij en studenten van drie andere studierichtingen dag en nacht bezig met de voorbereidingen op de Frisian Nuon Solar Challenge. Ofwel de Elfstedentocht van 26 juni tot 1 juli voor boten op zonne-energie. „Er doen dertig teams mee uit Nederland, Zweden, Jordanië, Pakistan, Amerika, België en Duitsland,’’ zegt Juriaan. „Er zijn drie wedstrijdklassen. Wij doen mee aan die voor persoonsboten met zes zonnepanelen.’’ (bron: AD.nl)

Eilanden bespreken veerdienst
De gemeenteraden van Vlieland en Terschelling moeten zich binnenkort uitspreken over het openbaar dienstencontract veerverbindingen. In dit contract worden de afspraken vastgelegd tussen de Gemeente, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de rederij Doeksen. Onderdeel van dit contract is ook de regeling omtrent gebruik van de aanlegfaciliteiten aan beide kanten voor de veerboten. In het contract is medegebruik door andere partijen dan Doeksen mogelijk. De verantwoordelijkheid voor de organisatie hiervan ligt bij het ministerie. Dit onderwerp is uiterst belangrijk omdat onlangs op Terschelling rederij EVT is opgericht die een concurrerende veerdienst tussen Harlingen en beide eilanden wil starten.(bron: Terschelling Nieuws)

Haagse Pasar Malam van start
Een Indonesische bamboeband speelt op de 48ste Pasar Malam Besar op het Malieveld in Den Haag. Zelden zal dit Indisch-Indonesiche festival zoveel bezoekers op de openingsdag hebben getrokken als gisteren. De voorwaarden waren dan ook gunstig: een vrije dag en kil weer. Alle reden om de tropische sfeer in de tenten op te zoeken. Staatssecretaris Medy van der Laan (D66, cultuur) memoreerde ’s avonds in haar openingstoespraak ook de kilte die de Indische Nederlanders bij hun overkomst in de jaren ’40 en ’50 naar Nederland wachtte. Niet alleen qua temperatuur, maar ook in emotioneel opzicht. Dat is nu wel anders. Jongeren noemen zich thans zonder schroom ‘Indo’ en de Pasar (die duurt t/m 5 juni) is een broedplaats voor de nieuwe Indische cultuur. (bron: AD.nl)

Kort nieuws vandaag:
Vandaag paardenmarkt in Delden

Zonnetje redt open dag Beemster
Wandelen door toekomstige woonwijk
Regen drukt stemming Dauwpop niet (1)
Anouk in topvorm (2)
Breda Jazzfestival open geblazen (en 2)
Laat je inspireren door Oerol

Rage sportief wandelen is een blijvertje
Reuzenraddraaiers na 72 uur weer op grond
Festival in Brabant van de baan

Programma North Sea Jazz Festival
Easycamp begint met 26% meer boekingen
Kampenaar wandelt 1750 kilometer

Paul Beck directeur Floriade 2012


Donderdag 25 mei

Kampeerboeren: ANWB informeert onjuist
Volgens een onderzoek door de ANWB behoort Nederland voor vakantiegangers tot een van de dure middenmoters. Deze conclusie is bij de Stichting Vrije Recreatie in het verkeerde keelgat geschoten. 'Het geeft een geheel vertekend beeld en dat is niet goed voor het imago van Nederland als vakantieland' laat de SVR weten. De SVR, overkoepelende organisatie van kampeerboeren en kampeerders, noemt het een onbegrijpelijk en onverantwoord bericht, want 'hierdoor prijs je Nederland als vakantieland al bij voorbaat volkomen uit de markt'. Ongeveer 11 miljoen Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie en, hoewel bij een groot deel van die vakantiegangers het buitenland favoriet is, is Nederland in de vakantietijd toch altijd nog in trek bij zo'n vier miljoen Nederlanders en circa 10 miljoen buitenlandse vakantiegangers, 'en die moet je proberen vast te houden' vindt de SVR. (bron: Blik op Nieuws)

Campings vol ondanks regen
Ondanks vermetele pogingen slaagt Pluvius er niet in de recreanten in het Hemelvaartsweekeinde van de camping te verjagen. De te verwachten regenval en ook de magere temperaturen weerhouden de kampeerder er niet van om massaal z’n geliefde stekkie op te zoeken op de Veluwe. Van afzeggingen met het oog op het slechte weer is amper sprake, zo blijkt uit een rondje langs de kampeergelegenheden op de Veluwe. Alle buitenevenementen in de komende dagen gaan ook gewoon door. ‘Wij hebben heel weinig afmeldingen gehad’, zegt Roland Haeghe van camping De Haeghehorst in Ermelo. ‘Er zijn vantevoren heel veel boekingen gedaan en we zitten de komende dagen helemaal vol’.  (bron: de Stentor.nl)

Feestavond voor beter imago camping
Het moet een groot feest worden: de avond van het levenslied op zaterdag 3 juni op camping De Pooksbelten in Almelo. Niet alleen omdat het feest geld in het laatje moet brengen voor allerlei kleine investeringen, ook om het imago van het kampeerbedrijf te verbeteren. Samen, eigenaar Gerrit van ’t Hag en de vaste kern der campinggasten, hebben ze al veel gedaan om het aanzien van camping De Pooksbelten te verbeteren, zo stellen Greetje Heidstra en Van ’t Hag zelf. Het zwembad op de camping is vernieuwd en gemoderniseerd, looppaden zijn verbeterd, een voormalig toiletgebouw is tot jeugdhonk omgebouwd en de verrommeling is aangepakt. Nieuws | Site

Theatershow in Militair Luchtvaartmuseum
Het Militaire Luchtvaart Museum heeft het afgelopen jaar, in samenwerking met Pandemonia Science Theater, een nieuwe theatervoorstelling ontwikkeld over de belevenissen van een Nederlandse Spitfire-vlieger in dienst van de Royal Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog. De première vindt plaats op woensdag 2 augustus 2006. De hoofdrolspeler in de voorstelling is een vlieger in dienst van de Nederlandse Luchtstrijdkrachten die in de meidagen van 1940 de Duitse inval meemaakt en vervolgens naar Engeland vlucht om vandaaruit zijn steentje bij te dragen aan de bevrijding van ons land. Bij de Royal Air Force wordt hij opgeleid tot Spitfire-vlieger. De voorstelling geeft een beeld van de rol van de Nederlandse militaire vliegers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondersteund door filmbeelden en muziek komen onderwerpen als het bombardement op Rotterdam, de Engelandvaarders, de oprichting van het 322 Squadron door Prins Bernhard, de grote verliezen in de strijd tegen de Duitsers en uiteindelijk ook de bevrijding aan de orde. Unieke filmbeelden gemaakt door de 322-vlieger Frans van Eijk geven een verrassend inkijkje in het dagelijks leven bij het Nederlandse Spitfire-squadron. (bron: persbericht) www.militaireluchtvaartmuseum.nl

Vechtdal Vertelfestival van start
Met activiteiten op een aantal plaatsen is het Vechtdal Vertelfestival van start gegaan. Het merendeel van de activiteiten is pas komend weekeinde, tevens het Nationaal Vertelweekend.
Dit jaar is gekozen voor groene verhalen. In Ommen is dat zondag vertaald met een vertelvoorstelling in het openluchttheater op recreatiecentrum Besthmenerberg met Janna van den Berg uit Rheezerveen en in kasteel Het Laer was er een theaterdiner rond het thema ‘je bent wat je eet’. Het programma van het Vechtdal Vertelfestival wordt hemelvaartsdag voortgezet in Oud-Avereest. Daar gaat een MP3-wandeltocht onder de naam Reestdal Mystery Tour in première. Nieuws | Site

Gratis bergbanen in Zwitserland
Arosa in Graubünden begon ermee en tal van Zwitserse vakantieplaatsen volgen het goede voorbeeld: zomergasten mogen gratis gebruik maken van de bergbaantjes ter plaatse als ze tenminste één nacht blijven logeren. Met de speciale gastenkaart, verkrijgbaar via de accommodatieverschaffers, zijn ook andere bezienswaardigheden en VVV-activiteiten in en rond de vakantieplaats gratis. De gratis-actie geldt behalve in Arosa ook in Davos, Samnaun, het Appenzellerland (vanaf 3 dagen) en Villars-Gryon. (bron: My Switzerland)

Rembrandt-route geopend in de regen
Ze hadden nog zo gehoopt op zonnig weer. De vrijwilligers van de werkgroep Rembrandt op het Bildt, die samen met Fryslân Marketing de introductie organiseerden van de toeristische route Rembrandt op Vrijersvoeten, hadden flink uitgepakt. Een muziekgroep, een kinderkoor, burgemeester Aucke van der Werff en Rembrandt met zijn echtgenote Saskia van Uylenburgh waren er. Alleen het weer werkte niet mee. Vrijwilligers uit Sint Annaparochie hebben het initiatief genomen voor de toeristische route. De toch voert vanuit Leeuwarden, waar onder andere het Fries Museum wordt aangedaan, naar Sint Annaparochie en vandaar naar Franeker. Het is een fiets- en wandelroute voor toeristen. (bron: Friesch Dagblad)

Nieuwe campinggids Zweden
De nieuwe campinggids Zweden 2006 met informatie over alle 600 bij de Zweedse Campingbond aangesloten Zweedse en Noorse campings is vanaf heden verkrijgbaar. De brochure verschijnt in een oplage van 1,3 miljoen exemplaren in drie taalversies, namelijk in het Zweeds, Engels en Duits. Behalve de 600 campings in Zweden met in totaal meer dan 100,000 standplaatsen, staan in de gids ook nog 35 herbergen en 12.000 op campings gelegen stuga’s (Zweedse huisjes) en trekkershutten. (bron: Kampeerzaken.nl)

Strand aan de Maas geopend
Vanavond wordt het Strand aan de Maas in Rotterdam geopend met een 'strandfeest', waar een aantal Rotterdamse dj's acte de presence zal geven. Tot en met 3 september kan je aan het Leuvehoofd in Rotterdam weer het strandgevoel in de stad ervaren. Strand aan de Maas heeft dit jaar een oosterse look & feel. Dit zie je terug aan de aankleding, belichting en het menu. Net als in voorgaande jaren biedt het Strand aan de Maas een grote buiten- en binnenbar, filmscherm, douches en een neveltuin. De dagelijkse muzikale invulling zal varieren van: jazz, dance, klassiek, funk, salsa en lounge, met een aantal specifieke dagen van live muziek. Op dinsdagavond wordt het strand geclaimd door live Jazz muziek, donderdag zal salsa de boventoon voeren en de zondagmiddag staat in het teken van klassieke muziek. Nieuws | Site

Nieuwe diersoorten in duinen
De voorlopige resultaten van een inventarisatieonderzoek van Stichting Duinbehoud naar verschuiving van klimaatgrenzen en de gevolgen voor natuur in de duinen, wijzen erop dat steeds meer nieuwe zuidelijke soorten verschijnen. Maar wanneer ecologische verbindingen ontbreken is het risico groot dat karakteristieke duinsoorten verdwijnen. Duinbehoud wil dat er op korte termijn maatregelen worden genomen. Zij vraagt Kustgemeenten om aanpassingen te doen in hun groenstructuur. Het Nederlandse duingebied vormt een langgerekt lint van natuurgebieden, van onze zuidgrens tot in het noorden. Bouwkernen en wegen vormen een barrière voor trekkende soorten. Duinbehoud gaat samen met een aantal kustgemeenten een ‘ontsnipperingsplan’ opstellen om deze barrières op te lossen. (bron: Terschelling Nieuws)

Utrecht krijgt klompenpad
Landschapsbeheer Utrecht opent op zaterdag 17 juni een nieuw Klompenpad: 'het Vredelantsepad' in Vreeland. De opening voor publiek vindt plaats om 14.00 uur tijdens de Open Dag bij ecologisch melkveebedrijf Ekohoeve van de familie Soede (Oostkanaaldijk 12a in Loenen). Op ludieke wijze zal circus Klomp de belangstellenden verwelkomen, waarna de openingshandeling verricht zal worden. Hierna bestaat voor geïnteresseerden de mogelijkheid (een deel van) het Vredelantsepad (11 km) te lopen. (bron: persbericht) www.utrechtslandschap.nl

Bomenwandelroute door Ommen
Ommen heeft een nieuwe bomenwandelroute door het centrum. De route is gemaakt door Eigentijdse Vrouwen Actief en de gemeente. Een lezing legde de basis voor deze samenwerking. De route langs (nationale) monumentale en beeldbepalende bomen kan in een korte en een lange route van respectievelijk 6,7 en 10,1 kilometer worden gelopen. Start- en eindpunt is het NS-station.
In een bijbehorend informatieboekje kunnen wandelaars feiten en bijzonderheden over de bomen en een routekaart terugvinden. De route wordt uitgegeven in het kader van de Dag van het Park, die op zondag 28 mei voor de tweede keer wordt gehouden. De gemeente Ommen neemt hier voor het eerst aan deel. (bron: de Stentor)

Wereldomroep kleurt oranje tijdens WK
Nederlanders in het buitenland, waaronder veel vakantiegangers, kunnen de Nederlandse voetbalprestaties tijdens het WK in Duitsland via de radio-uitzendingen van de Wereldomroep op de voet volgen. Radio Nederland Wereldomroep zendt namelijk alle wedstrijden van het Nederlands Elftal live uit. De omroep neemt daarvoor het wedstrijdverslag van NOS Langs de Lijn over en zet extra kortegolffrequenties in. Bovendien is dagelijks het WK Journaal van de Wereldomroep te beluisteren. De speciale uitzendingen rond de wedstrijden van Oranje beginnen één uur voor de wedstrijd met een voorbeschouwing vanuit Duitsland, interviews en reportages. (bron: Persbericht)

Kort nieuws vandaag:
Stones concerten in Nederland gaan door

Zee sloopt zandforten op strand
Snel voor vakantie cursus Nordic Walking
Olifantje in Noorder Dierenpark
Muzikale wandeling door Breda
Ben je al klaar voor het strand?


Woensdag 24 mei

Vakantie in mei blijft een probleem
Medezeggenschapsraden zouden meer invloed moeten kunnen uitoefenen op de invulling van de vakantieroosters van scholen. Vooral in mei, als scholen zelf hun vakanties mogen plannen, levert het voor ouders vaak lastige situaties op. Dat constateert ouderbelangenorganisatie Ouders & Coo. Het is een terugkerend probleem: de meivakantie. De ene school geeft de leerlingen twee weken aaneengesloten vrij, de andere plant de eerste week van mei en vervolgens een week hemelvaartvakantie en nog een dagje extra met Pinksteren. Dat kan omdat het Ministerie van Onderwijs scholen hierin vrijlaat. Alleen de (grote) zomervakantie is door de overheid per regio vastgelegd. Nieuws | Site

Vlamingen: Vakantie remedie tegen stress
Een kwart van de Vlamingen vindt vakantie de ideale remedie tegen stress. Dat blijkt uit de grote Stressenquête van Radio 2 die eerder dit jaar werd uitgevoerd bij 11.000 luisteraars van de zender. Een deel van die enquête spitste zich meer specifiek toe op vakantie. De Radio 2-luisteraar trekt hoofdzakelijk met de wagen of het vliegtuig naar zijn of haar vakantieparadijs. Drie kwart van hen gaat een tot twee keer per jaar met vakantie en trekt hiervoor een budget uit tussen 500 en 1.500 euro. (bron: Metro.be)

Inschrijving eclips-reizen 2008 begonnen
Na het grote succes van de Baobab Eclipsreizen naar Libië, Egypte en Turkije in maart van dit jaar heeft de reisorganisatie meteen de inschrijving geopend voor de volgende Eclipsreizen in 2008. De animo voor deze Eclipsreizen is groot, Baobab verwacht er dan ook net als in 2006 een ware run op. AfbeeldingDe totale eclips vindt in 2008 op 1 augustus plaats boven Rusland, China en Monogolië. Baobab Reizen organiseert verschillende rondreizen door deze Aziatische landen, waarbij de reiziger een totale zonsverduistering kan meemaken. (bron: Tourpress)

Streep door cultureel festival Almelo
De toekomst van het grootste buitenevenement in de Almelose wijk Schelfhorst - de Dag der Culturen - staat op het spel na een hoogoplopend conflict tussen de organisatie en het bestuur van de Stichting Samenlevingsopbouw Schelfhorst (SSS). De vijftiende editie op 18 juni is definitief afgeblazen, mogelijk komt er in november een binnenevenement voor in de plaats.
De Dag der Culturen is het multiculturele festival dat al veertien keer in de Schelfhorst is gehouden. Het is een combinatie van optredens met volksdansgroepen uit verschillende landen en bands en een soort internationale keuken in de openlucht. Bij fraai weer trekt het evenement duizenden bezoekers. Voor zondag 18 juni stond de vijftiende - extra feestelijke - aflevering gepland. (bron: TC Tubantia)

Kamperen goedkoopst in Zweden
Wie goedkoop wil kamperen, kan deze zomer maar beter niet afreizen naar Kroatië, Denemarken of Italië. Deze landen zijn ronduit duur of zelfs peperduur (Italië) als je er een tent, vouwwagen of caravan op- of neerzet. Dat blijkt uit een analyse van de Kampeer- en Caravan Kampioen, een uitgave van de ANWB. Frankrijk is volgens de kampeerspecialisten ,,in financieel opzicht verreweg het meest vriendelijke land voor de kampeerder''. Kampeerders kunnen kiezen uit een groot aanbod, van luxueuze, dure standplaatsen tot zeer goedkope campings met eenvoudige voorzieningen. Portugal, Zweden en Finland zijn eveneens voordelige opties, net als de meeste midden- en Oost-Europese landen. (bron: Zibb.nl)

Zeeuwse watersport bundelt krachten
Er vallen termen als onconventioneel en Gideonsbende, als het gaat over het Zeeuwse platform dat zich buigt over de opwaardering van de watersport in Zeeland. Het is dan ook een opmerkelijke club. Nagenoeg alles en iedereen uit de provincie die wat met watersport heeft, is in het platform vertegenwoordigd. Beslissingen kan het platform niet nemen. Het gaat vooral om informatieuitwisseling en netwerken. Proberen dingen aan elkaar te koppelen en werk met werk te maken. Daaruit zijn ideeën komen rollen die vervolgens zijn omgezet in projecten of actiepunten en daaraan wordt nu gewerkt. En met succes. (bron: BN de Stem)

Kever-spektakel in Lelystad
Jong of oud, het maakt niet uit, bij iedere Nederlander roept de Kever wel een speciaal gevoel op. Noteer dan maar vast 8 en 9 juli. In dat weekend komen de meest uiteenlopende exemplaren van deze unieke auto bij elkaar op het RDW Circuit Lelystad voor de 2de Keversite Circuitdag. Er zijn onder andere behendigheidswedstrijden, dragraces en een onderdelenmarkt met workshops. Ook aan de allerkleinsten is gedacht. De Keversite Circuitdag is daarmee een perfect uitstapje voor het hele gezin. (bron: Persbericht)

Roemenië geeft kasteel Dracula terug
De Roemeense regering geeft donderdag het beroemde kasteel van Dracula terug aan de eigenaar. Het kasteel is een van de populairste toeristische attracties van Roemenië. Dat is ruim zestig jaar nadat de communisten zich het kasteel toe-eigenden. De wettige erfgenaam is de Amerikaanse architect Dominic von Habsburg. De officiële overdracht vindt plaats in het museum van het 14de-eeuwse kasteel in Transsylvanië.
De nieuwe eigenaar mag gedurende drie jaar geen veranderingen aanbrengen aan het kasteel.
Het kasteel, dat naar schatting 19,6 miljoen euro waard is, was het eigendom van koningin Marie. Zij liet het in 1938 na aan haar dochter prinses Ileana, die getrouwd was met de aartshertog Anton van Habsburg. In 1948 werd het geconfisqueerd door de communisten, waarna het in verval raakte. De Habsburgers regeerden vanaf eind 17de eeuw over Roemenië. Hoewel het slot bekend staat als ‘het kasteel van Dracula’ heet het eigenlijk het Bran kasteel. (bron: AD.nl)

Klaar voor de Dag van het Park
De gemeente Woensdrecht is er klaar voor. Zondag zijn vijf parken door de hele gemeente heen verbonden door een fietsroute. Die is speciaal voor deelnemers uitgezet en is die dag verkrijgbaar als luxe folder. Het park aan de Beukendreef in Putte. Het is een van de plaatsen waar fietsers zondag hun ogen uit kunnen kijken. Dat geldt trouwens ook voor het groen in vier andere kernen. De parkendag is een initiatief van de ANWB en wordt voor de tweede keer gehouden. Landelijk doen zestig gemeenten er aan mee. Nieuws | Site

"Vervelen is goed voor kinderen"
Een druilige zondagmiddag, een lome vakantiedag, een ochtend zonder vriendjes; zo maar een paar momenten dat de verveling bij kinderen toe kan slaan. Erg? Nee, verveling is juist goed! Samen met vriendin R. bespraken we de aankomende vakantieperiode van onze kinderen. Op maandag plande we een dagje dierentuin, dinsdag zwembad, woensdag elk naar de grootouders, donderdag film en vrijdag naar het park. Zo die week was gecoverd. De vakantie kwam, en ja, wij hadden het druk, maar onze kinderen waren content. Meer dan dat: ze hadden zich niet verveeld. (...)Rianne van den Berg is pedagoog en doet op dit moment onderzoek naar hoe kinderen hun vrije tijd besteden. “Veel ouders hebben die zogenaamde vervelingangst. Zodra kinderen even niks weten te doen beginnen ouders zich af te vragen wat zij niet goed doen. Want zij denken dat zij de oorzaak van de verveling zijn. Terwijl kinderen het juist nodig hebben om even niks te doen. Ook al zeuren ze dat ze vermaakt willen worden. Verveling heeft ook een functie. Het is het moment dat de hersenen even rust krijgen, maar zich ook kunnen ontwikkelen. Dingen bedenken en initiëren is goed voor de ontwikkeling van een kind.” (bron Planet.nl)

Tweede festival Smerdiek
De vorig jaar gehouden zomeravondconcerten van middenstandsvereniging Smalstad krijgen een vervolg. Het muziekfestival wordt wel minder groot van opzet dan de organisatie aanvankelijk wilde. Deze zomer is er op vier woensdagen weer een avondvullend muziekprogramma op de Markt in Sint Maartensdijk. De ondernemers hebben hiervoor speciaal de stichting Smerdieks Muziekfestival in het leven geroepen. „Vorig jaar was het zeer succesvol“, zegt voorzitter Claudia Muller. „In het begin moest het publiek even warm draaien, maar de laatste avond hadden we zo’n zes- tot zevenhonderd man. (bron: BN de Stem)

Country & Dance festival Westerhaar
Op 16 en 17 juni houdt de American Events voor de eerste keer een groots opgezet Country & Western Dance Festival. Dat gebeurt met tal van diverse bekende bands en artiesten in de manege aan de Zwembadlaan 10 in Westerhaar.
De aanvang is vrijdag 16 juni om 19 uur. Dan worden er optredens verzorgd door de Stetsons-countryband. Die muzikale formatie is afkomstig uit Belgié. Ook zal dan de band Woodwind optreden. Woodwind speelt een repertoire van min of meer bekende nummers. Maar dat wordt ook afgewisseld met zelf geschreven werk. Hoewel een uitgebreid arsenaal aan invloeden van de laatste decennia te horen is, blijven de ingrediënten rock, folk en country altijd aanwezig in de muziek van Woodwind. (bron: TC Tubantia)

Dunya presenteert muziek uit 32 landen
De 29e editie van het Dunya Festival in Rotterdam omvat zondag vijftig uur muziek, dans en literatuur uit 32 verschillende culturen. Het festival in het park bij de Euromast heeft dit jaar een andere naam gekregen: Ortel Dunya, naar de nieuwe hoofdsponsor Ortel Mobile.
Muziekoptredens vormen zoals gewoonlijk de hoofdmoot op het gratis toegankelijk 'wereldpodiumkunstenfestival'. Vanaf 13.00 uur kan het publiek kijken en luisteren naar onder meer zangeres Izaline Calister uit Curaçao, het Braziliaanse Turbo Trio, Free Hole Negro uit Cuba, Alafia uit Madagascar, de Turkse groep Anatolian Groove en de Amsterdam Klezmer Band. Nieuws | Site

AGENDA:
20 - 28 mei Week van de Zee,
div. activiteiten.
24 - 27 mei - Zwartsluis, Kanovierdaagse Overijssel.
25 mei - Groesbeek, Jongleerfestival.
25 mei - Hellendoorn, Dauwpop.
25 mei - Rozendaal, Kasteel en Parkfeest. Het is een feestelijke dag op Rosendael. Vele vorstelijke figuren zijn al vroeg uit de veren om hun gasten een vorstelijke dag te bezorgen. Wat is er te doen? Speurspellen, ontmoetingen met bijzondere figuren, schminken, voorstellingen, theateracts en vorstelijke verrassingen. Van 11.00 - 17.00 uur. Entree € 7,00. Reserveren is niet nodig.
26 mei - Leek, Internationale stoomdagen.
27 mei - Zoetermeer, Dobbeplas, opnamen TROS-programma Ter Land ter zee en in de lucht.
27 en 28 mei - Oud-Zuilen, Tuindagen Slot Zuylen.
28 mei - Bourtange, 15 uur, demonstratie kanonschieten.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Festival aan de Werf in Utrecht tot zondag

Ledenvergadering verhuurders Ameland
Over 300 jaar op vakantie naar de maan
Open dag op de boerderij
Grauwrock zonder Golden Earring
Acitiviteiten in Beemster op Hemelvaart
Donderdag: Breda Jazz festival
Caravanjaarbeurs dagje langer
Moordende concurrentie in de tuin
Storm snoept zand af van strand
Lekker slapen in een reuzenrad
Noodweer in Canada eist vier levens
Donderdag: Festival Yesterday in Amsterdam
Vertrek gorilla gaat gewoon door
Face-lift voor Mercure hotel Tilburg
Geen haast met verkoop zalencentrum
CDA komt op voor historische schepen
Eerste Kalkense Meersen Dag


Dinsdag 23 mei

Montenegro wordt 193e land
Montenegro maakt zich, na het referendum over onafhankelijkheid zondag, op om de 193e soevereine staat op aarde te worden, naast de 191 lidstaten van de Verenigde Naties en de Vaticaanstadstaat (afvallige landsdelen zoals Noord-Cyprus en Taiwan niet meegerekend).
Montenegro was de enige deelrepubliek die in 1992 samen met Servië achterbleef in de Joegoslavische federatie, nadat Slovenië, Kroatië, Bosnië en Macedonië zich hadden losgemaakt. De Montenegrijnen hebben dan ook de taal en de orthodoxe godsdienst gemeen met de Serven, terwijl Slovenen en Macedoniërs hun eigen, eveneens Slavische taal spreken en de Kroaten in meerderheid rooms-katholiek en de Bosniërs in meerderheid moslim zijn.(bron: Trouw)

Dalai Lama eert Kuifje
De Dalai Lama reikt op 1 juni (15.00 uur in Concert Noble te Brussel) reikt namens International
Campaign for Tibet (ICT) de Light of Truth Award uit aan Aartsbisschop Desmond Tutu en de
Hergé Foundation. Hergé is de schepper van stripheld Kuifje. De onderscheiding is de belangrijkste Tibet-onderscheiding in de wereld en eert individuen en organisaties die een bijdrage hebben geleverd aan het publieke begrip over Tibet. De Dalai Lama bezoekt Brussel van 29 mei - 6 juni om boeddhistisch onderricht te geven. Ook heeft hij heeft ontmoetingen met Europese Parlementariërs en functionarissen van de Europese Commissie en met de Belgische regering. (bron: Persbericht)

Brainstormfilmpje Center Parcs online
Bij Center Parcs zijn ze hard aan het brainstormen over hoe ze de bezetting van hun huisjes optimaal kunnen houden. Een zeven minuten durend filmpje van zo'n denksessie, aangevoerd door van oorsprong zangeres Marlies Claassen, staat online.

Elke Dag Vakantie selecteert reisboeken
"Selecteren en presenteren" zijn belangrijke taken van de journalistiek. Er gebeurt zoveel in de wereld en op internet dat het ondoenlijk is voor een individu om dat allemaal zelf bij te houden. Datzelfde geldt voor de golf aan reisboeken die wekelijks uitkomt. Ze zijn wel allemaal te vinden op internet, maar de redactie van Elke Dag Vakantie presenteert voortaan wekelijks een selectie van het nieuwe aanbod, zoals dat ook ontvangen wordt door de Koninklijke Bibliotheek. Hier staat de oogst van deze week.

ANWB maakt toeristische atlas
De ANWB introduceert een combinatie van reisgids en atlas ineen: de Toeristische Atlas Nederland. Meer dan 3000 toeristische bezienswaardigheden, wandel-, fietsroutes en attracties in Nederland zijn beschreven en aangeduid op gedetailleerd
kaartwerk. Samen met een losse wegenkaart van Nederland (schaal 1:300.000), een apart
boekje met 50 dagtrips en 30 themakaarten is alles gebundeld in een luxe ringband op
A4-formaat. De basis van de ANWB Toeristische Atlas Nederland bestaat uit meer dan 200 uitneembare kaarten en plattegronden, met op de achterzijde beschrijvingen en foto's van de ruim 3000 attracties, plaatsen en bezienswaardigheden. (bron: Persbericht)

1.1 miljoen Nederlanders weg dit weekend
Ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders gaan de komende dagen met vakantie. Dit verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Met Hemelvaartsdag (25 mei) in het vooruitzicht, zullen velen er een lang weekend van maken. Dit betekent dat zo'n 650.000 Nederlanders vakantie in eigen land vieren en 450.000 Nederlanders in het buitenland.
In eigen land zal er in mende Hemelvaartweekend vooral gekampeerd worden, verwac ht NBTC. Veel van de Nederlandse vakantiegangers zullen in een tent of (sta-)caravan verblijven. Daarnaast is de bungalow een favoriete verblijfsaccommodatie. (bron: Tourpress)

Site over zonnebrand zonder gif
Zin in lekker zonnen? Smeer je dan goed in. Kies wel voor een zonnebrandcrème zonder schadelijke stoffen. Een deel van de crèmes bevat namelijk stoffen die je gezondheid kunnen schaden. Parabenen, ftalaten, synthetische musken en sommige soorten UV-filters hebben hormoonverstorende eigenschappen. Minerale UV-filters kunnen soms schade aan het erfelijk materiaal in de huid veroorzaken. Hoe vaker en langduriger je aan deze stoffen wordt blootgesteld, hoe groter de risico’s. Hormoonverstorende stoffen kun je ook binnen krijgen via andere cosmetica, voeding, drinken, speelgoed of kleding. Site

Reportage: Uitwaaien langs de oceaan
De Littoral is een wandeling langs de kust van de Atlantische Pyreneeën en voert langs aantrekkelijke stadjes die de moeite waard zijn om ook even van het pad af te wijken. Het is de streek waar Frankrijk al voor de officiële grens langzaam overgaat in Spaans Baskenland. (bron: de Stentor)

Knuffel eens een koe!
Wie in de jachtige 24-uurseconomie op zoek is naar rust, genegenheid en onthaasting, doet er goed aan een koe te knuffelen. ,,Het knuffelen van een koe is meer dan zomaar tegen het warme lijf van een dier aan gaan liggen", verklaart boerin Marente Hupkes aan het AD. ,,Als het op een zorgvuldige manier gebeurt, kan het een therapeutische uitwerking hebben. Kinderen met slaapproblemen vallen in slaap door het zacht wiegen van de koeienbuik tijdens de ademhaling. Geriatrische patiënten beginnen spontaan verhaaltjes te vertellen en kinderen met ADHD komen tot rust.". Nieuws | Site

Glas-in-lood-raam voor museum
Het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein heeft een glas-in-loodraam gekregen met de beeltenis van St. Lucia. Het raam is gemaakt door de Ravensteinse glazenier Piet Koppens. Het raam is gemaakt in 1959 ter gelegenheid van het feit dat pastoor van Heijst 25 jaar pastoor van de Luciaparochie in Ravenstein was. Het raam werd aan het museum geschonken door een nichtje van deze pastoor, die vooral bekendheid verwierf door zijn optreden in de Tweede Wereldoorlog. Nieuws | Site

Programma Camping Rotterdam rond
Camping Rotterdam strijkt tussen 6 en 10 juli weer neer op het Noordereiland. Op deze prachtige plek kan er weer volop genoten worden van puur vermaak. Camping Rotterdam heeft dan ook niet voor niets gewonnen in de categorie Leukste Stadsevenement van de Nationale Evenementen Prijzen. Het enige evenement ooit dat voor de tweede keer genomineerd is. De nieuwe campingfamilie zal ervoor zorgen dat de campinggast weer een fijne tijd heeft. Daarom is er volop geïnvesteerd in het programma. (bron: persbericht) Site

Oerol viert zilveren jubileum
Het culturele festival van Terschelling, Oerol, beleeft komende maand zijn zilveren jubileum. Van 16 tot en met 25 juni besteden meer dan negentig theatergroepen en individuele kunstenaars plus nog eens vijftig bands en dj's aandacht aan het thema Landverhuizers. Mechanique Vivante gaat met een nogal ongewoon muziekinstrument de opening van het jubileumfestival verzorgen. Het Franse gezelschap heeft La Sirène ontwikkeld, een akoestisch meetinstrument dat op verschillende toonhoogten geluid kan produceren.
La Sirène wordt muzikaal bijgestaan door 25 trombones van Het Nieuw Trombone Collectief en studenten uit de tromboneklas van het Rotterdams Conservatorium. Dit gebeurt onder leiding van dirigent Andrew Peggie van het London Philharmonic Orchestra en wordt omlijst met vuurwerk. Nieuws | Site

Ook volgend jaar ijssculpturen Madurodam
Van 15 maart tot en met 28 mei 2007 is in Madurodam wederom de spectaculaire expositie ‘Magic Ice' te bezichtigen. De expositie van Chinese ijssculpturen wordt wegens groot succes herhaald; in 2006 heeft ‘Magic Ice' 200.000 bezoekers naar de miniatuurstad getrokken.
De sculpturen zullen, net als dit jaar, worden gemaakt door een team van Chinese ijskunstenaars uit Harbin (Volksrepubliek China). Dit team hakt de ijsbeelden uit enorme ijsblokken, afkomstig uit Groot-Brittannië.(bron: Tourpress)

Kort nieuws vandaag:
Bijzondere bergwandeling in Oostenrijk

Zeearend broedt in Nederland
Germany welcomes wild bear return
Nordic Walking tweedaagse in de regen
"Er is altijd wel wat mis met een caravan"
Hotel Biltsche Hoek 50 jaar
Haringparty Hilton uitgesteld
Een tijd op reis: goed voor je cv?
Zaterdag: nationale verteldagen
Schilderachtige wandeling door Volendam


Maandag 22 mei

All-in reis raakt uit de gratie
Nederlanders raken uitgekeken op het ‘all-inclusive’ vakantieconcept. Dit type vakantie kwam een paar jaar geleden vooral in Turkije op. Drank, eten en entertainment zijn bij de prijs van de reis inbegrepen. De hausse lijkt voorbij: „De mensen vinden het leuk om weer eens wat anders te gaan doen, buiten de grenzen van het resort. Ze ontdekken dat daar ook allemaal leuke restaurantjes zijn,’’ zegt een ANWB-woordvoerder.
Maar als je als ‘echte’ Hollander al voor het hele arrangement hebt betaald, zul je niet zo gauw ten laste van je vakantiebudget ‘vreemdgaan’ buiten de deur. Dus dan maar een andere vakantie geboekt, want de meeste all-inresorts spelen nog niet op de behoefte aan meer afwisseling in. (bron: AD.nl)

Filmfestival voor mobieltjes
Naast de Gouden Beer en de Palme d'Or komt er vanaf juni een nieuwe vergulde Europese filmprijs bij: de Mobile d'Or. De organisatoren van het Brusselse festival Zomerpret zullen de prijs op 23 juni uitreiken aan de maker van de meest originele film die is opgenomen met een mobieltje. Alle bezitters van een mobiele telefoon met opnamemogelijkheid kunnen van 1 tot 22 juni een filmpje van maximaal 1 minuut doorsturen per e-mail of uploaden via een speciale site. De films zijn dan meteen via een website te bekijken. Een vakjury zal een selectie maken voor een gala-avond op 23 juni in het casino van Brussel. Deelnemers kunnen meer informatie verkrijgen via de site www.mobilefilmfestival.be . (bron NRC)

Golftoernooi op Scheveningse strand
Den Haag krijgt er een evenement bij. In oktober van dit jaar vindt het Strandgolf Open 2006 plaats, een groot golftoernooi op het Scheveningse strand en de boulevard. Het evenement is op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober. Dat is precies in de periode van de verlenging van het strandseizoen. De strandpaviljoens mogen dit jaar bij wijze van proef ook bijna de hele maand oktober open zijn. Initiatiefnemer van het golfevenement is Leontine Smith van Smith PR & Events, onder auspiciën van de Professional Golfers Association Holland.
Voor het golftoernooi wordt het Scheveningse strand drie dagen lang omgetoverd tot een 18 holes- golfbaan, met échte greens. Op de boulevard zijn tal van golfactiviteiten, ook voor niet-golfers: putting greens en golfsimulators.  (bron: AD.nl)

Rel om zwangere Blijdorp-gorilla
De Duitse dierenwelzijnorganisatie Pro Wildlife is bezorgd over het lot van de Rotterdamse gorilla Astra. Die wordt, samen met twee andere gorilla’s van Diergaarde Blijdorp (Djanko en Quenta), aan de Chinese dierentuin van Shanghai geschonken. Pro Wildlife, die informatie heeft dat Astra zwanger is, zegt dat de mensaap volgens internationale regels niet mag worden vervoerd.
Blijdorp is helemaal niet zeker van het feit dat Astra zwanger is. ,,Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Astra zwanger,’’ zegt een woordvoerder. Volgens haar is het ook nog steeds niet bekend wannneer zij naar Shanghai gaat.(bron: AD.nl)

Gelderland wil overal toeristische borden
Gedeputeerde Van Diessen van de provincie Gelderland is zo enthousiast over uniforme toeristische bewegwijzering (de zogenaamde internationale ‘bruine borden') dat hij die overal in de procincie zou willen hebben. Hij zei dat bij de onthulling van het wegwijzer-pilot-project van de provincie op Landgoed Mariënwaerdt. (bron: Tourpress)

Vlaanderen heeft fietsnetwerk van 5000 km
Net over de grens biedt West-Vlaanderen de fietser een fietsparadijsje. Dit voorjaar is daar in de regio’s kust, Westhoek, Brugse Ommeland en Leiestreek een volledig fietsnetwerk voltooid van liefst vijfduizend kilometer fietsplezier. Het gaat om 2.500 kilometer fietswegen die in twee richtingen afgefietst kunnen worden. (bron: Planet.nl)

Publiek ster tijdens piratenfestival
M,Vorig jaar hadden we een bruiloft van familie in Denemarken. We reden hier langs op weg naar Denemarken, we zagen de tent en we keken elkaar aan. ‘Hè verdorie, jammer dat we nu niet kunnen.’’ Aan het woord zijn Milja en Anton, een stel uit Buinen. Dit jaar zijn er dus wel. Op het Mega Piratenfestijn in Borger. Voor het eerst. ,,Weet je wat het is’’, vraagt Milja, ,,Ik kom hier bijna dagelijks voorbij. Je zit midden in je dagelijkse sleur en dan zie je die tent. En dan denk je ‘wauw, zaterdag gaan we beesten!’ Het is hier fantastisch. We zijn hier niet eens voor de muziek, we gaan binnenkort ook naar Bon Jovi en U2, maar echt voor de sfeer. Het is geweldig. Één grote reünie!’’ Het publiek is eigenlijk de grote ster van het Mega Piratenfestijn dat afgelopen zaterdag in Borger werd gehouden. (bron: Emmen.nu)

Openluchttheater in Leuven
Een menselijke muziekdoos, een reuzenbeiaard aan een hoge kraan, luchtacrobaten op een rechtopstaand podium, een virtuele sprookjestuin en een in licht verpakt stadhuis: dat zijn de ingrediënten van het internationale openluchttheaterfestival Leuven in Scène. De tweede editie van dit evenement zal dit jaar doorgaan tijdens het Pinksterweekend.
Studenten met Leuvense roots kennen vast nog de Bierfeesten, een evenement dat iedere vijf jaar in de stad werd georganiseerd. Door de naam leek het voor velen een groots opgezette braspartij. In 2003 werd er naar een alternatief gezocht. Een evenement dat op regelmatige basis wordt georganiseerd moet kunnen, al moet er gesleuteld worden aan de invulling. Leuven in Scène werd geboren. (bron: Veto.be)

Gewonden door wegwaaien springkussen
Bij een ongeluk met een springkussen zijn zondagmiddag in Delft vijf mensen gewond geraakt, onder wie vier kinderen. Dat meldt de politie. Bij een familiefeest was in sportpark Tanthof-Zuid een springkussen geplaatst. Rond 13.30 uur werd geprobeerd het door de harde wind losgeraakte kussen weer vast te maken, toen een nieuwe windvlaag het kussen meenam en ongeveer zeven meter meesleurde. Vier kinderen die nog op het kussen zaten en een volwassene raakten gewond. Twee kinderen konden ter plekke worden behandeld, de overige drie werden naar een ziekenhuis gebracht. (bron: Trouw)

Drachten dag in teken van tuin
Drachten stond zaterdag met diverse activiteiten  in het teken van de tuin. In het centrum was een bloemenmarkt georganiseerd, die druk bezocht werd. Rozenkwekerij ’t Hoog Hof te Eastermar was zaterdag de gehele dag in de Beleefbibliotheek aanwezig om tuinbezitters te informeren en adviseren over verschillende soorten rozen. Van rozenstruiken planten en -snoeien, alles kwam aan bod. In de wijk de Trisken was door de wijkevenementen De Trisken in samenwerking met de gemeente, woningbouw en MOS een tuindag georganiseerd. Op het plein voor de Skammel was een markt en tuinen werden door vrijwilligers opgeknapt. (bron Waldnet)

Reisbureau zet Google Earth in
Reisorganisatie noSun reizen biedt klanten vanaf deze week de mogelijkheid hun reis vooraf te beleven via satellietbeelden van Google Earth. Het bedrijf is de eerste reisorganisatie in Nederland die klanten de mogelijkheid geeft om een video te bekijken van de nog te maken reis. Alle bestemmingen van noSun komen beschikbaar als filmpje. De klant kan zich daardoor een beeld vormen van de reis en zien welke plekken worden bezocht. (bron: persbericht)

Mega-parasol redt Soester festival
De Perfect Sky Parasol was zaterdag een uitkomst op het vierde Cultuurfestival in Soest. Door de steeds terugkerende regenbuien kon een deel van de bezoekers (ongeveer duizend) van het Soester Cultuurfestival droog blijven. De voorstellingen op het Raadhuisplein konden dankzij de windvaste parasol, die met grote kabels aan betonblokken was vastgemaakt, droog blijven. Het was vrijdagavond nog wel een hele klus om de parasol met een doorsnede van 21 meter, met windkracht 7 op z'n plek te krijgen, maar volgens organisator Bert Smit is dat uiteindelijk goed gelukt. (bron: AD.nl)

Stoommachine als kachel op camping
Het parkeeerterrein achter het Energiehuis ziet er zaterdagavond uit als een willekeurige, niet al te luxe camping op een dag met hondenweer: geen hond te bekennen, afgezien van een schim die zich naar het toiletgebouw haast.  Deze camping voor twee dagen is de overnachtingsplek van de deelnemers van Dordt in Stoom. Hier hebben ze toiletten en douches, terwijl hun campers, caravans en vrachtwagens er enigszins veilig achter een omheining staan. Een bewaker zorgt er voor dat vreemdelingen niet zo maar het terrein op kunnen. (bron: AD.nl)

Kort nieuws vandaag:
Wandeling door domineestuin Zaandijk

Open lucht filmfestival in Brussel
Gypsy-festival in Tilburg
Almeerse neemt uitdaging aan
Blauwe vlag voor standen en jachthavens


Zondag 21 mei

Vakantiegeld gaat schoon op
Binnenkort wordt het vakantiegeld weer gestort. Eindelijk geld om het huis op te knappen of die schitterende auto te kopen. Toch gaat het geld veelal op aan vakantie. ‘Dat etiket zien we als richtlijn voor het uitgeven.’ (...)Nog een paar nachtjes slapen en het vakantiegeld wordt gestort. Miljoenen huishoudens krijgen in één klap enkele honderden tot ruim drieduizend euro op hun rekening bijgeschreven. Eindelijk geld om die nieuwe auto te kopen, het huis op te knappen of schulden af te lossen, maar vooral om van vakantie te genieten. (bron: BN de Stem)

Olfiant Annabel krijgt appeltaart
Olifant Annabel (42) heeft zaterdag een appeltaart gekregen om te vieren dat ze precies veertig jaar in Dierenpark Emmen woont. Een bakker uit Emmen heeft veertig taarten ter beschikking gesteld voor de hele Drentse kudde van elf Aziatische olifanten. Annabel kreeg de grootste taart. De andere taarten moesten de olifanten delen. Dat meldt de dierentuin. Annabel is de oudste bewoner van Dierenpark Emmen. Nieuws | Site

Weerstand tegen naakstrand neemt toe
Het aantal naakstranden in Nederland dreigt snel achteruit te gaan. Steeds meer gemeenten verbieden naaktrecreatie, zelfs op stranden die daar eerder wel voor bestemd waren. Dat meldt de Naturisten Federatie Nederland (NFN). De NFN doet de constatering twintig jaar nadat de Tweede Kamer de naaktstranden bij wet mogelijk maakte. Voor 1986 werd zonnen in je blootje als een zedenmisdrijf gezien. Tegenwoordig kan de blote badgast legaal terecht op bijna tachtig stranden aan de Nederlandse kust en binnenwateren. De federatie kan slechts gissen naar de oorzaak van de groeiende aversie tegen het openbaar bloot. Het aanhoudende normen- en waardendebat kan een rol spelen. Overheden treden harder op tegen seksuele overlast, zoals homoparen die elkaar in natuurgebieden treffen. (bron: AD.nl)

Schoolreisjes naar Mekka populair
Schoolreisjes naar het bedevaartsoord Mekka in Saoedi-Arabië zijn razend populair onder islamitische basisscholen in Nederland. Het dure tripje voor kinderen van groep acht is een extraatje en geen vervanging van de klassieke reisjes naar bijvoorbeeld de dierentuin. De Isbo, de overkoepelende organisatie van deze basisscholen, is bezig met een plan om dit peperdure schoolreisje iets goedkoper te maken. Ongeveer dertig procent van de islamitische basisscholen is al met groep acht afgereisd naar het Arabische land. (bron: Telegraaf)

Harde wind raast over Nederland
De harde wind heeft zaterdag in Nederland tot overlast geleid. Twee festivals werden afgelast en een zeilboot kwam in de problemen. Ook het treinverkeer en het vliegverkeer op Schiphol hebben hinder ondervonden van de wind. In Zuid-Limburg zijn volgens de brandweer ongeveer twintig meldingen binnengekomen van omgewaaide bomen. Op het Hollands Diep werden twee mensen met onderkoelingsverschijnselen door de kustwacht van een zeilboot gehaald. De boot was volgens het Korps Landelijke Politiediensten door de wind in de problemen gekomen. Het onstuimige weer heeft op Schiphol zaterdagochtend voor een paar vertragingen gezorgd. "Het was vervelend, maar niet gigantisch", zegt een woordvoerder van Schiphol. De wind is in de loop van de avond gaan liggen en sindsdien is het 'weer rustig'. (bron: Trouw.nl)

Reportage uit China: Yangtze getemd
China telt vele megaprojecten die de modernisering van het land moeten onderstrepen. De Drieklovendam is zonder twijfel het bekendste en meest omstreden project. Dit weekend wordt het laatste grote onderdeel opgeleverd. Drie tanige Chinezen klauteren met een touw om hun bovenlijf langs de modderige steile walkanten van de rivier de Yangtze. Ze trekken een jonk, een Chinese zeilboot, stroomopwaarts de snelstromende rivier op. Dag in dag uit, een andere manier op de machtige rivier op de komen is er vaak niet. Dit is pittoresk China, echt authentiek en altijd goed voor een indrukwekkende film over het land. Met de totale ‘makeover’ van de Yangtze die dit weekend grotendeels wordt voltooid, is de rivier getemd, zo stelt de Chinese regering. (bron: BN de Stem)

112 bomen sneuvelen voor camping
Misschien was het wel passend voor de situatie. Het leggen van de ’graftegel’ voor 112 bomen die moeten sneuvelen voor de uitbreiding van de camping Delftse Hout gebeurde zaterdag in stilte. De fractie Leefbaar Delft was als initiatiefnemer natuurlijk vertegenwoordigd. En ze hadden de hond meegenomen, om te te benadrukken dat er niet alleen een stukje natuur bedreigd wordt, maar ook een geliefde hondenuitlaatplek. Delftenaar Bep Driessen kan zich helemaal vinden in de actie. ,,Het is toch hartstikke zonde,’’’ roept hij uit. ,,De Delftse Hout wordt zo aan alle kanten ingesloten door bebouwing! D’r moet een grens komen aan de recreatie. Er bijft toch helemaal niets over zo.’’ (bron: AD.nl)

"Verslaafd aan zomerfestivals"
Festivalseizoen staat weer voor de deur: agenda's worden ingevuld. Iedere zomer zijn er tientallen festivals waar de liefhebber zijn tijd en geld aan kan spenderen. De 20-jarige Marcel Kamphuis heeft inmiddels al een indrukwekkend festival-cv. Inmiddels heeft hij sinds zijn primeur, vijf jaar geleden, zo'n vijftig evenementen bezocht. Zowel zakelijk (als webmaster van festivalinfo.nl) als privé staan er deze zomer ook weer tientallen datums roodomrand in zijn agenda. Tips en ervaringen van een 'festivalgek'. (bron: Spits)

Expositie met bakens in Week vd Zee
Seinhuisjes, drijvers, het schip van Columbus en een koepel van de vuurtoren zijn allemaal bakens op zee. In gestileerde vorm zijn vele van deze bakens te zien in en rond het atelier en de beeldentuin van Daniëlle Orelio aan de Hogeweg in Burgh-Haamstede. Orelio heeft zes beeldend kunstenaars uitgenodigd te exposeren in haar atelier en tuin tijdens de Week van de Zee, die vandaag begint. Zij heeft bakens en reizen tot thema gemaakt, omdat die nauw verbonden zijn met de zee. Blikvanger in de voortuin is ’Het baken op wieltjes’ van Astrid Bakker uit Ouddorp. Signaalpunten op zee en in het landschap spelen een belangrijke rol in het werk van Bakker. (bron: PZC.nl)

Losser spil in Nationaal Park
Losser speelt in de ontwikkeling van het gebied Noordoost Twente tot een van de twintig Nationale Landschappen in Nederland een belangrijke rol. ‘Goed voor de ontwikkeling van het toerisme en aansluitend op de visie van de gemeente Losser’, zegt wethouder A. Winkelman.
Het doel van de Nationale Landschappen is het behouden, duurzaam beheren en waar mogelijk versterken van de bijzondere kwaliteiten van het buitengebied. Ook moet de recreatieve toegankelijkheid worden vergroot. Noordoost Twente is aangewezen als Nationaal Landschap vanwege de grote mate van kleinschaligheid, het groene karakter en het samenhangend complex van beken en essen. (bron: TC Tubantia)

Plannen voor stadspark in Vlissingen
Het Nollebos en het Westduingebied in Vlissingen moeten nog meer dan nu, hét stadspark van Vlissingen worden. Het groen moet behouden of zelfs versterkt worden. Er kan wel bebouwing komen, maar zeer beperkt. Dat staat in de ontwerp-visie Zwanenburgpark. Al enkele jaren denkt de gemeente Vlissingen na over de toekomst van het Nollebos, het Westduingebied en Galgenveld. In de visie ’De toeristische stad Vlissingen’ uit 2002 staat dat het gebied geschikt is voor actieve recreatie in een natuurlijke omgeving. Er werd gedacht aan de komst van een kleine golfbaan met een clubhuis, een café-restaurant en enkele luxe kamers. Ook de bouw van trekkershutten of nieuwe huisvesting van Reptielenzoo Iguana zouden tot de mogelijkheden behoren. (bron: PZC.nl)

"Mooiste wandeling" werd barre tocht
Voor veel wandelaars was het zaterdag wellicht niet `De Mooiste Wandeling van Nederland', maar een van de meest barre tochten. Harde wind en regen teisterden het evenement nabij Kuinre in Overijssel. Met regenjassen aan, soppende sokken in de schoenen gingen zo'n dertienhonderd wandelaars de strijd tegen de natuurkrachten aan. `Je kunt genieten van de natuur, maar de natuur kan ook hard zijn: die twee hebben elkaar zaterdag ontmoet. Het leek wel de Elfstedentocht van 1963. Die was ook bar', zegt Harco Bergman van de organiserende Kuinderse Activiteiten Stichting (KAS). (bron: Steenwijker Courant)

Fietsers voeren actie in Brussel
De Fietsersbond heeft zaterdag voormiddag een erg opvallende campagne gevoerd tegen de onveilige verkeerssituatie aan verschillende oversteekplaatsen van het kanaal van Brussel. Gedurende een half uur werd een veerdienst ingelegd om fietsers naar de overkant van het kanaal te varen. (bron: Indymedia.be)

AGENDA
20 - 28 mei Week van de Zee,
div. activiteiten.
22 mei - Utrecht, 19.30 u, kunsthistorica drs. Karin Braamhorst houdt een audiovisuele presentatie over de Da Vinci Code in Yarden Crematorium Daelwijck, Floridadreef 7 in Utrecht.
24 - 27 mei - Zwartsluis, Kanovierdaagse Overijssel.
25 mei - Groesbeek, Jongleerfestival.
25 mei - Hellendoorn, Dauwpop.
25 mei - Rozendaal, Kasteel en Parkfeest. Het is een feestelijke dag op Rosendael. Vele vorstelijke figuren zijn al vroeg uit de veren om hun gasten een vorstelijke dag te bezorgen. Wat is er te doen? Speurspellen, ontmoetingen met bijzondere figuren, schminken, voorstellingen, theateracts en vorstelijke verrassingen. Van 11.00 - 17.00 uur. Entree € 7,00. Reserveren is niet nodig.
26 mei - Leek, Internationale stoomdagen.
27 mei - Zoetermeer, Dobbeplas, opnamen TROS-programma Ter Land ter zee en in de lucht.
27 en 28 mei - Oud-Zuilen, Tuindagen Slot Zuylen.
28 mei - Bourtange, 15 uur, demonstratie kanonschieten.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Open huis visbedrijven op Urk

Rockin Hard Festival in Brabant
Loon én vakantie bij vrijstelling van werk?
Vandaag: Open dag dierenopvang
Den Helder opent week vd zee
Reis met Katholiek Nieuwsblad naar Polen
Brand hotel Odoorn bij dak ontstaan
Probleemloos pinnen op Franse camping
Eenakterfestival Delft slaat nieuwe koers in
Dweilorkestfestival in Ootmarsum
Dauwpop genomineerd
72 uur ronddraaien in reuzenrad


Zaterdag 20 mei

Elf miljoen Nederlanders op vakantie
Ongeveer elf miljoen Nederlanders gaan in de periode tussen mei en september op vakantie. Dat is net zoveel als vorig jaar in die tijd. "Of de economie nu groeit of krimpt, vakantie is voor de meeste landgenoten een basisvoorziening", verklaart de ANWB vrijdag. Turkije is dit jaar weggezakt in de lijst met populaire bestemmingen voor een vliegvakantie. Spanje en Griekenland zijn Turkije gepasseerd. Redenen voor de terugval van Turkije, eerder de populairste bestemming voor een vliegvakantie, zijn volgens de ANWB de uitbraak van vogelgriep daar vorig jaar, de voedsel- en waterkwaliteit en de 'eenzijdigheid van het all-inclusive concept'. (bron: Trouw)

Morgen: Finale van Peking Express
Na een reis van duizenden kilometers door Vietnam, Cambodja, Laos, China en Tibet is in de laatste aflevering van Peking Express: De Mekong Route te zien hoe de twee overgebleven duo's in Lhasa tot het uiterste gaan voor de overwinning. In een bloedstollende finale vechten de koppels Yves & Wendy en Chris & Lut uit wie zich de winnaar mag noemen van Peking Express. Het eindpunt is de heilige stad Lhasa. Eén van de proeven speelt zich af in de Potala, het paleis van de verbannen dalai lama. Het is voor het eerst dat hier zo'n grote Nederlandse tv-productie mocht worden opgenomen. Een finale stadsrace van amper tien kilometer, waarin het uiterste van de deelnemers wordt geëist, bepaalt welk duo zich de winnaar mag noemen. Nieuws | Site

"Ontpolderen biedt nieuwe kansen"
De Zeeuwen moeten veel meer de kansen oppakken die nieuwe getijdennatuur biedt. En niet, zoals vanouds, het water alleen maar als een bedreiging zien. Goed omgaan met het water betekent meeliften met natuurlijke processen.
Commissaris van de koningin W. van Gelder (CDA) en gedeputeerde M. Kramer (PvdA, natuur en water) grepen gisteren de opening van het museum voor natuur en landschap Terra Maris aan om méér begrip te vragen voor ontpoldering. „Met de natuur aan tafel zitten, al is dat niet altijd even makkelijk“, zei Van Gelder. Nieuws | Site

Scheveningse boulevard wordt zeedijk
Scheveningen krijgt tussen 2007 en 2010 een compleet nieuwe boulevard, die hoger en breder is dan de oude. Het strand, dat ook wordt verhoogd, schuift daardoor in zijn geheel zo’n dertig meter zeewaarts. Over deze en andere ‘zwakke schakels’ van de Zuid-Hollandse kust hebben het hoogheemraadschap van Delfland, de gemeente Den Haag, rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland gisteren een aantal besluiten genomen. „Door de stijging van de zeespiegel voldoet de kust op een aantal plekken binnen vijfentwintig jaar niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom moeten we nu ingrijpen,’’ zei provinciebestuurder Lenie Dwarshuis, die het overleg voorzit. Dat er een ingrijpende kustversterking noodzakelijk is, was eerder al vastgesteld. (bron: AD.nl)

Hotelkamer vernoemd naar Marten Toonder
Hotel De Dikke Van Dale aan de Sint Annastraat in Sluis vernoemt een hotelkamer naar de Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder. Hij schreef 177 verhalen rond Ollie B. Bommel, een heer van stand en diens rechterhand Tom Poes. Ook maakte hij samen met producent Rob Houwer in 1983 de film Als je begrijpt wat ik bedoel. De zoon van de vorig jaar overleden striptekenaar neemt de kamer officieel in gebruik op zaterdag 27 mei, vlak voor het vierde Stripfestival Sluis. Sluis, de stad van J.H. van Dale, wil zich profileren als taal- en schrijfstad. Hotel de Dikke Van Dale haakt hierop in door hotelkamers te vernoemen naar bekende schrijvers. Eerder werden al kamers vernoemd naar de schrijvers Herman Brusselmans en Anton van Wilderode. (bron: BN de Stem)

Tijgerdrieling in Ouwehands Dierenpark
Tijgerin Vanilka in Ouwehands Dierenpark in Rhenen is bevallen van een drieling. Bijzonder is volgens een woordvoerster van de dierentuin dat de geboorte gewoon buiten in het Tijgerbos heeft plaatsgehad. De jongen, die tot een beschermde tijgersoort behoren, zijn woensdagnacht geboren. Ze zijn dit weekeinde al in het Tijgerbos te zien.
Een halfjaar geleden wierp ijsberin Huggies ook al een drieling in het dierenpark. Deze geboorte was uniek, omdat het vrijwel nooit voorkomt dat een ijsbeer in gevangenschap een zwangerschap uitdraagt. De jonge ijsbeertjes zijn sinds kort eveneens buiten te zien. Nieuws | Site

Omgeving kasteel beschermd landschap
De helft van het dorp Sint-Pieters-Rode bij Holsbeek wordt beschermd landschap. Het gaat om het gebied rond het kasteel van Horst. En dat brengt heel wat verplichtingen en regels mee.
Zo’n 170 hectare van het grondgebied van Sint-Pieters-Rode rond het kasteel van Horst wordt beschermd landschap. Het gebied strekt zich uit van de Groenstraat tot de Langestraat en omvat heel wat landbouwgronden. De gemeente Holsbeek is niet tegen een bescherming, maar wil wel dat er nog waterbeheersingswerken kunnen gebeuren waar nodig én dat er nog steeds manifestaties zoals een sport-en speldag of een steekspel georganiseerd kunnen worden rond het kasteel. Nieuws | Site

Imkervereniging maakt fietsroute
De Imkervereniging in Haaksbergen bestaat 100 jaar. De vereniging wil in het jubileumjaar ook meer aandacht schenken aan het bijenbos, op de oude vuilstort aan de Groene Plasweg. 'De gemeente heeft daar een aantal jaren geleden twee stallen neergezet en drachtbomen en drachtstruiken geplant. Daar zijn we nog niet echt actief', zegt Van Leeuwen. Het is de bedoeling dat daar nu verandering in komt. 'En we willen daar meer drachtplanten en drachtbomen neerzetten.' Verder zijn leden bezig met het uitzetten van een speciale fietsroute. Van Leeuwen: 'De route gaat langs het drachtveld, het bijenbos en de stal bij het IVN-gebouw aan het Dievelaarslaantje. De route is straks verkrijgbaar bij de VVV.' (bron TC Tubantia)

Leren manoeuvreren met sleurvilla
„Kijk in je linker- én in je rechterspiegels. Houd het referentiepunt in de gaten. Stapvoets rijden. Alleen de koppeling gebruiken. Handen op kwart voor drie.” ANWB-instructeur René Hub kan niet even wegdommelen bij de twee caravanners die hij een manoeuvreercursus geeft. Toch wel zinnig, zo’n les, vindt een van hen, hoewel hij al jaren met een bewoonbare aanhanger rijdt. „Dus ik moet naar links sturen, als ik rechts achteruit wil parkeren?” Nederland heeft de hoogste caravandichtheid ter wereld: ruim een half miljoen mobiele onderkomens op zo’n 16 miljoen inwoners.(bron: Reformatorisch Dagblad)

Mongolië eert tradities van eeuwen
Reizen in Mongolië betekent immers avontuurlijk reizen. Je reist in een land met indrukwekkende landschappen: groene heuvels, immense steppen, kristalheldere meren, uitgestrekte woestijnen en altijd die strakke, eindeloze, blauwe hemel. Mongolië is waarlijk een van de meest onbekende en betoverende landen van de wereld. De toeristische potentie van dit enorm grote, vrijwel volledig ongerepte, land is uniek. Naast de ervaring van onaangeraakte natuur met al haar schoonheid en onmetelijke verten ontmoet u eenvoudige Mongoolse mensen met gevoel voor het dagelijkse leven en de grote geschiedenis van dit volk. Oude tradities van duizenden jaren worden hier in ere gehouden. (bron: Mongolia web)

Boer begint taveerne in Vorden
Camping en taveerne De Wildenborcherhof is uitgebreid met vier appartementen.  Jan en Diny van Ark zijn blij met hun overstap van boer naar horecaondernemer. Jan: ‘Als boer werkte ik alleen, hier doen we het samen. Dat geeft voldoening.’
Vóór 1992 was De Wildenborcherhof een boerenbedrijf. Eigenaren Jan en Diny van Ark waagden dat jaar de gok om te stoppen met melkkoeien en een camping te beginnen. Jan van Ark: ‘Wat toen meespeelde was de toestand in de landbouw en de beperkingen die in het gebied waarin wij wonen, aan de rand van een natuurgebied, golden voor boeren. Ik wilde en kon de schaalvergroting in de landbouw bovendien niet meer bijhouden. Waarom een camping? We hebben gekeken waar deze plek geschikt voor was en natuurlijk naar onze eigen voorkeur.’ Nieuws | Site

Wandeling langs kunst in Enschede
Onder leiding van de stadsarchitect kan iedereen donderdag 1 juni kennis maken met kunst en architectuur in Enschede. Er wordt gewandeld langs diverse kunstwerken en monumenten in de openbare ruimte van Enschede. Ton Schaap, in 2004 aangesteld als eerste stadsarchitect van Enschede, zal de wandelaars een toelichting geven op de kunstwerken en de architectuur die zij op hun wandeling tegenkomen. Deze start om precies 19.30 uur vanuit de tijdelijke expositieruimte aan de Korte Hengelosestraat 24. Deelname is kosteloos en reserveren niet nodig.
De stadswandeling vindt plaats in het kader van de expositie Het Buitenste Binnen. In deze expositie zijn werken van kunstenaars te zien die of een werk in de openbare ruimte in Enschede hebben gemaakt en/of van wie een beeld door de gemeente is aangekocht. (bron: persbericht)

Vrijwilligers bedienen sluis Montfoort
De sluis die de IJssel verbindt met de Montfoortse Vaart is weer bemand. Een tiental vrijwilligers van de Stichting Welzijn Ouderen Montfoort (SWOM) bedient dit seizoen de sluis voor de pleziervaart.
Sinds vorig jaar wordt de ophaalbrug over de IJssel van afstand bediend. Daarvoor nam de brugwachter de verantwoordelijkheid voor de sluis.,,Een verantwoordelijke taak voor de gepensioneerden,’’ zegt directeur Houdijk van Ouderenwelzijn. Maar in Linschoten hoeven ze volgens haar niet bang te zijn dat een warrige grijsaard binnenkort de straten blank zet. ,,Zo veel kan er niet misgaan. Beide sluisdeuren tegelijk openzetten kan niet. Daar is de waterdruk te groot voor. Alleen de twee luiken in de deuren zouden samen open kunnen. Dan nog zou het dagen duren voordat ze iets merken in Linschoten.’’ (bron: AD.nl)

Kort nieuws vandaag:
Vandaag open huis kruidentuin Ridderkerk

Wandeling bij FC Donders monument
Expositie over mobiliteit in Gent
Win een vakantie voor het hele gezin
AD zoekt naar meest geliefde vaartuig
Vanavond verloting WK-reis
Metamorfose hotel Goes
Veiligheid op strand staat onder druk
100 Rotterdammers op reis naar China
Open dag Defensie-eiland
Kijkje nemen in zes tuinen


Vrijdag 19 mei

Toerisme Zeeland in vrije val
Het toerisme in Zeeland bevindt zich in een vrije val. Het Bureau voor Toerisme Zeeland (BTZ) maakt binnen een aantal weken bekend dat het aantal vakantiegangers in de provincie vorig jaar met circa twintig procent is gedaald. Landelijk is het aantal met vier procent afgenomen.
De populariteit van Zeeland-vakantieland is sinds een paar jaar tanende. Zowel het aantal overnachtingen als het aantal gasten slinkt. De eerste zware klap volgde in 2004; het verblijfstoerisme in Zeeland ging toen in vergelijking met het jaar ervoor met twintig procent achteruit. Schouwen-Duiveland liet naar verhouding de sterkste daling zien. (bron: BN de Stem)

Nationaal Park: Geen bezinningsroute
Er komt geen zogenoemd bezinnings- en inspiratiepad in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De initiatiefnemers is te verstaan gegeven dat een dergelijke route de natuur daar te veel verstoort. Het pad wordt nu noodgedwongen uitgezet aan de andere kant van de N35.
De initiatiefnemers willen een wandelroute uitzetten in een mooi stukje natuur, die wandelaars aanknopingspunten moet bieden om tot zichzelf te komen (bezinning) en nieuwe inspiratie op te doen. Het gaat hierbij om het inrichten van vier of vijf rustpunten langs de route, die bijvoorbeeld zijn voorzien van een kunstuiting of de tekst van een gedicht. Die moeten de wandelaars motiveren om even stil te blijven staan (zitten) bij de echt belangrijke dingen in hun vaak jachtige leventje. (bron: TC Tubantia)

Fietstocht langs Mariakapellen
De werkgroep Spirit maakt zaterdag een fietstocht langs Mariakapelletjes in de omgeving van Roosendaal en in de Noorderkempen.
De tocht van ruim vijftig kilometer voert de deelnemers door het gebied waar de Norbertijnen achthonderd jaar geleden parochies oprichtten met Maria als schutsvrouwe. In het Belgische Nieuwmoer vertelt een gids in de pas gerestaureerde OLV-kerk over de glas-in- loodramen, en in Essen staat een bezoek aan de kapel en tuin van de Redemptoristen op het programma. Ook in de kapelletjes is tijd voor uitleg en bezinning. Tijdens de pauze voor koffie en thee kan de meegebrachte lunch worden genuttigd. (bron: BN de Stem)

Alleen hotel ontbreekt bij Spokeplas
De Spokeplas in Noordwolde heeft een ingrijpende opknapbeurt achter de rug. Eigenaar Staatsbosbeheer, de gemeente Weststellingwerf, de provincie Fryslân tastten in de buidel en er kwam een Europese bijdrage. Om de recreatieplas weer een hedendaagse uitstraling te geven is in totaal €4,5 ton geïnvesteerd. Er kwam een nieuwe kiosk op een andere locatie, er is een eiland uitgegraven met daarop een spookschip voor de kinderen en de natuurlijke omgeving is aangepakt. Bovendien ligt er nu een speciaal volleybalstrandje en wordt het nieuw aangelegde deel omzoomd door dertien metalen zitbanken. (bron: Steenwijker Courant)

Artis blij met gazelle-baby
Nog wat versuft ligt deze Algazelle-baby op de grond van Artis. Het jong is een paar minuten op de wereld gevallen. In de Amsterdamse dierentuin vond gistermiddag deze bijzondere geboorte plaats. Algazellen, een antilopensoort, leven normaal in Noord-Afrika, waar ze met uitsterven worden bedreigd. Vandaar dat Artis meedoet aan een wereldwijd fokprogramma voor deze diersoort. Nieuws | Site

Toegankelijkheid musea in beeld
Voor gehandicapte personen en hun begeleiders is het niet altijd makkelijk een uitstap te plannen of bijvoorbeeld een trip te maken. Hoe kan je immers te weten komen of bepaalde hotels, musea, gemeentehuizen, culturele centra en andere toeristische voorzieningen toegankelijk zijn of over de nodige infrastructuur beschikken voor mensen
met beperkingen. Nu bestaat er evenwel een website waar dergelijke informatie verzameld en verstrekt wordt. De website www.toegankelijkvlaanderen.be  biedt een schat aan betrouwbare informatie over de toegankelijkheid van gemeentehuizen, hotels, musea, culturele centra en andere toeristische voorzieningen. De website is een belangrijk resultaat van het Europese project 'Libretto'. De Vlaamse Overheid steunt dit project via Toerisme Vlaanderen en dit voor een totaalbedrag van ongeveer 75.000 euro. (bron: Vivat)

Reizen binnenland Suriname afgeraden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies voor de door overstroming getroffen gebieden in het binnenland van Suriname. Nederlandse toeristen die zich in het rampgebied bevinden wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisatie of met de Nederlandse ambassade in Paramaribo.
Het binnenland van Suriname is een populaire vakantiebestemming voor vooral Nederlandse toeristen. Voor de Surinaamse toeristenindustrie is de financiële tegenslag groot, want de meeste bedrijven hebben geen bedrijfskrediet. Voor hen is het afwachten tot het water is gezakt, de oorden weer zijn opgebouwd en de georganiseerde reizen opnieuw kunnen doorgaan. (bron: PZC.nl)

Reizen op hype Da Vinci Code
De verfilming van Dan Browns’ bestseller de ‘Da Vinci Code’, die deze gisteren in Nederland in première ging, vormt een dankbaar onderwerp voor de Franse, Britse en Schotse verkeersbureaus en vele touroperators. De drie verkeersbureaus presenteren hun aanbod zelfs op een gezamenlijke Da Vinci-website. Nieuws | Site

Strand Zeeland krijgt extra zand
De zandberg aan de kustlijn van het strandje aan de Binnendijk in Wemeldinge werd afgelopen week hoger en hoger. Verschillende schepen brachten elk een lading zand aan wal, om zo het strandje te verhogen. Gisteren verspreidden medewerkers de berg met shovels over het strand.
Het strandje bij bungalowpark de Oesterbaai werd ook voorzien van een extra lading zand. „Het ophogen is elke drie jaar nodig. De wind en de getijdenwerking zorgen ervoor dat het zand wordt weggeslagen. Het strandje bij de Oesterbaai ligt er nog maar een paar jaar, maar zelfs daar is het al noodzakelijk“, zegt gemeentevoorlichtster Y. Rijsbergen. (bron: PZC.nl)

Feest in haven van Brussel
De Haven van Brussel viert feest op zaterdag 20 mei. Verschillende schepen, een oude Engelse driemaster, tentoonstellingen, wateranimaties en een vuurwerk staan op het programma. Van de talrijke schepen springt het fregat Grand Turk het meest in het oog. Dit vaartuig is een replica van een achttiende-eeuwse Engelse driemaster en en is de ‘ster’ van diverse films en tv-series zoals Hornblower. Verder zijn er nog heel wat andere zeilschepen die u kan bezichtigen. De Belgica is bijvoorbeeld het oceanografisch onderzoeksschip van de marine. Ook de bemanningsleden zijn aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. Het schip is een heus drijvend labo voor onderzoekers van onze universiteiten en wetenschappelijke instellingen, in hun zoektocht naar een betere kennis van het ecosysteem van de Noordzee. (bron: Brusselsnieuws.be)

Mini-hotel voor voetbalfans
Alle hotels in de speelsteden van het WK Voetbal zijn al maanden volgeboekt. Mini komt voetbalfans die nog op zoek zijn naar een slaapplek tegemoet met een ‘hotel op wielen’. De tot hotelkamer opgebouwde Mini’s reizen mee met het Mini-circus. Brazilië, Frankrijk en Italië krijgen hun eigen, in de nationale kleuren gespoten hotel en daarnaast is er een International-versie voor de overige supporters. Waar in de stad het Mini-hotel precies komt te staan is een raadsel, maar het zal nooit ver van het feestgedruis zijn. (bron: Autokopen.nl)

Wandeling langs industrieel erfgoed
Niet alleen gezichtsbepalende plaatsen in Hengelo zoals het Tuindorpbad, het station en het C.T. Storkplein, maar ook minder voor de hand liggende gebouwen als de Smeerpotjesfabriek en de Berflobeek. Allen maken deel uit van een nieuwe wandelroute langs industrieel erfgoed. (bron: TC Tubantia)

Morgen opening Columbusjaar
In Spanje beginnen morgen feesten rond het feit dat het dit jaar 500 geleden is dat Christoffel Columbus overleed. Om precies te zijn op 20 mei 1506 in de Spaanse stad Valladolid, in de regio Castilla y León. Het is dan ook niet vreemd dat in Valladolid diverse activiteiten georganiseerd worden ter gelegenheid van deze herdenking. Alhoewel er ook in de rest van Castilla y León verschillende culturele activiteiten gepland zijn.Want in deze regio leefde Columbus tussen 1486 en 1492. Het Columbusjaar 2006 wordt op 20 mei geopend met het concert “Levando anclas hacia el nuevo mundo” op het Plaza Mayor in Valladolid. Ook wordt op 20 mei het Museo Casa de Colón (museumhuis van Columbus) heropend. Dit museum heeft een forse uitbreiding en modernisering ondergaan: een investering van 2,7 miljoen euro. (bron: Spaans Verkeersbureau)

AGENDA
15 - 21 mei Libelle Zomerweek, Almeerderstrand, IJmeerdijk 1, Almere.
19 mei Op zoek naar rododendrons en vleermuizen, Excursieschuur de Pas, Oude Deventerweg, Haarle. Gidsen van het Educatief Centrum Vecht en Regge uit Ommen nemen u mee op een wandeling langs prachtig bloeiende rododendrons. Hopelijk hoort u onderweg ook vleermuizen. In de schemering vliegen ze uit om op jacht te gaan naar insecten. De meeste van de hoge geluiden die ze maken zijn voor het menselijk oor niet te horen. Daarvoor hebben we de speciale batdetector. Tijd: 20:30-22:30 uur
Kosten: Kinderen (leden) € 2,00 Kinderen (niet leden) € 2,00, Leden € 4,00 Niet leden € 7,00.
19 mei Taptoe Heerlen, Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.
20 mei - Europese museumnacht in Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen, van 21 tot 22 uur.
20 en 21 mei - Nordic Walking 2daagse, Drenthe
20 mei - Ooievaarsdag, Streekcentrum Het Liesvelt, 10 tot 16 uur.
20 mei - Wandelexcusie Grebbeberg, De wandelingen starten op het parkeerterrein bij de Erebegraafplaats aan de Grebbeweg (N225) te Rhenen en duren ca. 2 1/2 - 3 uur. Opgave is noodzakelijk, via VVV Rhenen, per telefoon: 0317-612333.
21 mei - Hoedendag Kasteel Arcen, Top hoedenmakers en maaksters uit binnen en buitenland presenteren zich in Kasteeltuinen Arcen voor de jaarlijkse hoedenwedstrijd om de zilveren speld.
21 mei - KRO Plattelandstocht. Op zondag 21 mei organiseert de KRO in samenwerking met de Vrienden van het Platteland de KRO Plattelandstocht. Stap in het boerenleven en wandel in de Utrechtse Venen door weilanden en over boerenpaden en erven. En: KRO’s beroemdste wandelaar, Hella van der Wijst, presenteert tijdens de dag haar boek ‘Hella’s voetsporen’ met daarin een speciale plattelandswandeling. De start van de KRO Plattelandstocht is tussen 08.00 en 13.00 uur vanaf de biologische melkveeboerderij van Bert en Marieke de Groot in Kamerik (op 2 km afstand van het NS-station Woerden).
21 mei - Riekaaktocht door Biesbosch. Startplaats: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen, Tijdsduur: 3,5 uur, Kosten: € 11,00 (kinderen t/m 12 jaar € 9,00) contant te voldoen
Contact: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen (0162-682233)
21 mei - Rock around the clock, jukebox evenement Autotron Rosmalen.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Kaaswandeldag in Bodegraven

Mercedes-Benz museum morgen open
"De zee is overal"
Bilderberg ontkent verkoopplannen
Stappenplan verbetering haltes busvervoer
"Red waarden van de kust"
Reizen boeken via televisie
"Homo-ooievaars broeden eieren uit"
Reizen naar Caribbean te winnen
Heerlen in Bestemming Nederland
Diest richt zich op individuele toerist
Boekje helpt kerken toeristen te ontvangen
Investeren in natuur via "streekrekening"
Er op uit met Hemelvaart en Pinksteren
Nog één weekeinde Keukenhof beleven


Donderdag 18 mei

Dagje Weg nu ook in Engelse versie
Engels sprekende toeristen en expats in Nederland kunnen zich vanaf nu nog beter voorbereiden op een dagje uit of een toeristisch bezoek: de populaire Nederlandse vrijetijdssite DagjeWeg.NL is vertaald naar het Engels en daarmee onder de naam www.daysout.nl toegankelijk gemaakt voor een miljoenenpubliek uit alle delen van de wereld. Nederland is een populaire bestemming voor toeristen uit alle continenten en geldt voor velen van hen als de ‘brug' voor een bezoek aan de rest van Europa. Meer dan de helft van de ruim 12 miljoen buitenlandse bezoekers op jaarbasis spreekt, leest of begrijpt Engels. Speciaal voor hen is de bestaande toeristische site over uitjes en dagtrips, professioneel en niet door een ‘vertaalmachine', vanuit het Nederlands vertaald. (bron: Tourpress.nl)

Nederlandse reissites "vaak uit de lucht"
Van de zeventien grootste online reiswinkels in Nederland, zijn er zeven regelmatig onbereikbaar. Bij de veertien geteste sites van Nederlandse vliegtuigmaatschappijen zijn er vijf regelmatig niet benaderbaar. Dat concludeert WatchMouse, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het monitoren van sites. (bron: Kassa/Vara)

Open dag in DDR-museum
Het enige Nederlandse DDR-Museum houdt komende zondag tussen 11 en 17 uur open dag. De voorwerpen vertellen over leven, werken en politiek in voormalig Oost-Duitsland. Het particulier museumpje in een omgebouwde garage bezit een grote collectie consumentenartikelen, documenten, medailles, brochures en foto's. Daarnaast zijn meer persoonlijke herinneringen van DDR-burgers te zien. Het DDR-Museum komt voort uit de privé-verzameling van Friso en Thea de Zeeuw. Onmiddellijk na de val van de Berlijnse Muur (1989) kochten zij bij een markstalletje bij de Branderburger Tor een eremedaille en een pet. Het was het begin van hun verzameling. Nieuws | Site

Begin fietspad langs Veluwemeer
Er kan op korte termijn een begin worden gemaakt met de aanleg van een fietspad tussen het Hoge Bijsselsepad (camping Polsmaten) en het Spijkerwegje in Nunspeet. Het traject maakt onderdeel uit van de toeristische fietsroute tussen Harderwijk en uiteindelijk Roggebotsluis bij Kampen langs de Veluwse Randmeren. Het eerste gedeelte hiervan is enige tijd geleden gerealiseerd in de gemeente Elburg ter hoogte van Doornspijk. (bron: de Stentor)

Haagse wijk wordt hotel
De multiculturele wijk Transvaal in Den Haag wordt een hotel. Op allerlei leegstaande locaties verhuurt het architectenbureau RAL2005 kamers van één tot vijf sterren. Het architectenbureau werkt in opdracht van projectbureau OpTrek, een samenwerkingsverband van kunstenaars dat de herstructurering van de wijk onderzoekt en in beeld brengt. Transvaal is een achterstandswijk, waar mensen uit tientallen verschillende culturen wonen. De wijk gaat de komende twaalf jaar op de schop: circa 3000 panden worden gesloopt, daarvoor komen 1600 nieuwe in de plaats. (bron: AD.nl)

Echtpaar verruilt woning voor kasteel
Het lijkt een soort droom: je ‘gewone’ woning inruilen voor een kasteel. En dan nog een kasteel in Frankrijk ook. Els en Frans Kieftenbeld uit Nootdorp deden het met hun kinderen Julia, Jorne en Babette. Met schoonzus Tineke en zwager Clement Kieftenbeld begonnen ze precies ene jaar geleden in het Franse Bourré hun hotel-residence Chateau de Vallagon. Els Kieftenbeld is een paar dagen over in Nederland en vertelt uiteraard met zichtbaar genoegen over ‘haar’ kasteel: “Het ligt in een schitterende valei in het bekende Loiregebied. Om precies te zijn vlakbij de rivier de Cher. Van lieverlee beginnen we te wennen. Zeker de kinderen. Het was vreemd voor ze op een school in Frankrijk: andere taal, andere gewoonten en andere schooltijden! Maar al snel hadden ze vriendjes. Dat scheelt.” Nieuws | Site

Ooststellingwerf blundert met pretpark
Ooststellingwerf buigt opnieuw het hoofd voor Piet Jasper, eigenaar van het pretpark Duinen Zathe. De gemeente trekt de portemonnee en koopt een blunder rond een grondoverdracht af met een bedrag van €40.000. De gemeente legde in 2002 een ontsluitingsweg naar de Boerestreek aan op het terrein van de eigenaar van speelpark Duinen Zathe. Over de koopsom van de grond zijn echter nooit harde afspraken gemaakt. Ooststellingwerf vertrouwde erop dat Jasper akkoord zou gaan met het symbolische bedrag van €1, maar hij had andere plannen en stapte naar de rechter. (bron: Leeuwarder Courant)

Reumafonds stopt na 50 jaar met reizen
Het Reisbureau Reumafonds wordt vanaf 1 januari 2007 overgenomen door de Stichting Residentiële & Ambulante Zorg (RAZ). Begin dit jaar nam de Stichting RAZ reeds het Vakantiecentrum Groot Stokkert op de Veluwe van het Reumafonds over. Door de overdracht van deze activiteiten die onevenredig zwaar drukten op de begroting, komt bij het Reumafonds aanzienlijk meer geld beschikbaar voor onderzoek en voorlichting. Tegelijk is de continuïteit van de aangepaste vakanties voor reumapatiënten de komende
jaren veilig gesteld. De overname heeft geen gevolgen voor de medewerkers en kennis en
ervaring blijven behouden. Hiermee komt een definitief einde aan een periode van bijna 50 jaar waarin het Reumafonds speciale vakantiereizen voor mensen met reuma verzorgde. (bron: persbericht)

Efteling wil wintertuin aanleggen
De Efteling onderzoekt momenteel of er mogelijkheden zijn om aan het hotel een soort wintertuin te bouwen. Volgens een woordvoerster van de Efteling zijn de plannen nog in een oriënterende fase. „De wintertuin zou een serreachtige aanbouw moeten worden.“
Ook wordt bekeken of de entree verlegd moet worden. Volgens de Efteling zijn er nog geen tekeningen. „We willen onderzoeken hoe de politiek er over denkt. Ook moeten we nog berekenen of het plan financieel rendabel is“, aldus de woordvoerster. (bron: BN/de Stem)

Veel maffe Engelse evenementen in 2006
Engelsen staan bekend om hun typische humor. Daar passen maffe, of zoals ze zelf zeggen ‘quirky’, evenementen precies bij. Dit jaar staat een aantal bijzondere op de agenda. Cheese Rolling - 29 mei.Het hebben van een passie voor kaas is een must voor dit evenement, waarin mannen en vrouwen de zeer steile Coopers Hill in de plaats Brockworth (Gloucestershire) afrennen om een gigantische Double Gloucester cheese achter na te gaan. www.cheese-rolling.co.uk  
Kampioenschappen brandnetels eten – 17 juni
Jaarlijkse wedstrijd waarin ongeveer 50 personen uitgedaagd worden om zoveel mogelijk brandnetels te eten. www.thebottleinn.co.uk
Wereldkampioenschap erwten schieten – 8 juli
Iedere tweede zaterdag van juli wordt gestreden om de trofee voor het Wereldkampioenschap erwten schieten in Witcham, Cambridgeshire. De deelnemers moeten een erwt door een buis van 30 cm (12 inch), 3,65 meter voorwaarts (12 foot) richting een doel van 30 centimeter (12 inch) schieten. www.visitcambridge.org
Grootste leugenaar ter wereld – 16 november
Populaire wedstrijd waarin verhalenvertellers strijden om de titel van ‘s werelds grootste leugenaar. www.santonbridgeinn.com/liar (bron: persbericht)

Tivoli laat nieuw hotel bouwen
Het deense attractiepark Tivoli Gardens gaat een nieuw hotel bouwen om de overnachtingsmogelijkheden in het park en in Kopenhagen uit te breiden. Een drietal architecten zullen een ontwerp aanleveren en in augustus zal het definitieve ontwerp gekozen worden. De planning is dat het hotel in 2009 zal openen. (bron: Rides.nl)

Nieuwe internationale fiets- en wandelroute
Deze week zijn twee nieuwe internationale websites gelanceerd die fietsers en wandelaars de fascinerende fiets- en wandelmogelijkheden langs de Noordzee laten ontdekken. De website www.northsea-cycle.com en www.northseatrail.org bieden beiden een enorme hoeveelheid informatie en inspiratie, kaarten en advies bij het voorbereiden van een tocht door Engeland, Schotland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Nederland en/of België. De North Sea Trail biedt wandelaars meer dan 5000 kilometer aan gemarkeerde paden door diverse kustgebieden – van de Noorse fjorden en bergen tot de duinen in Nederland en van de windmolens in Zweden tot de kliffen in Schotland. De North Sea Cycle Route is 's werelds langste doorgaande fietsroute: 6000 kilometer aan bewegwijzerde wegen en paden door dezelfde landen en regio's als de North Sea Trail, aangevuld met België. (bron: persbericht)

Handige fan-gids voor WK-voetbal
Het aftellen is begonnen: Nog maar enkele dagen voordat op 9 juni het WK voetbal in Duitsland begint. Op 11 juni is het dan ook voor het Nederlands elftal zo ver: Oranje speelt in het Zentralstadion van Leipzig tegen Servië en Montenegro. Voor alle fans is er nu dé handige Nederlandstalige supporters-pocketgids van het Duits Verkeersbureau. De titel is tegelijkertijd het motto van de WK 2006: "A time to make friendsTM". Op 15 pagina's vindt de voetbal-liefhebber handige informatie over de groepsindeling en wie wanneer speelt - op weg naar de finale op 9 juli in Berlijn. (bron: Tourpress)

AGENDA
15 - 21 mei Libelle Zomerweek, Almeerderstrand, IJmeerdijk 1, Almere.
19 mei Op zoek naar rododendrons en vleermuizen, Excursieschuur de Pas, Oude Deventerweg, Haarle. Gidsen van het Educatief Centrum Vecht en Regge uit Ommen nemen u mee op een wandeling langs prachtig bloeiende rododendrons. Hopelijk hoort u onderweg ook vleermuizen. In de schemering vliegen ze uit om op jacht te gaan naar insecten. De meeste van de hoge geluiden die ze maken zijn voor het menselijk oor niet te horen. Daarvoor hebben we de speciale batdetector. Tijd: 20:30-22:30 uur
Kosten: Kinderen (leden) € 2,00 Kinderen (niet leden) € 2,00, Leden € 4,00 Niet leden € 7,00.
19 mei Taptoe Heerlen, Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.
20 mei - Europese museumnacht in Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen, van 21 tot 22 uur.
20 en 21 mei - Nordic Walking 2daagse, Drenthe
20 mei - Ooievaarsdag, Streekcentrum Het Liesvelt, 10 tot 16 uur.
20 mei - Wandelexcusie Grebbeberg, De wandelingen starten op het parkeerterrein bij de Erebegraafplaats aan de Grebbeweg (N225) te Rhenen en duren ca. 2 1/2 - 3 uur. Opgave is noodzakelijk, via VVV Rhenen, per telefoon: 0317-612333.
21 mei - Hoedendag Kasteel Arcen, Top hoedenmakers en maaksters uit binnen en buitenland presenteren zich in Kasteeltuinen Arcen voor de jaarlijkse hoedenwedstrijd om de zilveren speld.
21 mei - KRO Plattelandstocht. Op zondag 21 mei organiseert de KRO in samenwerking met de Vrienden van het Platteland de KRO Plattelandstocht. Stap in het boerenleven en wandel in de Utrechtse Venen door weilanden en over boerenpaden en erven. En: KRO’s beroemdste wandelaar, Hella van der Wijst, presenteert tijdens de dag haar boek ‘Hella’s voetsporen’ met daarin een speciale plattelandswandeling. De start van de KRO Plattelandstocht is tussen 08.00 en 13.00 uur vanaf de biologische melkveeboerderij van Bert en Marieke de Groot in Kamerik (op 2 km afstand van het NS-station Woerden).
21 mei - Riekaaktocht door Biesbosch. Startplaats: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen, Tijdsduur: 3,5 uur, Kosten: € 11,00 (kinderen t/m 12 jaar € 9,00) contant te voldoen
Contact: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen (0162-682233)
21 mei - Rock around the clock, jukebox evenement Autotron Rosmalen.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Jachthonden op Hoge Veluwe

IJsland zoekt 20 buitenlandse verpleegsters
Open dag watertoren Dokkum
Caravancontrole Noordwijk
"Nieuwe fietsroute geeft Rilland ponem"
Golden Tulip neemt hotel Accra over
Land van Ooit biedt VVD kasteel aan
Zevenhuizerplas grootste meer Rotterdam
Gesubsidieerde punter in trek
Golfcentrum Amstelveen: ook voor niet-golfer
Katwijk bruist tijdens Week van de Zee
Op vakantie tijdens WK goedkoop
Geboorte wrattenzwijn in Beekse Bergen
Veel meer controle nodig op het strand
Hoe krijg je vlinders in je tuin?
Mogelijke veerdienst Groningen-Noorwegen


Woensdag 17 mei

Gesteggel over veerdienst Terschelling
Verwarring bij eilandgasten: komt er nou wel of geen nieuwe veerdienst van Harlingen naar Terschelling en Vlieland en terug? Nee, zegt het ministerie van Verkeer en Waterstaat, althans niet direct. Ondernemer Bernard Haantjes van rederij EVT (Eigen Veerboot Terschelling) vindt van wel. (bron: Volkskrant.nl)

Nieuwe aapjes voor 't Wissel
Het zal nog wel even wennen voor ze zijn, hier in Nederland. Een koppel zilveroeistities (dwergaapjes) heeft een nieuw tehuis gekregen in Dierenpark Wissel. Dat is een primeur voor het park, want het is de enige Nederlandse dierentuin waar deze bijzondere apen te zien zijn. Beide dieren zijn afkomstig uit Groot-Brittannië. Het mannetje komt uit Colchester Zoo, het vrouwtje uit Twycross Zoo. Het koppel zilvergrijs gekleurde dwergapen heeft eerst in quarantaine gezeten. Tijdens deze periode is de gezondheid van de dieren onderzocht. Zo is onder andere een mestonderzoek gedaan en zijn de dwergapen op een aantal ziekten getest. Beide diertjes zijn gezond en zijn nu te bewonderen in hun nieuwe onderkomen. (bron Telegraaf)

250 activiteiten in "Week van de zee"
Van zaterdag 20 tot en met zondag 28 mei vindt de vijfde editie van de Week van de Zee plaats. Bezoekers kunnen in deze week langs de kust genieten van meer dan 250 culturele, sportieve, spannende en leerzame activiteiten. De zee is dan even overal! Week van de Zee is een jaarlijks evenement dat bedoeld is om gezamenlijk na te denken over duurzame ontwikkeling en beheer van de Noordzee en ons kustgebied. Het thema in 2006 is Op Reis! Hoeveel mensen brengen wel niet vakantie door aan de kust? Maar er zijn ook andere reizigers: de dieren die heen en weer trekken langs de kust en tussen zee en binnenwater. Bijvoorbeeld tussen de plaatsen waar zij zijn geboren, zich voeden, voortplanten en rusten. Denk maar eens aan palingen, zalmen, stekelbaarzen en prikken: al deze vissen komen in onze kust moeilijk te nemen barrières tegen. Nieuws | Site

Schoonmaken strand moet goedkoper
Het CDA en de VVD in Hoek van Holland willen de strandreiniging op de markt brengen. „De markt is geen doel op zich, wel voor minder geld dezelfde kwaliteit krijgen,’’ luidt de tekst in het coalitieakkoord. Samenwerking met de gemeente Westland behoort tot de mogelijkheden. Momenteel zorgen medewerkers van bureau strandzaken - van de dienst sport en recreatie - dagelijks voor het opruimen van de troep op het strand, het legen van afvalbakken en het weghalen van zand, onder meer bij de strandtenten. „Ik zou het betreuren als dit gaat gebeuren,’’ zegt één van de medewerkers. Hij vraagt zich af waarom nu ineens alles weer anders moet. „We doen altijd ons best alles goed schoon te maken en krijgen schouderklopjes van de deelgemeente,’’ aldus de medewerker. (bron: AD.nl)

Wandelen door Nederlandse genenbank
Omdat ons land versnipperd, heringericht en aangepast is aan moderne wensen, is meer dan 95% van het oorspronkelijke bestand aan bomen en struiken verdwenen. Van de circa 75 echt inheemse soorten rest nog bitter weinig, en wat er over is groeit sterk versnipperd over ons land. Zonder ingrijpen werd hun overleven twijfelachtig.
Eén van de concrete maatregelen is het project ‘genenbank autochtone bomen en struiken’. In Roggebotzand worden houtige gewassen gekweekt van unieke Nederlandse oorsprong. (...) De ‘bronnen voor nieuwe natuur’ route is voorzien van infopaneeltjes en wilt u meer informatie dan kunt u terecht in de nabijgelegen informatie- en educatie ruimte. In de deze inforuimte wordt u ook ingelicht over andere ontwikkelingen die zich in dit bosgebied afspelen. Ook het Koningin Wilhelmina Fonds en het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie zijn hier present. (bron 1 en 2)

Brugklassers stellen fietsroute samen
Volg de waterstroom van Veluwe naar IJssel en maak die zichtbaar in een fietstocht. Het was de opdracht die de brugklassers van de Noordgouw locatie Hattem drie weken geleden van wethouder André Borst te horen kregen. Op 9 mei togen de jongeren op pad om over bijzonderheden informatie te verzamelen, gistermiddag kreeg Borst de uitgestippelde route overhandigd. (bron de Stentor)

"Egyptenaar op afroep"
Egypte in je eentje kan nogal overweldigend zijn, maar een groepsreis is ook niet alles. Paulien Cornelisse neemt daarom een privé-gids mee. Komende zomer gaan naar schatting 95.000 Nederlanders naar Egypte. Het wordt dus druk, maar Egypte is niet anders gewend. Hier is het toerisme zo ongeveer uitgevonden. Waarschijnlijk is er inmiddels meer energie besteed aan het indrukken van fototoestelknopjes, dan destijds aan het naar boven slepen van de loodzware piramidestenen. (bron: AD.nl)

Luxe hotel in Eindhovense Lichttoren
De vernieuwde Lichttoren in het centrum van Eindhoven krijgt een groot Art- en Woonhotel. Het bekendste gebouw van de Brabantse stad wordt grondig onder handen genomen. Het Art- en Woonhotel krijgt tweehonderd kamers.Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Architect Jan Verrelst is zeven jaar bezig geweest met de Lichttoren-nieuwe stijl. De nieuwbouw begint deze zomer en moet in het najaar van 2008 af zijn. Dan bevat ‘het gebouw met het Philips-logo’ een luxe viersterren Arthotel en een woonhotel voor langer verblijft. (bron: Zibb.nl)

Hotel Odoorn in Drenthe uitgebrand
Een felle uitslaande brand heeft vanavond Hotel-Restaurant Odoorn's Kaatje aan de Weg compleet verwoest. De brand ontstond rond kwart over zeven in het rietgedekte pand uit 1918 aan de Hoofdstraat in Odoorn. Vier brandweerkorpsen konden niet voorkomen dat het pand helemaal in de as werd gelegd. Een naastgelegen rietgedekt pand kon wel worden gespaard. Door de enorme rookonwikkeling moesten bewoners van het tegenovergelegen zorgcomplex Paasbergen de ramen dicht houden. Er heeft zich geen persoonlijk letsel voorgedaan. (bron: Drenthe.nl)

Professor schrijft boek over strand
De Gentse professor op rust Guy De Moor schreef in opdracht van het Vlaams Instituut voor de Zee een boek over het Vlaamse strand. De auteur van het boek professor Guy De Moor vergelijkt het strand graag met een museum waarvan sommige stukken geboetseerd zijn door de wind en andere door stromingen. Maar dan wel een museum waarvan de collectie voortdurend verandert. En dat maakt het voor een geoloog zo interessant. " Omdat geologische processen over het algemeen processen zijn die erg traag verlopen. Zodanig dat je moeilijk in één mensenleven fundamentele veranderingen kan zien. Het strand daarentegen is zo dynamisch dat je de stukken van het museum van dag tot dag ziet veranderen" zegt professor Guy De Moor. (bron: wtv.be)

Recreatievaart betaalt mee aan brug
De Stichting Recreatietoervaart Nederland betaalt 50.000 euro mee aan de vernieuwing van de Manenbergerbrug in Wapenveld.
Het is de stichting wat waard dat de betonnen brug beweegbaar gemaakt kan worden als het Apeldoorns Kanaal ooit weer open gaat voor pleziervaart.(bron de Stentor)

Bikkelen voor een eigen camping
De 59-jarige programmamaker Kees Boas bezocht afgelopen jaar zes Franse campings vier maal: in de herfst, de zomer, de winter en de lente. Het resultaat van z’n gereis is de zesdelige serie Le Rêve: over Nederlandse ondernemers in de Franse camping- en toeristenbranche. Zoiets als de goed bekeken reeksen Roer om op RTL 4 en Ik Vertrek bij de TROS dus ? ,,Nee,’’ zegt Boas beslist. ,,Ik besef dat het er op het eerste gezicht op lijkt, maar het heeft er geen bal mee te maken. Het grote verschil is dat ik het gewone leven laat zien, terwijl die andere series steevast op zoek gaan naar spectaculaire gebeurtenissen en dramatiek. Ik houd het klein.’’ (bron AD.nl)

AGENDA
15 - 21 mei Libelle Zomerweek, Almeerderstrand, IJmeerdijk 1, Almere.
19 mei Op zoek naar rododendrons en vleermuizen, Excursieschuur de Pas, Oude Deventerweg, Haarle. Gidsen van het Educatief Centrum Vecht en Regge uit Ommen nemen u mee op een wandeling langs prachtig bloeiende rododendrons. Hopelijk hoort u onderweg ook vleermuizen. In de schemering vliegen ze uit om op jacht te gaan naar insecten. De meeste van de hoge geluiden die ze maken zijn voor het menselijk oor niet te horen. Daarvoor hebben we de speciale batdetector. Tijd: 20:30-22:30 uur
Kosten: Kinderen (leden) € 2,00 Kinderen (niet leden) € 2,00, Leden € 4,00 Niet leden € 7,00.
19 mei Taptoe Heerlen, Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.
20 mei - Europese museumnacht in Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen, van 21 tot 22 uur.
20 en 21 mei - Nordic Walking 2daagse, Drenthe
20 mei - Ooievaarsdag, Streekcentrum Het Liesvelt, 10 tot 16 uur.
20 mei - Wandelexcusie Grebbeberg, De wandelingen starten op het parkeerterrein bij de Erebegraafplaats aan de Grebbeweg (N225) te Rhenen en duren ca. 2 1/2 - 3 uur. Opgave is noodzakelijk, via VVV Rhenen, per telefoon: 0317-612333.
21 mei - Hoedendag Kasteel Arcen, Top hoedenmakers en maaksters uit binnen en buitenland presenteren zich in Kasteeltuinen Arcen voor de jaarlijkse hoedenwedstrijd om de zilveren speld.
21 mei - KRO Plattelandstocht. Op zondag 21 mei organiseert de KRO in samenwerking met de Vrienden van het Platteland de KRO Plattelandstocht. Stap in het boerenleven en wandel in de Utrechtse Venen door weilanden en over boerenpaden en erven. En: KRO’s beroemdste wandelaar, Hella van der Wijst, presenteert tijdens de dag haar boek ‘Hella’s voetsporen’ met daarin een speciale plattelandswandeling. De start van de KRO Plattelandstocht is tussen 08.00 en 13.00 uur vanaf de biologische melkveeboerderij van Bert en Marieke de Groot in Kamerik (op 2 km afstand van het NS-station Woerden).
21 mei - Riekaaktocht door Biesbosch. Startplaats: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen, Tijdsduur: 3,5 uur, Kosten: € 11,00 (kinderen t/m 12 jaar € 9,00) contant te voldoen
Contact: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen (0162-682233)
21 mei - Rock around the clock, jukebox evenement Autotron Rosmalen.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
De reisverhalen van Tommy Wieringa

Tips voor het zomerklaar maken van caravan
Hotel de Valk krijgt glans terug
Expositie over koeienbillen
Rotterdam neemt afscheid stationsgebouw
Leren van natuur op verjaardagsfeestje
Mepal: de makers van vakantieservies
Snelvaargebied bij Texel blijft open
Filmpje: Waarom ruzie op vakantie?
Hotel op voormalige vuilnisbelt
Meeste werknemers horeca ongeschoold
Eerste monument voor Piet Mondiraan
Kidskist verhuurt spelletjes
Europa's langste caravanreis
Strandstoel in driekleur

Historische fietsroute langs Anne Frank huis


Dinsdag 16 mei

Beer verslindt aapje in safaripark
Bezoekers van het Safari Park Beekse Bergen in Hilvarenbeek werden zondag geconfronteerd met een levensechte safari. Voor de ogen van het publiek werd een beermakaakje verslonden door een lippenbeer. „De beer heeft de aap te pakken gekregen”, aldus vestigingsmanager Matthieu de Sevaux van het Safari Park. De lippenberen, beter bekend als dansberen, zitten al een jaar samen met de beermakaken en de resusapen in een ruim buitenverblijf. „In de natuur leven ze ook samen. Normaal gebeurt er niets.” (bron Telegraaf met foto's)

Leerlingen onwel na reis in Tsjechië
Dertien leerlingen van het CSG Lauwers College in Surhuisterveen zijn vrijdag in het ziekenhuis opgenomen nadat ze onwel raakten in Duitsland. Ze waren op de terugreis na een excursieweek in Tsjechië. Op de grens met Duitsland raakten enkele leerlingen onwel of ze vielen flauw. Er brak paniek uit. De hulpdiensten werden meteen ingeschakeld en 12 to 13 kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis. De rest van de groep werd ondergebracht in een pension. De school spreekt over een drama. (bron: Waldnet)

Golden Tulip Hotels beleven revival
De tulp beleeft een ware revival, na een eerder dipje als symbool van de Nederlandse gastvrijheid over onze grenzen. Wie koos in den vreemde vanwege de betrouwbare standaard niet risicoloos een Golden Tulip Hotel van Kaapstad tot New York. Tot 'alles wetend' nieuw management een andere koers in sloeg. De rollen worden nu gelukkig weer omgekeerd. Golden Tulip Hospitality heeft met terechte trots de voorbereiding van haar terugkeer naar de Verenigde Staten aangekondigd. De keten heeft de Amerikaanse Hospitality Consulting Group ingehuurd om het potentieel van de VS te bestuderen en een strategie te ontwikkelen. Golden Tulip Hospitality is momenteel de 18e hotelketen in Europa en het bedrijf is zelfs de negende hotelketen wereldwijd. Met meer dan 500 hotels en 47.000 hotelkamers is Golden Tulip Hospitality actief in meer dan 46 landen wereldwijd. (bron: Telegraaf)

Libië wil toeristische trekpleister worden
Libië wil zich promoten als de nieuwe toeristische trekpleister van Noord-Afrika. De regering van leider Muammar Ghadaffi zegt dat buitenlandse investeerders 2,8 miljard euro hebben toegezegd om hotels en resort uit de grond te stampen in het Noord-Afrikaanse land. Dat meldt BN/DeStem, die er direct aan toevoegt dat er nog veel moet gebeuren om de Arabische republiek om te turnen tot een toeristenparadijs. Veel mensen associëren het land van Ghadaffi namelijk met terrorisme en een anti-westerse houding. Daarnaast duurt het verkrijgen van een toeristenvisum 45 dagen. De toeristische concurrenten Tunesië en Marokko verstrekken een visum aan EU-burgers bij aankomst op het vliegveld. Ook zijn de Libische hotels nog niet voorbereid op een grote stroom buitenlandse toeristen. Er is een groot gebrek aan goed personeel en de nodige talenkennis ontbreekt. (bron: Zibb.nl)

Castle Fair in teken van dieren
Citaat: De Castle Fair wordt hét hoogtepunt van de zomer. Ook dit jaar wordt het weer heerlijk dwalen over weides rondom het statige kasteel te Vorden. In en rondom de tientallen stands die als kasteeltorentjes in de velden zullen verrijzen, kunnen bezoekers genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. De Castle Fair is country living op z’n best! 23 t/m 27 augustus de Castle Fair op het terrein bij het Kasteel te Vorden. Dieren zijn de hoofdrolspelers op de Castle Fair. Het schapendrijven met bordercollies, een valkenier met verschillende soorten roofvogels, de demonstraties met jachthonden (waar u met uw eigen hond aan mee kunt doen) en paarden, het is er allemaal op de Castle Fair. Nieuws | Site

Inge de Bruijn helpt "Wijs op reis"
Veel Nederlanders hebben tijdens hun vakantie wel eens problemen ondervonden die voorkomen hadden kunnen worden als zij zich vooraf beter hadden voorbereid. Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau MeMo² in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft uitgevoerd onder 890 Nederlanders.
Uit het onderzoek blijkt dat avontuurlijke reizigers zich vaak beter voorbereiden dan minder avontuurlijke reizigers. Daar staat tegenover dat de veiligheidssituatie bij hun voorbereiding niet voorop staat: die denken zij ter plekke in te kunnen schatten en komen daardoor vaker in de problemen. (bron: Blik op nieuws)

Reisbureau voor adoptiekinderen
Adoptiekinderen willen in de puberteit vaak hun geboortegrond bezoeken. Omdat dat in China vaak een mijl op zeven is, schakelen hun ouders Berry ter Horst van Pangea in. Een reisbureau dat op een heel slecht moment startte.
Rootsreizen. Reizen naar de wortels van het adoptiekind. In zijn jonge jaren had Berry ter Horst niet kunnen bedenken dat hij deze op zijn 41 jaar zou organiseren. Als zoon van de fietsenmaker Ter Horst uit Malburgen-Oost wilde hij nooit een eigen zaak hebben: altijd werken, altijd gedoe. En toch is het niet zo gek dat hij sinds 2003 directeur is van zijn bedrijf Pangea-travel. Pangea betekent ‘de hele wereld’ en daar is hij ook zo’n beetje bekend. (bron: de Gelderlander)

Kane geeft concert op strand
De Haagse rockband Kane wil in juli een intiem concert geven bij strandtent Mecca (op het strand van Scheveningen. De band trad daar eerder op in 1999 en 2000. Zanger Dinand Woesthoff was ooit mede-eigenaar van de strandtent. Op de website van de band schrijft Woesthoff dat Kane in juli meerdere intieme optredens wil geven als voorbereiding op de grote show op het Malieveld op 26 augustus. Voor dat concert, waarbij Kane vooral nieuwe songs zal spelen, zijn inmiddels 23.000 tickets verkocht. Bij de kleine shows in Scheveningen, Amsterdam en België zal per keer slechts plek zijn voor 250 man. (bron: DenHaag.org)

Gillend begin van Libelle Zomerweek
Op het Almere Strand is gisteren de Libelle Zomerweek van start gegaan. Het weer was prachtig en de sfeer zat er al snel goed in. In de stand van Walibi World, op het Jan, Jans en de Kinderen Paveljoen, was het helemaal een feest. Vele vrouwen drongen hier voor een plekje in de fictieve achtbaan om vervolgens samen, luid gillend en met de handen in de lucht, het Walibi effect te beleven. Iedereen die deze uitdaging aangaat krijgt gratis een mooie actiefoto mee als bewijs aan het thuisfront. (bron: Rides.nl)

Het tuinenseizoen is weer begonnen
De spits is eraf. Dit weekeinde gaf Amy van Ierssel de eerste rondleiding van het seizoen in De Rhulenhof, dit keer met de lente als thema. Vier hectare tuin in Ottersum. Of beter: tuinen. Van bos - tot watertuin. Welke tuin haar het meest aanspreekt? Amy van Ierssel moet er even over nadenken, maar komt dan ook met een niet direct voor de hand liggend antwoord: de moestuin. „Daar is het lekker rommelig. Ik sla er planten op, er staan groenten, rijen bloemen. Voor mij is dat een geweldige plek.“ Nieuws | Site

Zeppelin van WK komt naar Zwolle
Een grote zeppelin die tijdens de opening van het WK voetbal in Duitsland wordt ingezet, is enkele dagen ervoor te zien in Zwolle. Het gevaarte is te zien tijdens de eerste twee dagen van de Ballonfiësta in Park De Wezenlanden. Die wordt van woensdag 7 tot en met vrijdag 9 juni in Park De Wezenlanden gehouden. Als het weer het toelaat zal de zeppelin ook passagiers vervoeren. Eventueel kan daarbij een tochtje over de stad worden gemaakt. Minstens zo trots is de organisatie van de 13-de editie van de ballonfiësta dat er vier Warsteiner gasballonnen naar Zwolle komen. (bron: de Stentor)

Verlengen paspoort duurt een week
U heeft vakantieplannen? Dan is het raadzaam om even uw papoort te controleren op de geldigheidsduur. Tegenwoordig kunt u niet meer even uw paspoort verlengen en dan meteen op reis gaan.  In Nederland is één centraal punt waar paspoorten en identiteitskaarten worden gemaakt. Voor het aanvragen en het ophalen van uw nieuwe reisdocument moet u twee keer een bezoek brengen aan de afdeling Burgerzaken. In principe duurt het verlengen van een paspoort een week, maar let u op dat in de zomermaanden de wachttijd aanzienlijk kan oplopen. (bron: persbericht)

AGENDA
15 - 21 mei Libelle Zomerweek, Almeerderstrand, IJmeerdijk 1, Almere.
16 mei Concert Bruce Springsteen, Heineken Music Hall, Arena Boulevard 590, Amsterdam.
16 mei Otter-excusie Weerribben, Start: 10.30 uur. Duur: 2 uur. Kosten: euro 6, kind tot 12 jaar euro 5. Tip: laarzen, verrekijker. Aanmelden: VVV De Weerribben, tel. (0561) 47 81 87.
19 mei Op zoek naar rododendrons en vleermuizen, Excursieschuur de Pas, Oude Deventerweg, Haarle. Gidsen van het Educatief Centrum Vecht en Regge uit Ommen nemen u mee op een wandeling langs prachtig bloeiende rododendrons. Hopelijk hoort u onderweg ook vleermuizen. In de schemering vliegen ze uit om op jacht te gaan naar insecten. De meeste van de hoge geluiden die ze maken zijn voor het menselijk oor niet te horen. Daarvoor hebben we de speciale batdetector. Tijd: 20:30-22:30 uur
Kosten: Kinderen (leden) € 2,00 Kinderen (niet leden) € 2,00, Leden € 4,00 Niet leden € 7,00.
19 mei Taptoe Heerlen, Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.
20 mei - Europese museumnacht in Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen, van 21 tot 22 uur.
20 en 21 mei - Nordic Walking 2daagse, Drenthe
20 mei - Ooievaarsdag, Streekcentrum Het Liesvelt, 10 tot 16 uur.
20 mei - Wandelexcusie Grebbeberg, De wandelingen starten op het parkeerterrein bij de Erebegraafplaats aan de Grebbeweg (N225) te Rhenen en duren ca. 2 1/2 - 3 uur. Opgave is noodzakelijk, via VVV Rhenen, per telefoon: 0317-612333.
21 mei - Hoedendag Kasteel Arcen, Top hoedenmakers en maaksters uit binnen en buitenland presenteren zich in Kasteeltuinen Arcen voor de jaarlijkse hoedenwedstrijd om de zilveren speld.
21 mei - KRO Plattelandstocht. Op zondag 21 mei organiseert de KRO in samenwerking met de Vrienden van het Platteland de KRO Plattelandstocht. Stap in het boerenleven en wandel in de Utrechtse Venen door weilanden en over boerenpaden en erven. En: KRO’s beroemdste wandelaar, Hella van der Wijst, presenteert tijdens de dag haar boek ‘Hella’s voetsporen’ met daarin een speciale plattelandswandeling. De start van de KRO Plattelandstocht is tussen 08.00 en 13.00 uur vanaf de biologische melkveeboerderij van Bert en Marieke de Groot in Kamerik (op 2 km afstand van het NS-station Woerden).
21 mei - Riekaaktocht door Biesbosch. Startplaats: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen, Tijdsduur: 3,5 uur, Kosten: € 11,00 (kinderen t/m 12 jaar € 9,00) contant te voldoen
Contact: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen (0162-682233)
21 mei - Rock around the clock, jukebox evenement Autotron Rosmalen.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Blootcafé Teasers in Amsterdam moet dicht

Hotel wapenhandelaar in film
Overeenstemming over horeca-cao
Vakantiegangers lopen in val failliet bureau
Duur telefoontje voor Portugese toerist
Niet-goed-na-vakantie-omruil-garantie Fuji
Veel vakantieziekten zijn te voorkomen
Dauwwandelen op Holterberg
Open dag vliegclub Rotterdam


Maandag 15 mei

Verliesverwerkingsreizen naar Italië
Verder gaan op eigen kracht na een ingrijpend verlies. Deze levenskunst waarvoor ieder willekeurig mens geplaatst kan worden, inspireerde twee dames uit Brielle en Oostvoorne tot het organiseren van verliesverwerkingsreizen. Vanuit hun in april opgerichte stichting bieden zij reizen aan in Italië, Frankrijk en Nederland. Elke maand wordt er onder begeleiding van deskundige therapeuten een reis gemaakt. Het idee ontstond doordat beide vrouwen zelf een ingrijpend verlies meemaakten. Monique Sajet (45) verloor haar ongeboren kindje, Angelique Nossent verloor haar gezondheid doordat ze na haar bevalling een kraambedpsychose kreeg en binnen vijf jaar nogmaals werd getroffen door drie psychoses en twee depressies. (Bron: AD.nl)

Veel bezoek bij politie Emmen
De politie in Emmen kijkt terug op een geslaagde open dag. Vanaf zaterdag 10 uur waren de deuren van het nieuwe districtbureau aan het Westeind geopend voor het publiek. "De eerste bezoekers stonden 's morgens om 10.30 uur al voor de deur te wachten", aldus politie woordvoerster Ramona Venema. Inwoners uit Drenthe kregen de kans om het nieuwe gebouw te bekijken en te zien wat de politie allemaal in Drenthe doet. (Bron: Blik op nieuws.nl)

Landmachtdagen: 100.000 bezoekers
De open dagen van de landmacht hebben dit jaar opnieuw meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. Zaterdag bezochten 55 duizend mensen de Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte. Zondag is dat aantal waarschijnlijk ook bereikt, meldt het ministerie van Defensie. Rond 15.30 uur druppelden de mensen zondag nog binnen, terwijl het programma van de Landmachtdagen om 16.00 uur was afgelopen. Defensie telt de bezoekers aan de hand van het aantal oranje shirts dat is uitgedeeld. Iedere bezoeker die naar huis gaat krijgt zo'n shirt, om het Nederlands elftal aan te moedigen op het WK. (Bron: Trouw)

"Er zijn te veel reis-beunhazen"
Het rommelt in de reisbranche. Het overaanbod van de toch al goedkope vakanties drukt de prijzen steeds verder omlaag. Dat is natuurlijk fijn voor de consument die goedkoop op vakantie wil. Maar het is minder voor de vakantie-aanbieders zelf, die zich in een ware veldslag bevinden.
De strijd speelt zich vooral af onder de reisaanbieders naar Turkije: nu dat land minder in trek is, moét er wel gestunt worden met de prijs om de ingekochte vliegtuigstoelen en hotelkamers kwijt te raken. ,,Als je naar Turkije wil, moetje oppassen bij wie je boekt,’’ waarschuwt Peter Silbermann, directeur van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). (Bron: AD.nl)

Ophef "gewichts-hotel" houdt aan
De ophef over het Duitse hotel Ostfriesland in Norden duurt voort. Half maart was het hotel in het nieuws omdat het de kamerprijzen bepaalt aan de hand van het gewicht van de gast. Deze tariefstelling zorgt voor vreemde taferelen in het hotel. Eigenaar Jurgen Heckrodt van het Nordense driesterrenhotel Ostfriesland meldt dat het regelmatig voorkomt dat hotelgasten zich nagenoeg volledig uitkleden wanneer ze zich willen wegen. De weegschaal bepaalt immers de prijs van de hotelkamer en daarbij geldt; hoe minder het gewicht, hoe lager de prijs. ‘Een man ontdeed zich op zijn onderbroek na van zijn kleding, om zo de prijs te drukken’, aldus Heckrodt voor het persbureau Reuters. (Bron: Zibb.nl)

Onrust op camping De Tolplas
Jan en Gerrie Kruiskamp komen al 36 jaar naar hun mooie caravan op camping De Tolplas. Maar de lol is er nu een beetje af. Zij en andere bewoners moeten voor oktober 2007 hun boeltje gepakt hebben. De camping gaat op de schop.
Op tafel liggen de foto’s van hun caravan. Het is door de jaren een klein paradijsje geworden. Met een grasmat, veel vaste planten, twee schuurtjes en wat al niet. Sinds 1970 staat het onderkomen er tip-top bij. Wat ook geldt voor de meeste andere caravans. Maar de tijden voor de standplaatshouders zijn voorbij. Op 8 mei was er een bijeenkomst op de camping. De camping wordt opnieuw gestructureerd. Het aanstaande vertrek viel het echtpaar rauw op het dak. (Bron: TC Tubantia)

Grootste hotel ter wereld in Dubai
Na het grootste pretpark, de grootste wolkenkrabber en de grootste luchthaven ter wereld ambieert Sjeik al-Maktoum van Dubai nu ook het grootste hotel ter wereld. Het omvangrijk project, waarmee 27 miljard dollar is gemoeid, luistert naar de naam Bawadi en voorziet in de bouw van een aantal hotels die samen meer dan 29.000 kamers tellen. Pronkstuk wordt hotel Asia Asia met alleen al 6500 kamers. Bawadi moet binnen nu en tien jaar 3 miljoen toeristen per jaar kunnen herbergen, aldus de projectontwikkelaars. Dubai streeft ernaar jaarlijks in totaal 10 miljoen mensen te kunnen verwelkomen. Daarvoor zijn op termijn nog eens 70.000 tot 80.000 hotelkamers nodig. Dubai is onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten. Het gebied timmert al jaren aan de weg om zoveel mogelijk toeristen binnen te krijgen. (Bron: Eventplanner.be)

Succesvolle stage in reiswinkel
ROC West-Brabant en De Rooi Pannen hebben deze week hun topstudenten van het afgelopen jaar gekozen. Bij De Rooi Pannen Breda kreeg Iris de Beer uit Roosendaal de titel ‘Uitblinker van 2006’. Die titel gaat jaarlijks naar een student die het meest uitblonk op stage.De Beer liep voor haar opleiding ‘Reizen en Toeristische Informatie’ stage bij D-reizen. Daar wist ze in de reiswinkel zo overtuigend allerlei verre reizen aan de man te brengen dat ze de titel ‘Uitblinker’ op haar naam schreef. „Ik ben wel commercieel ingesteld inderdaad. Zo ging een koppel dat een weekendje naar Euro Disney wilde bij mij de deur uit met een all-in cruise naar Egypte“, vertelt de winnares. (Bron: BN/De Stem)

Nederlanders starten off the road-camping
Met vier aangedreven wielen kniediep door de modder baggeren. Het is de droom van veel kerels die dagelijks met hun stoere 4x4 noodgedwongen over het asfalt rollen. Terwijl hun vrouwen in de vrije tijd liever kamperen, fietsen en wandelen. Het Almelose stel Linda en Jeroen Jansen brengen droom en wens bij elkaar. Ze beginnen een off-road-camping op een voormalig defensieterrein in Duitsland, op drie uurtjes rijden naar het oosten. Een grote omslag voor Jeroen Jansen, die mede-directeur was van Mulder Schilders in Almelo. (bron: TC Tubantia)

Logeren in 't Loo goed voor kinderen
Soms is logeren niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk. De Stichting Uit Logeren verzorgt logeerweekeinden op landgoed ‘t Loo voor kinderen met een psychiatrische aandoening. Hun ouders kunnen ondertussen even op adem komen.
Vóór het huisje in bungalowpark ‘t Loo liggen slordig neergegooide kinderfietsen. De deur staat open; het is warm. Binnen zit een jongen van een jaar of vijftien gitaar te spelen. Het lijkt het erop dat een kinderrijk gezin bezit heeft genomen van de bungalow. (bron: de Stentor)

Bliksem vernielt recreatiewoning
Een recreatiewoning in het Gelderse Lievelde is zaterdag flink beschadigd geraakt door een blikseminslag. Het gezin dat in het huisje verbleef, bleef wonderwel ongedeerd. Dat heeft de politie zondag laten weten. De bliksem sloeg een flink gat in het dak en een gedeelte van de gevel. De brokstukken lagen tientallen meters in de omgeving van de woning. Twee kinderen waren even daarvoor nog op de bewuste kamer aan het spelen, maar waren juist naar beneden geroepen om te gaan eten. (bron: Telegraaf)

Techniek maakt museumgids overbodig
De tijd dat in musea alleen dingen te zien waren achter een lint of in een vitrine is voorbij. Video en internet zijn inmiddels gemeengoed. Maar het kan geavanceerder. In het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke gaan bezoekers in plaats van met een gids, met een minicomputer en GPS op stap. In april opende Het Bolwerk er de deuren. (bron: Reiskrant.nl)

Kort nieuws vandaag:
Open dag bij Monuta

Nu al in de rij voor vakantiespelen
Elke woensdagmiddag iets leuks, 23 jaar lang
Begeleiders gezocht voor gehandicapten


Zondag 14 mei

Schiermonnikoog mooiste plek van NL
Schiermonnikoog is dit jaar de mooiste plek in Nederland. Het eiland won die titel zaterdagavond in een live-finale die werd uitgezonden door de NCRV. Aan de uitverkiezing is 25 duizend euro verbonden. Varsenerveld in Overijssel eindigde op een tweede plaats; het Gelderse Wapenveldsebroek werd derde. Het Waddeneiland Schiermonnikoog krijgt traditiegetrouw een houten zitbank aangeboden, die ergens op het eiland kan worden neergezet. Dit jaar krijgen ook de nummers twee en drie die. De mooiste plek van Nederland wordt eens in de twee jaar gekozen. In 2004 ging de titel naar Nationaal Park De Weerribben. Nieuws | Site

ANWB: Flevoland toont te weinig ambitie
De provincie moet meer doen om Flevoland aantrekkelijker te maken voor de recreant. In een brief aan gedeputeerde Staten pleit de ANWB onder meer voor meer pleisterplaatsen in landelijk gebied. Met de brief reageert de wielrijdersbond op het Omgevingsplan van de provincie. Flevoland zou aantrekkelijker zijn als recreatieve routes worden gebundeld en meer knooppunten van routes van de grond komen.(...)Flevoland zou in het omgevingsplan ook meer moeten doen met stiltegebieden. De provincie toont te weinig ambitie, vindt de ANWB. ‘Flevoland kent maar een paar stiltegebieden en in het ontwerp blijft het daarbij.’ (bron: de Stentor)

Nunspeet heeft zijn eerste trekkershut
Toeristen in het gebied rondom het Veluwemeer en het Drontermeer kunnen tegenwoordig overnachten in een trekkershut. In Nunspeet werd vrijdag het eerste houten chalet geopend. De plaatsing van de trekkershut in Nunspeet is een initiatief van stichting Recreatie Randmeren. Deze stichting is van plan in de provincies Gelderland en Flevoland een keten van zestig trekkershutten te realiseren rondom de twee randmeren. Op deze manier wil ze het toerisme in dit gebied stimuleren. (bron: Reformatorisch Dagblad)

Danny de Munk plant zonnebloembos
Danny de Munk geeft maandag 15 mei om 11.30 uur in Keukenhof het startsein voor de nieuwe publiekscampagne over het bezoekwerk van de Zonnebloem. Danny de Munk zal daar als ambassadeur van de Zonnebloem samen met enkele honderden vrijwilligers en rolstoelers de eerste van miljoenen zonnebloempitten planten.
Met de campagne brengt Nationale Vereniging de Zonnebloem, één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland, het bezoekwerk door de 38.500 Zonnebloemvrijwilligers onder de aandacht. Veel mensen kennen de Zonnebloem vooral van de aangepaste vakanties, en dan met name de reizen met het eigen (nieuwe) vakantieschip. Maar het bezoekwerk vormt sinds jaar en dag het hart van de Zonnebloem. Samen brengen de vrijwilligers elk jaar meer dan 1 miljoen bezoekjes aan 60.000 oude, zieke en gehandicapte mensen. (bron: persbericht)

Cultuurcomplex Hilversum in de verkoop
Eigenaar Giovanni van Eijl is bereid het Hilversumse cultuur- annex horecacomplex Gooiland te verkopen. De vraagprijs is 11,5 miljoen euro. Het gaat om het gehele complex: hotel, grand café, discotheek, Japans restaurant, ijssalon, filmtheater, poolcentrum én theater. Gooiland, dat in 1936 is gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Duiker, staat op de rijksmonumentenlijst. Bussumer Van Eijl kocht het in 1993 van de gemeente Hilversum. Tien jaar later kwam de theaterfunctie op de tocht te staan, toen de gemeente het contract met Van Eijl opzegde. Momenteel wordt de theaterzaal (met ruimte voor maximaal 750 bezoekers) slechts incidenteel verhuurd aan scholen en verenigingen, voor congressen en feesten. (bron: Gooi- en Eemlander)

Extra dag Kampeer & Caravan Jaarbeurs
Wegens het grote succes van de drie voorgaande edities krijgt de Kampeer & Caravan Jaarbeurs er dit jaar een extra, zevende beursdag bij. Dankzij deze uitbreiding verwachten de beursorganisatoren VNU Exhibitions Europe en de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie K.C.I. een verdere groei in het aantal aanbieders en bezoekers. De voorbereidingen voor deze grootste kampeermanifestatie van de Benelux zijn inmiddels in volle gang. De data zijn van woensdag 18 oktober tot en met dinsdag 24 oktober 2006. Vorig jaar trok de Kampeer & Caravan Jaarbeurs het formidabele aantal van 51.025 bezoekers en de verwachtingen zijn wederom hooggespannen. (bron: Expovisie)

Lievelde heeft kinderfietsroute
In het Openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde werd gisteren de (kinder)fietsroute ‘Onder vuur’ en het gelijknamige boek gepresenteerd. Wethouder Marieke Frank kreeg uit handen van kinderboekenschrijver Arend van Dam het ‘laatste’ exemplaar overhandigd. (...) De kinderfietsroute 'Onder vuur' is ongeveer 24 km lang en duurt vier uur. De bewegwijzerde route start in Groenlo en is gericht op kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Onderweg komen de deelnemers van alles te weten over het 'Belegh van Grol' in de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens de fietstocht voeren de kinderen allerlei opdrachten uit. Hiervoor krijgen ze een rugzak mee met routeboekje, kanonskogel, stickers en een historische kaart van Groenlo. Nieuws | Site

"Strandvoetbal heeft gouden toekomst"
Noem eens een jonge tak van sport met gouden toekomst. Precies, strandvoetbal. Als beach soccer sinds enige tijd erkend door de KNVB en de FIFA. En er wordt gewerkt aan een olympische status voor de internationaal pijlsnel populair wordende sport. Voor de sport heb je een zandlandje nodig van 37 bij 28 meter. Die ruimte is er bij strandpaviljoen Woodstock69 in Bloemendaal aan Zee nauwelijks, ondanks het Noordzeestrand voor het terras. Met een opdringerige zee aan de voet van het talud is het soms dringen. Vorig jaar werd met kunst- en vliegwerk een goed speelveld afgebakend, compleet met zandtribunes. ,,Een echte speelkuip'', zegt Michel Verhoef van Woodstock verlekkerd. (bron: Haarlems Dagblad)

Terneuzen stemt in met vakantie-eiland
Burgemeester en wethouders van Terneuzen stemmen in met de ambitieuze uitbreidingsplannen van vakantie-eiland De Braakman. Bovendien vindt het college het niet nodig dat er een milieueffectrapport wordt opgesteld, omdat de uitbreiding de 25 hectare niet te boven gaat. Het bestaande vakantiepark bestaat uit 1350 plaatsen op ongeveer 65 hectare land en 120 hectare kreek. De eigenaar van het vakantie-eiland heeft plannen voor uitbreiding van de huidige terreinoppervlakte met nog eens ongeveer twintig hectare ten westen van het huidige vakantiepark. Op die uitbreiding worden 550 plaatsen gerealiseerd. (bron: PZC)

Virtuele wandeling door Machu Picchu
Het is vanaf heden mogelijk een virtuele wandeling te maken door de versterkte Inca-stad Machu Picchu. De voornaamste toeristenattractie van Peru die op meer dan 2000 meter hoogte diep in de Andes verscholen ligt, is te bewonderen op machupicchu360.com. Machu Picchu was het laatste bolwerk van Inca's toen de Spanjaarden in de 16e eeuw het rijk veroverden. Nieuws | Site

Bouwprojecten Marbella stopgezet
De bewindvoerder van de Spaanse badplaats Marbella heeft de illegale bouw van bijna duizend luxe woningen in die gemeente stopgezet. Ook een hotel met tachtig kamers dat al bijna klaar was, mag niet worden afgebouwd. Sinds op 1 mei het gemeentebestuur van Marbella werd vervangen door een door de regering aangewezen bewindvoerder, worden alle bouwprojecten opnieuw onder de loep genomen. Het is de verwachting dat de bouwstop zich niet zal beperken tot deze duizend woningen. Bijna het voltallige gemeentebestuur, inclusief de burgemeester, werd twee maanden geleden in de boeien geslagen op verdenking van grootschalige bouwfraude.(bron: PZC)

Golden Tulip speurt in India
Golden Tulip opent een ontwikkelingskantoor in de Indiase hoofdstad New Delhi. Samen met de Leyland Group speurt Golden Tulip naar nieuw mogelijkheden in India, Pakistan, Bhutan, Bangladesh en Sri Lanka. (bron: Zibb.nl)

AGENDA
12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan.
15 - 21 mei Libelle Zomerweek, Almeerderstrand, IJmeerdijk 1, Almere.
15 mei Zappa plays Zappa, Heineken Music Hall, Arena Boulevard 590, Amsterdam.
16 mei Concert Bruce Springsteen, Heineken Music Hall, Arena Boulevard 590, Amsterdam.
16 mei Otter-excusie Weerribben, Start: 10.30 uur. Duur: 2 uur. Kosten: euro 6, kind tot 12 jaar euro 5. Tip: laarzen, verrekijker. Aanmelden: VVV De Weerribben, tel. (0561) 47 81 87.
19 mei Op zoek naar rododendrons en vleermuizen, Excursieschuur de Pas, Oude Deventerweg, Haarle. Gidsen van het Educatief Centrum Vecht en Regge uit Ommen nemen u mee op een wandeling langs prachtig bloeiende rododendrons. Hopelijk hoort u onderweg ook vleermuizen. In de schemering vliegen ze uit om op jacht te gaan naar insecten. De meeste van de hoge geluiden die ze maken zijn voor het menselijk oor niet te horen. Daarvoor hebben we de speciale batdetector. Tijd: 20:30-22:30 uur
Kosten: Kinderen (leden) € 2,00 Kinderen (niet leden) € 2,00, Leden € 4,00 Niet leden € 7,00.
19 mei Taptoe Heerlen, Burg. van Grunsvenplein, Heerlen
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.
20 mei - Europese museumnacht in Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen, van 21 tot 22 uur.
20 en 21 mei - Nordic Walking 2daagse, Drenthe
20 mei - Ooievaarsdag, Streekcentrum Het Liesvelt, 10 tot 16 uur.
20 mei - Wandelexcusie Grebbeberg, De wandelingen starten op het parkeerterrein bij de Erebegraafplaats aan de Grebbeweg (N225) te Rhenen en duren ca. 2 1/2 - 3 uur. Opgave is noodzakelijk, via VVV Rhenen, per telefoon: 0317-612333.
21 mei - Hoedendag Kasteel Arcen, Top hoedenmakers en maaksters uit binnen en buitenland presenteren zich in Kasteeltuinen Arcen voor de jaarlijkse hoedenwedstrijd om de zilveren speld.
21 mei - KRO Plattelandstocht. Op zondag 21 mei organiseert de KRO in samenwerking met de Vrienden van het Platteland de KRO Plattelandstocht. Stap in het boerenleven en wandel in de Utrechtse Venen door weilanden en over boerenpaden en erven. En: KRO’s beroemdste wandelaar, Hella van der Wijst, presenteert tijdens de dag haar boek ‘Hella’s voetsporen’ met daarin een speciale plattelandswandeling. De start van de KRO Plattelandstocht is tussen 08.00 en 13.00 uur vanaf de biologische melkveeboerderij van Bert en Marieke de Groot in Kamerik (op 2 km afstand van het NS-station Woerden).
21 mei - Riekaaktocht door Biesbosch. Startplaats: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen, Tijdsduur: 3,5 uur, Kosten: € 11,00 (kinderen t/m 12 jaar € 9,00) contant te voldoen
Contact: Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen (0162-682233)
21 mei - Rock around the clock, jukebox evenement Autotron Rosmalen.

(bron, deels: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Hilton opent hotel in Mongolië

Ehzerwold wordt Best Western
"Bureau toerisme Flevoland kan kleiner"
Wandeling in Tuin der Doden
Op de been voor wandelen rond Steen


Zaterdag 13 mei

Agenten in konvooi door woestijn
Liefst vijfendertig agenten vertrekken op 21 oktober met tien auto's en vijftien motoren vanuit het politie hoofdbureau te Haaglanden, naar Gambia. De tot 'Desert-Cops' benoemde dienders zullen er, met behulp van de stichting ' Riders for Health ', zorg voor gaan dragen dat de voertuigen in Gambia worden geschonken aan artsen. Met deze voertuigen kunnen deze artsen de benodigde
medische hulp gaan verlenen aan de bevolking van o.a. Gambia. Een spectaculaire onderneming die als grap begon bij de agenten en initiatiefnemers Frank Eijkhout en Stephan Moerkerken. (bron: persbericht)

Binnenkort: Week van de zee
Van 20 mei tot en met 28 mei 2006 wordt voor de vijfde keer de Week van de Zee gehouden. Negen dagen lang staat heel Nederland in het teken van de duinen, het strand en de zee. Het thema in 2006 is 'Op Reis!', waarbij de vrije doorgang voor mens en dier langs en naar de kust centraal staat. www.weekvandezee.nl en www.strandagenda.nl

Wandeling over Brabantse heide
Het waterleidingbedrijf Brabant Water maakt in de Week van het Water, die maandag start, een wandeling over de Vrachelse Heide. De wandeling vindt plaats op donderdag 18 mei. De tocht wordt verzorgd door IVN-watergidsen die meer vertellen over het gebied en de rol die drinkwater daar speelt. De wandeling start om 19.30 en duurt ongeveer een uur. Alle deelnemers ontvangen een bidon en een fiets- en wandeldagboekje. Opgeven kan tot maandag 15 mei via www.brabantwater.nl

Crimescene in dierentuin
In de dierentuin is een dode zwart-witte vari gevonden. Het is duidelijk dat het dier geen natuurlijke dood is gestorven. Op het plaats delict zijn aanwijzingen gevonden van verschillende mogelijke verdachten. Van wie zijn de sporen die zijn achter gelaten? Wat hadden de verdachten te zoeken op het plaats delict? Iedere zaterdag in juni kunnen kinderen meedoen aan de gloednieuwe activiteit Zoo Crime Investigation, waarbij ze aan de slag gaan als forensisch onderzoeker en samen de moord oplossen. De Crime Scenes bevinden zich in de Zodiac Zoo's dierentuinen Aqua Zoo Friesland, Zoo Parc Overloon en Dierenpark Wissel. (bron: dierennieuws.nl)

Strandpaviljoens Texel hele jaar open?
Een deel van het Texelse strand komt in aanmerking om het hele jaar strandpaviljoens te exploiteren. Dat blijkt uit een voorstel dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland deze week hebben vastgesteld en voorleggen aan diverse betrokken organisaties. Het voorstel geeft duidelijkheid over de plekken waar een jaarronde exploitatie mogelijk moet kunnen zijn. Gedeputeerde Staten (GS) zijn genegen het op Texel toe te staan op het strand tussen paal 10 en paal 22 en het strand tussen paal 27 en 28,5. De Hors en de Slufter zijn bij voorbaat uitgesloten. (bron: Texelse Courant)

Nederlander liefst op vakantie in natuur
Ruim de helft van de Nederlanders vindt 'mooie natuur' de belangrijkste voorwaarde voor een vakantiebestemming. Dit stelt onderzoeksbureau Blauw Research vrijdag in een rapport. Voor veertig procent van de Nederlanders is zon een belangrijke voorwaarde. Nederlanders houden volgens het bureau niet van actieve vakanties, slechts een kwart van de Nederlanders kiest voor een vakantie met veel activiteiten. Duitsers en Fransen vinden hun vakanties teleurstellend als de zon wegblijft. (bron: Elsevier)

Honderd dj's op strand bij Dedemsvaart
Meer dan honderd deejays en live-acts zijn vrijdag 2 en zaterdag 3 juni te zien op het strand van Kotermeer in Dedemsvaart. Muzieksoorten die te horen zijn zijn onder meer hardcore, oldschool, hiphop en chill. Het evenement begint beide dagen om 12.00 uur en duurt tot 2.00 uur. Onder het kopje hardcore staan onder meer Ruthless, Lunatic en The Rapist. Onder techno vallen onder meer X-Saviour, Frantic, Davy D en Tha Vinci. Daarnaast zijn er lasershows en kunnen de bezoekers vuurwerk verwachten. In 2000 begon Summerdance als een muziekfeest met twee tenten. (bron: de Stentor)

Raaf steeds vaker te zien in Nederland
In Eemland (Ut) heeft een paartje raven een nest gemaakt in een zwarte els. Het vrouwtje bebroedt vijf eieren. Het is een erg laat broedsel voor deze kraaiachtige. Begin 1925 was de raaf in Nederland en België bijna uitgeroeid. In 1944 vond in Zuid-Limburg het laatste broedgeval plaats. De vogels hadden een bijzonder slecht imago. Wijdverbreid bijgeloof verkondigde dat raven ongeluk brachten. In 1969 is deze zwarte vogel weer uitgezet op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug . Sindsdien breidt de vogel zich sterk uit, ook buiten de uitzetgebieden. (bron: Natuurmonumenten)

AD gaat op zoek naar "superstreek"
Terwijl "de mooiste plek van Nederland" dit weekend via de NCRV gekozen wordt begint dagblad AD met zijn eigen verkiezing: "AD Reizen gaat op zoek naar de mooiste en beste vakantiebestemming van Nederland. Hiervoor hebben we zeven streken geselecteerd die bij een groot publiek geliefd zijn voor een of meer weken vakantie. Zeven weken lang zullen we op zaterdag één van deze regio’s uitgebreid beschrijven aan de hand van tien aspecten die tijdens een vakantie in Nederland belangrijk zijn. En u, lezer, mag deze criteria beoordelen met een cijfer." www.ad.nl/superstreek

Chris Zegers bakt zijn ei op een geiser
Chili is een land vol extremen. Het Andesgebergte bedekt de hele oostkant. Verder vind je er o.a. vulkanen, brede rivieren, valleien en zoutvlaktes. Vanaf het noorden trekt Chris verder naar het zuiden. Nu is hij in San Pedro, een oase in de woestijn. Vanaf hier gaat hij naar de flamingo's. Zijn ontbijt tijdens zonsopgang bereidt hij in de borrelende geiser van Tatio: 'n smakelijk gekookt eitje! Meer bij RTL Travel

Moederdagtips van de ANWB
Speciaal voor alle moeders in Nederland gaat hofdichter Peter Crombach dit weekend op de knieën in Kasteel Hoensbroek. De kinderen gaan op onderzoek uit in het Natuurmuseum Groningen, of bekijken spectaculaire resten van dinosauriërs in Zwolle. En daarna lekker bijkomen op jazzy klanken in Amersfoort. Meer bij ANWB

AGENDA
12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)
13 mei - 10.00 tot 16.00 uur, Noordwijk, Koningin Wilhelminaboulevard, De Wereld van de touringcar.
14 mei - 14.30-16.30 uur, Den Haag, Hotel 't Centrum, Do Not Distrub - concert in hotelkamers.
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.

Kort nieuws vandaag:
Ondernemersprijs voor Efteling

Vandaag: Wandeling van 7 uur over Veluwe
Nieuwe natuur bij kasteel Croy

Tractoren brullen op strand Nulde
Luxe verblijf voor toerist in Hulshorst
Overzicht uitjes in Nederland


Vrijdag 12 mei

Openlucht expositie langs A12 Zoetermeer
De gemeente Zoetermeer organiseert ter gelegenheid van haar 50.000ste huis een openluchtexpositie van 100 foto-billboards getiteld ‘Zoetermeer Uitvergroot’. De foto’s zijn het resultaat van een fotowedstrijd. Aan de  bewoners is gevraagd om in beeld te brengen dat Zoetermeer een bijzondere en leuke stad is op het gebied van wonen, werken en recreëren. Uit de  inzendingen zijn door een jury uiteindelijk 100 foto’s geselecteerd die zijn uitvergroot op billboards van 2,5 bij 3,5 meter die langs de  hoofdroutes van Zoetermeer geplaatst worden. Langs de A12 komen zelfs vier borden van 7,5 bij 2,5 meter. De gemeente hoopt hiermee een wereldrecord neer te zetten in de categorie ‘grootste foto-billboard expositie’. De expositie duurt tot woensdag 31 mei. De foto’s zijn ook te bekijken op de speciale fotosite: www.zoetermeer.nl/fotowedstrijd

Hoge Veluwe kleurt zicht roze, rood en wit
De komende weken zijn de rododendrons in Het Nationale Park De Hoge Veluwe weer op hun allermooist. De knoppen staan op het punt uit te komen en binnenkort zullen de kleuren overweldigend zijn; fuchsia, roze, rood, en het wit van de minder vaak geziene witte rododendron vullen elkaar dan aan tot een kleurrijk palet.  
Vooral rond de watermolen (ontworpen door Henry van der Velde), in de buurt van het Jachthuis St. Hubertus, is een grote concentratie bloeiende struiken te bewonderen. Maar ook elders in het bekende Park zijn ze volop te vinden. Zo ook bij het Kröller-Müller Museum, bij de ingang van de Beeldentuin en aan de Oude Houtkampweg (achter Restaurant De Koperen Kop).  Ook de rest van de natuur ontluikt in hoog tempo. Het Nationale Park wordt met de dag groener en lijkt na het koude voorjaar bezig aan een ware inhaalslag. (bron: persbericht)

Waar denkt u dat uw verloren koffer blijft?
Wat zouden de vliegtuigmaatschappijen doen met al die honderden koffers die nooit door iemand opgehaald worden? Ja, die maken ze eerst open en kijken dan of ze de eigenaar kunnen achterhalen, maar als dat niet zo is dan gaat de inhoud naar de eigenaars van onderstaande site, die dagelijks duizenden voorwerpen aan hun collectie toevoegen en verkopen. Slechts zeer zelden schijnt iemand alsnog zijn eigendom te claimen.
www.unclaimedbaggage.com

Plannen hotel Doetinchem bijna rond
De plannen voor de invulling van villa Ruimzicht in Doetinchem komen in een beslissend stadium. De besprekingen tussen de gemeente en projectontwikkelaar Matser kunnen op korte termijn tot overeenstemming leiden. Er komt een park met arboretum, twee appartementencomplexen en in de villa zelf zal een hotel gevestigd worden. Het hotel moet er een zijn uit het hogere marktsegment. Ruimzicht staat al lage tijd leeg en verkeert in slechte staat. Het is nog niet duidelijk wanneer er gebouwd kan worden. (bron: Optimaal FM)

Reddingsmaatschappij vaker op strand
Het aantal reddingsacties op het strand en de duinen is vorig jaar aanzienlijk toegenomen. Dit staat in het jaarverslag 2005 van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De reddingsmaatschappij noemt het opvallend dat het aantal hulpverleningen niet in zee, maar op de stranden bij de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer is gestegen. Steeds vaker wordt de KNRM ingezet op strand of duinen bij zoekacties of het vervoer van gewonden. Op de Waddenzee is het aantal reddingsacties behoorlijk teruggelopen, van 392 in 2004 tot 258 vorig jaar, meldt het jaarverslag. (bron: Zibb.nl)

Wandelen met de KRO
Op zondag 21 mei organiseert de KRO in samenwerking met de Vrienden van het Platteland de KRO Plattelandstocht. Stap in het boerenleven en wandel in de Utrechtse Venen door weilanden en over boerenpaden en erven. KRO's beroemdste wandelaar, Hella van der Wijst, presenteert tijdens de dag haar boek ‘Hella's voetsporen' met daarin een speciale plattelandswandeling. (bron Tourpress)

Artis herstelt oude museumzalen
Stadsdierentuin Artis in Amsterdam gaat de oude museumzalen op de eerste verdieping van de 19de eeuwse aanpalende gebouwen aan de Plantage Middenlaan weer in de oude glorie herstellen. Althans, als het aan directeur Haig Balain ligt. De plannen voor het 'Groote Museum' maken deel uit van de ingrijpende renovatieplannen van de dierentuin. In de 19e eeuw stonden de twee zalen van boven tot onder vol met opgezette dieren en fossielen. Nu staan de vitrinekasten met het oude originele glas leeg en zijn ze nodig aan restauratie toe. In de westvleugel zal een reconstructie worden getoond van de 19e eeuwse opstelling. De collectie van destijds is nagenoeg helemaal bewaard gebleven in onder ander het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam. De oostvleugel zal gebruikt worden voor wisselende tentoonstellingen. (bron: AD.nl)

Vijf miljoen Nederlanders naar Wallonië
België is, na Frankrijk en Duitsland, de populairste vakantiebestemming van de Nederlandse vakantieganger. In 2005 werden volgens de cijfers van het CVO bijna 11 miljoen Nederlandse overnachtingen geregistreerd in België, waarvan 4,5 miljoen in Wallonië en 300.000 in Brussel. (bron: Tourpress)

Bemiddeling in conflict over camping
Het al jarenlang slepende conflict over de uitbreiding van de Bakelse camping Grotelse Heide moet door middel van mediation opgelost worden. Eigenaar T. Freriks van de camping en enkele bezwaarmakende omwonenden gaan een onafhankelijke tussenpersoon inhuren die het conflict buiten de rechter om moet oplossen. (bron: Eindhovens Dagblad)

Girafje geboren in Limburg
In de dierentuin in Kerkrade is een giraffe geboren. Bezoekers konden via de ramen van het verblijf meegenieten van deze bijzondere geboorte.  Het baby girafje is een mannetje. Moeder en zoon maken het gelukkig goed. Dinsdag kwamen in het GaiaPark ook 2 toendrarendieren ter wereld en ook werd een nest rode eekhoorns geboren. Kortom, een goede plek voor dieren om jongen te krijgen! (bron: Telegraaf)

50.000 bezoekers bij Rembrandt
De tentoonstelling Rembrandt - Zoektocht van een genie in Museum Het Rembrandthuis heeft
sinds de opening op 1 april al 50.000 bezoekers getrokken. Hiermee is het hard op weg de
meest succesvolle expositie te worden uit de geschiedenis van het museum, gevestigd in
het huis waar Rembrandt bijna twintig jaar woonde en werkte. De levenslange artistieke
zoektocht van Rembrandt wordt op de tentoonstelling aanschouwelijk gemaakt aan de hand van ruim vijftig van zijn schilderijen en tientallen tekeningen en prenten. Met behulp
van een audiotour worden bezoekers door samensteller prof. Ernst van de Wetering langs de
werken geleid, die illustreren hoe Rembrandt 'die meeste ende die naetuereelste
beweechlickheijt' probeerde weer te geven. (bron: persbericht) www.rembrandthuis.nl
 

AGENDA
12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)
13 mei - 10.00 tot 16.00 uur, Noordwijk, Koningin Wilhelminaboulevard, De Wereld van de touringcar.
14 mei - 14.30-16.30 uur, Den Haag, Hotel 't Centrum, Do Not Distrub - concert in hotelkamers.
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.

Kort nieuws vandaag:
Bilderberg hotel feestelijk heropend

Tuin-expositie in Raalte
"Ophouden met roken en reis winnen"
Boek over reizen met stoomtreinen
Touroperator naar Turkije failliet
Boekfragment: Reis Marrakech
De waarheid achter 9-11
Geen goedkeuring voor zwembad
Peuter schiet broertje dood op camping
Landeninformatie op reiseditie.nl
Bezoek aan het Singer museum
Natuurtochten bij Trouw
Meridien hotel in San Francisco
Attractie stuurt "schoonmoeder naar hel"
Meer toeristen in Noord-Holland


Donderdag 11 mei

Prijsvechters drukken tarieven vliegreizen
De prijsvechters in de luchtvaart zorgen voor een fikse verlaging van de vliegtarieven op belangrijke (zaken)routes. In de duurste zakelijke klasse profiteren zakenreizigers daardoor mee van de concurrentiestrijd met de lowbudgetmaatschappijen. Uit een onderzoek van deze krant in samenwerking met enkele grote internationale zakenreisorganisaties blijkt dat de komst van prijsvechters voor meer dan 25% lagere tarieven naar zakelijke bestemmingen kan zorgen. Zo daalden de vliegtarieven tussen Schiphol en Berlijn met de komst van Air Berlin voor een retourtje van €675 bij traditionele maatschappijen, zoals de KLM, naar €499 voor een heen en terugreis, een daling met €176 ofwel ruim 25%. (bron Telegraaf)

Normaal opent Libelle-zomerweek
Wat hebben Bennie Jolink en Libelle met elkaar gemeen? Veel, vindt Franska Stuy, hoofdredacteur van het vrouwentijdschrift. De Achterhoekse rocker opent maandag de tiende Libelle Zomerweek op het Almeerderstrand. Het thema is Made in Holland. „De muziek van Bennie Jolink is oer-Hollands, net zoals ons tijdschrift.”
Jolink opent niet alleen de Zomerweek, hij geeft daarna ook nog een optreden met zijn band Normaal. „Ik denk niet dat onze lezeressen snel naar een concert van Normaal zouden gaan omdat het er vaak ruig aan toe gaat. Maar ze vinden het zeker wel leuke muziek.” Stuy verwacht dat het er maandag iets minder wild aan toe gaat dan gebruikelijk tijdens een concert van de Achterhoekers. „Ik denk niet dat het bier door de lucht gaat vliegen.” Naast Normaal, geeft Guus Meeuwis maandag ook nog een optreden op het Almeerderstrand. (bron: Reiskrant.nl)

Kersentuin heeft nieuw uiterlijk
Ed Jongen, directeur van het pas verbouwde Bilderberg Garden Hotel, heeft rode koontjes. ''Waarom niet? Het is prachtig weer en we hebben een nieuw hotel. Dan mag ik toch wel stralen?''
Het Garden Hotel en restaurant De Kersentuin hebben volgens Jongen een compleet nieuwe look and feel gekregen, die hij graag omschrijft als dynamisch, en dat mag best als je in elf weken tijd alle 124 kamers, de lobby en het restaurant van een nieuw uiterlijk weet te voorzien. (bron: Het Parool)

Uitbreiding recreatiegebied kasteel De Haar
Het recreatiegebied rond kasteel de Haar wordt uitgebreid. Dat heeft de provincie Utrecht besloten. In het landinrichtingsplan dat nu is vastgesteld, staat dat er 460 hectare bijkomt. Op topdagen moeten er 15.000recreanten opgevangen kunnen worden. Dat betekent 1200 extra parkeerplaatsen. De omwonenden, verenigd in de stichting 'Vrienden van de Joostenlaan', zijn verdeeld over het plan. Ze vrezen de parkeerdrukte en vinden het doodzonde dat het uitzicht op de historische Hamtoren, vlakbij het spoor, wordt verpest. Dit jaar begint de aanleg van het recreatiegebied rond Kasteel de Haar. Eind 2013 moet alles klaar zijn. Nieuws | Site

Beeld van Bruegel in Brussel
Het beeld dat de wereld heeft van de Lage Landen in de 16de eeuw wordt in belangrijke mate gevormd door de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, die tussen 1563 en 1569 in Brussel woonde en er zijn belangrijkste werk maakte. Hoewel hij telkens weer wordt geassocieerd met boerentaferelen en schranspartijen, is zijn oeuvre veelzijdiger dan dat. Bruegel 06, een manifestatie die in Brussel te zien is, wil een breder publiek met zijn werk en ideeënwereld laten kennismaken. (bron: Brusselsnieuws.be)

Zeeuwse museumexpositie op reis
De fototentoonstelling 'museuMetamorfose' gaat op reis. Vanaf maandag 12 juni tot en met vrijdag 1 september is de tentoonstelling te bezichtigen in het Gemeentehuis van Zierikzee aan de Laan van Sint Hillaire 2, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-17.00 uur. De volgende standplaats, in het najaar, zal een nog niet bekende locatie in Zeeuws-Vlaanderen zijn.
De komende drie weken echter staat 'museuMetamorfose' nog in Middelburg opgesteld in de publieksruimte 'De Burg' van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). 'museuMetamorfose' geeft een impressie van een tiental actuele herinrichtingen in Zeeuwse musea. Belangstellenden kunnen nog tot en met woensdag 31 mei van dit veranderings-proces een beeld krijgen in De Burg, gelegen aan de Groenmarkt 13 in Middelburg. (bron: Blikopnieuws)

Langste rondwandeling Zuid-Holland
’De Koploper’ is de naam voor een nieuwe wandelroute door de gebieden van Natuurmonumenten op de Kop van Goeree. Dijkgraaf J. Geluk van Waterschap Hollandse Delta en directeur J. de Boer van Natuurmonumenten sloegen gistermiddag bij wijze van openingshandeling de laatste twee ontbrekende routepalen ervoor in de grond. De route geldt met twintig kilometer als langste rondwandeling in heel Zuid-Holland. De tocht voert dwars door duinen en kwelders, langs het strand en door het bos.
„Wandelaars die twintig kilometer wel wat veel vinden, kunnen De Koploper heel eenvoudig inkorten tot een rondwandeling van tien kilometer“, zegt B. Hartog van Natuurmonumenten afdeling Zuid-Holland en Zeeland. (bron:PZC.nl)

Wat is het mooiste kunstwerk?
Wat is het mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar? Deze vraag stelde de Federatie Kunstuitleen en liefhebbers hebben het antwoord gegeven: het glas-in-loodraam van Marc Mulders.
De Tilburgse beeldend kunstenaar heeft het gebrandschilderd raam vorig jaar gemaakt ter herinnering van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix. Het hangt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het raam beeldt een tuin uit die door het daglicht tot leven wordt gewekt. Voor Mulders staat een tuin symbool voor hoop op een betere wereld. (bron: NOS-journaal)

Bezwaren uitzetten beren verworpen
De bezwaren van lokale boeren tegen het uitzetten van beren in de Pyreneeën zijn  verworpen door de hoogste Franse bestuursrechter. Daarmee is de weg vrij voor het uitzetten van meer beren, zoals de regering heeft voorgesteld. Vooral de vele schaapsherders in de Franse Pyreneeën zijn tegen het uitzetten van wilde beren, omdat die een gevaar zouden vormen voor hun kuddes. De rechter oordeelde echter dat Frankrijk krachtens een verdrag verplicht is mee te werken aan het opnieuw in het wild uitzetten van oorspronkelijke soorten. Het gaat vooral om de Bruine beer, die in de jaren '80 uitstierf in de Pyreneeën. De afgelopen jaren zijn al verscheidene van deze dieren uitgezet in hun voormalige habitat, telkens onder luid protest van lokale boeren. Volgens schapenhouders doden de beren jaarlijks honderden van hun dieren. (bron: Volkskrant)

Enige restant WTC met sloop bedreigd
Het enige restant van het verwoeste World Trade Center in New York, een trap, wordt met sloop bedreigd. Daarvoor waarschuwde een particuliere Amerikaanse organisatie voor monumentenzorg woensdag. Volgens de National Trust For Historic Preservation is de buitentrap het enige bovengrondse overblijfsel van de twee torens die door de aanslagen van 11 september 2001 instortten. De bijnaam is Trap van de Overlevenden, omdat de trap naar Vesey Street een vluchtweg bood voor talrijke personen.
De trap is samen met tien andere historisch belangrijke locaties dit jaar het meest bedreigde 'monument' van de Verenigde Staten, aldus de Trust. De instantie noemt onder andere ook de oudere wijken in New Orleans die vorig jaar door de orkaan Katrina werden verwoest. (bron: Telegraaf)

Expositie Tijd Slijt in Muiderslot
'Tijd slijt’ is de titel van een bijzondere beeldententoonstelling in en om de tuinen van het Muiderslot. In het Slot wordt momenteel de hand gelegd aan de voltooiing van een ingrijpende restauratie en herinrichting. Grote delen van het kasteel zullen worden opengesteld voor het publiek. Deze unieke ontsluiting vormde voor organisatie LILA het uitgangspunt voor de tentoonstelling Tijd Slijt, kamers in het gras, een eigenzinnige presentatie in het verlengde van de verhalen en vormentaal van dit ‘nieuwe’ Muiderslot. Tijd slijt, letterlijk en figuurlijk. De titel heeft direct betrekking op een fascinerend samenspel tussen het Muiderslot en de kunst. Door tijd slijten materie, opvattingen en gebeurtenissen. Iedere generatie probeert deze slijtage weer in zijn eigen tijd te plaatsen. En zo ‘vergaat’ het de kunst ook. De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen vanaf 24 mei tot 1 november. (bron: persbericht) www.tijdslijt.nl/lila  of www.muiderslot.nl
 

AGENDA
12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)
13 mei - 10.00 tot 16.00 uur, Noordwijk, Koningin Wilhelminaboulevard, De Wereld van de touringcar.
14 mei - 14.30-16.30 uur, Den Haag, Hotel 't Centrum, Do Not Distrub - concert in hotelkamers.
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.

Kort nieuws vandaag:
Geschiedenis paleis Soestdijk

Opening Eden Rembrandt Square Hotel
Amsterdammers weren bootjes

Gigantische roze tent in Londen
Vakantie Sinaï afgeraden
Gedupeerd echtpaar krijgt gratis vakantie
Wandelen als compensatie voor stress


Woensdag 10 mei

Wandelroutes brengen Hengelo in beweging
Mensen moeten ervaren dat bewegen leuk is. ‘Bewegen hoeft niets te kosten, ga lekker wandelen. Ook als het weer wat minder is.’ Bewegen is gezond. Dat zal niemand ontkennen. Mensen ervan overtuigen dat bewegen ook leuk is, is moeilijker. Projecten van de overheden proberen mensen hierop te wijzen. In het kader van een hiervan, ‘Gezond Leven’, worden deze week in Hengelo twee wandelroutes geopend om te zorgen dat mensen meer bewegen. Marja Zijlstra, projectleider van de samenwerking tussen gemeente, GGD, wijkraad Berflo Es/Veldwijk en ZonMW (organisatie voor gezondheidsonderzoek), legt uit: ‘Het staat vast dat mensen met een uitkering te weinig bewegen. De drempel ligt vaak te hoog en een sportschool is duur. Wandelen kost niets, kan altijd en is gezond.’ (bron: TC Tubantia)

Tv-kok wil hotel in Dordrecht
De bekende tv- en AD-kok Ad Janssen heeft met brouwerij Inbev en eigenaar R. Puper een intentieovereenkomst getekend over de overname van hotel Bellevue in Dordrecht. Jansen wil het failliete complex aan het Groothoofd echter alleen overnemen als er in de Groothoofdspoort getrouwd mag worden en hij voor zijn bedrijf parkeerruimte krijgt aan de Taankade. Janssen is hierover in gesprek met de gemeente Dordrecht. Trouwen in de Groothoofdspoort zou op zich geen probleem hoeven zijn, aangezien in Dordt op allerlei bijzondere locaties getrouwd mag worden. De parkeerplaatsen kunnen een obstakel vormen. Zonder parkeerruimte voor Bellevue gaat de overname door Janssen niet door en blijft het monumentale complex leeg staan. (bron: AD.nl)

Strijd om groenste stad van Nederland
Groenliefhebbers kunnen hun lol op in Rijswijk: de gemeente en KMTP/Groei en Bloei gaan op zoek naar de mooiste voortuin van Rijswijk. Dit is één van de manieren waarop de gemeente alle Rijswijkers wil laten meehelpen om van Rijswijk de groenste stad van Nederland te maken. Rijswijk krijgt op 19 mei bezoek van de jury van Entente Florale, de competitie groenste stad van Nederland. Rijswijk strijdt om deze titel met Amersfoort, Nijkerk en Den Helder. Naast de zoektocht naar de mooiste tuin is 28 mei uitgeroepen tot Dag van het Park en voert de avondvierdaagse (12 tot en met 15 juni) langs de groene plekken. Nieuws | Site

Aanleg vlindertuin in Almere
Maaike van der Sande is geen officieel tuinontwerpster, maar toen haar gevraagd werd tekeningen te maken voor de vlinder- en libelletuin in het Polderpark in Buiten zei zij onmiddelijk 'ja'. Inmiddels is het ontwerp van Van der Sande van de tekentafel gekomen en is de basis van de tuin aangelegd. Vandaag gaan vrijwilligers, onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland, groen aanplanten dat vlinders en libelles aantrekt.
Het ontwerpen van de tuin ging snel volgens de Almeerse. ,,Het is een kwestie van logisch nadenken. Op hoeveel manieren kun je een pad laten lopen?" Veel moeilijker was het uitzoeken van de juiste planten. ,,Ik ben geen tuinman en het ontwerpen van tuinen was nog een vrij nieuwe hobby. Met touw heb ik eerst het terrein opgemeten en vervolgens ben ik op internet gaan zoeken naar bloemen en planten waar vlinders op af komen." (bron: Almere Vandaag)

Wandelen door Elf Friese Steden
Ongetraind hoef je er echt niet aan te beginnen: de Elfstedenwandeltocht. Van 23 tot en met 27 mei vindt de zestig jaar oude tocht der tochten weer plaats. Zo’n 205 kilometer lopen door elf steden die samen de Elfstedenroute vormen. Wandelaars die de tocht al eerder hebben gelopen weten hoe goed de sfeer is, hoe aardig de mensen zijn en hoe mooi het Friese landschap erbij ligt. (bron: Reiskrant.nl)

CoolCapitals grijpt naast de prijs
In New York zijn de Webby Awards uitgereikt, de prijzen voor websites. Planet Internet daarover: "In de categorie Reizen slaagde Coolcapitals.com er niet in om te winnen. De site van het Nederlands Bureau voor Toerisme verloor van Expedia en van publiekswinnaar TripAdvisor. Ook Google Maps verloor in deze categorie. Een opvallende winnaar in Telecom was Orange 'Talking Point' in Engeland. In de immer fraaie categorie 'Weird' won Snopes zowel de publieks- als de juryprijs."

Marianne Timmer opent Lelie Show
Van 12 tot en met 21 mei wordt in het Willem Alexander Paviljoen op Keukenhof de Lelie Show gehouden. Het is de grootste overdekte Lelie Show ter wereld. Bij de opening van de Lelie Show wordt een nieuwe lelie gedoopt. Marianne Timmer, veelvuldig olympisch schaatskampioene, is bereid gevonden de doop te verrichten. De kweker van deze Aziatische lelie is Mak Breeding BV te Wieringerwerf. (bron: persbericht)

Wandelclub op pad op moederdag
De vierde en laatste wandeling in de voorjaarscyclus van deWandelclub.nl leidt door het Hollands Plassengebied. Op 14 mei (moederdag) wordt gestart bij Dekker te Warmond waar de deelnemers kunnen kiezen uit een tocht van 10 of 24 kilometer. De korte tocht loopt door de Zwanburgerpolder die onlangs werd uitgeroepen tot de mooiste plek van Zuid-Holland. De lange tocht loopt rondom de Kaag. De tochten zijn met zorg uitgezet en nagelopen door de vrijwilligers van deWandelclub.nl. (bron: persbericht)

Blinde fietsers zoeken vakantiegids
De Stichting TWIN-travel zoekt fietsers die van de vakantie van blinden en slechtzienden in Epe een sportief feest willen maken. Ze moeten meerijden op de tandem waarop de vakantiegangers zes dagen gaan rijden. TWIN-travel, een non-profit specialist in het organiseren van vakanties in binnen- en buitenland voor blinden en slechtzienden, heeft voor juni een fietsvakantie vanuit hotel-restaurant De Witte Berken in Epe georganiseerd. De gasten zijn daar van zondag 11 juni tot en met vrijdag 16 juni en willen dagelijks op een tandem fietsen. Ze vertrekken steeds in groepjes van drie of vier tweewielers voor een rit van een kilometer of zestig. Voor die fietstochten hebben de vakantiegangers wel een meetrappende stuurman nodig en daarvoor doet TWIN-travel een beroep op vrijwilligers uit Epe en wijde omgeving. De sturende fietsers kunnen zes dagen meerijden, maar ook minder dagen. Nieuws | Site

Bellen in het buitenland goedkoper
Vodafone verlaagt volgend jaar zijn Europese roamingtarieven. Dat zijn de extra kosten die je moet betalen voor de gesprekken die je met je gsm in het buitenland voert. Vanaf de zomer van 2007 wordt roaming 40 procent goedkoper. Daarmee komt Vodafone tegemoet aan de Europese Commissie die de huidige tarieven veel te hoog vindt. (bron: Netwerk.be)

Een jaar lang naar Center Parcs
Center Parcs is een ludieke actie begonnen. Op de site www.forhappypresident.com  kun je meedoen aan een actie om een jaar lang gratis naar Center Parcs te mogen. (bron: persbericht)

AGENDA
12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)
13 mei - 10.00 tot 16.00 uur, Noordwijk, Koningin Wilhelminaboulevard, De Wereld van de touringcar.
14 mei - 14.30-16.30 uur, Den Haag, Hotel 't Centrum, Do Not Distrub - concert in hotelkamers.
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.

Kort nieuws vandaag:
Bouw Van der Valk Houten start

Uitstel Belgisch kasteelproject
Forum over Christelijk kamperen in Zelhem
Gelderse ruiterroutes moeten toerist lokken
Cultuurbewust op reis in Rusland en India

Eerste ruimtetoerist geselecteerd
Avontuurlijke reis naar Thailand
Princessedei in Friesland
Verzuimpolis tegen "oranjegriep"
Di-Rect bij Multipop in Ermelo
Klimkasteel in Rotterdam
Fletcher Hotel Group verkoopt Belgische tak


Dinsdag 9 mei

Spectaculaire toename duin-konijnen
Wandelaars zijn gewaarschuwd: Het aantal konijnen in de duinen is sinds drie jaar geleden „spectaculair” toegenomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal konijnen daalde jarenlang zeer sterk als gevolg van de ziekte VHS, die sinds 1990 veel slachtoffers maakte. De konijnenstand was zich in die tijd juist aan het herstellen van de andere virusziekte myxomatose. Voor natuurgebieden is het konijn van groot belang, omdat door zijn graven, grazen en wroeten het landschap open blijft. Wegens het ontbreken van konijnen zijn de laatste jaren grote grazers ingezet. Ook roofdieren, roofvogels en uilen lijden onder een tekort aan hun prooi, het konijn. (bron: NRC)

Federatie van strandhuisjes-eigenaren
Er is een grote kans dat ruim vijfhonderd bezitters van strandhuisjes in IJmuiden aan Zee volgend jaar geen huur meer betalen aan de gemeente
Velsen, maar aan een federatie van de drie strandverenigingen. Via deze constructie hopen de verenigingen hun leden een veel lagere huur te
kunnen berekenen dan de gemeente. Burgemeester en wethouders (B en W) zijn ermee akkoord gegaan om het IJmuiderstrand en Kleine Strand te verhuren aan een federatie waarin
vertegenwoordigers zitten van de verenigingen De Schelp, De Zeemeeuwen en SVIJS. Zij moeten op hun beurt geld innen bij hun leden om de huur te
betalen. ,,Nu stuurt de gemeente nog een paar honderd rekeningen aan de strandhuisjes. Aan de federatie kan ze het af met één rekening. Dat is dus veel  minder rompslomp, dus kan de verhuur goedkoper of de huurverhoging uit 2005 ongedaan worden gemaakt'', legt Rinus Dooijeweerd namens de verenigingen uit. (bron: IJmuider Courant)

Huldiging 1000-ste kampeerboer
Henk-Jan en Natasja Korenblik staan deze zaterdag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Prominente aanwezigen spreken mooie woorden
over hun boerderijcamping De Beek, het duizendste lid van de brancheorganisatie VeKaBo. ‘Het is mooi dat burgers en boeren het platteland zo
samen in stand houden.’ Ruim twintig graden en een nagenoeg volle camping. Dat alleen is al reden voor een feestje, vinden Henk-Jan en Natasja Korenblik. Maar dat is niet de reden waarom het erf van hun boerderij vandaag feestelijk is aangekleed. Het echtpaar wordt namelijk gehuldigd, omdat hun camping De Beek het
duizendste lid is van de vereniging van kampeerboeren Nederland, kortweg VeKaBo.
Inmiddels telt de VeKaBo al zo’n 1050 leden. Lid van de brancheorganisatie wordt een minicamping of kampeerboerderij niet zomaar. Kwaliteit tegen
een alleszins redelijk prijs, dat is het uitgangspunt. Beplanting, ruime staanplaatsen en goede sanitaire voorzieningen zijn daar ook onlosmakelijk mee
verbonden. Nieuws | Site

Groene Hart in trek bij toerist
Een uitje in het groen, officieel agrotoerisme geheten, is in. Steeds meer mensen kiezen voor een verblijf in het Groene Hart buiten de stad. Het aantal buitenlandse toeristen dat afkomt op de plattelandsrecreatie, blijft echter achter. Agrotoeristen kamperen niet langer alleen bij de boer, maar zoeken ook vermaak. Boerengolf, een variant op het bekende midgetgolf, scoort hoog.
,,Poldersporten,’’ vat P. van Duuren van de VVV in Gouda dit en soortgelijk vermaak samen. Het publiek wil naar kaasboerderijen, het liefst per fiets. De VVV's en ondernemers in het Groene Hart zetten al een tijdje in op agrotoerisme, maar de aanwijzing van het Groene Hart als nationaal landschap  draagt een belangrijk steentje bij aan het succes van de toerismesector in de regio. ,,En er is natuurlijk veel aandacht geschonken aan dit gebied.  Denk aan boeken die zijn verschenen en de website van Struinen en Vorsen,’’ zegt Van Duuren, doelend op de promotie van kleinschalige recreatieve  activiteiten in het gebied tussen de Hollandsche IJssel, Oude Rijn de Lange Linschoten en de Gouwe. (bron: AD.nl)

Busreizigers stranden in Brits hertenkamp
Een groep van veertig Nederlandse vakantiegangers, onder wie veel senioren, heeft het afgelopen weekeinde noodgedwongen in het
Engelse Sevenoaks de nacht moeten doorbrengen in een hertenkamp. De Nederlanders hadden een korte meivakantie geboekt bij het Wateringse
touringcarbedrijf Pasteur Reizen. Toen de bus zaterdagmiddag in het graafschap Kent motorstoring kreeg, moest er in een groot natuurpark gebivakkeerd worden. Het reisbureau
weigerde de gestrande reizigers in hotels onder te brengen. Volgens de chauffeurhad zijn werkgever geen regeling met een pechdienst. "We moesten
maar in de bus gaan slapen omdat de onderdelen voor de defecte bus pas zondag geregeld zouden worden", vertelt Fay van Lanfen, een van de
gedupeerden. Vooral de ouderen hadden het steenkoud en moesten voor een sanitaire stop door het donkere park ronddolen.Pas gisteravond keerde de groep terug in Den Haag. (bron: reiskrant.nl)

Miljoenen bezoekers holocaustmuseum
Naar schatting 3,5 miljoen mensen hebben afgelopen jaar het holocaustmonument in de Duitse hoofdstad Berlijn bezocht. Het gedenkteken
heeft onder bezoekers tweeslachtige reacties opgeroepen, verklaarde initiatiefneemster voor het monument Lea Rosh maandag, bijna een jaar na de
openstelling van het monument. ‘Ongeveer de helft van de bevolking accepteert het gedenkteken. Ik hoop dat we een deel van de andere helft ook kunnen overtuigen’, aldus Rosh. Het monument bestaat uit 2700 betonnen zuilen tot enkele meters hoogte. Zij vormen een doolhof van 20.000 vierkante meter. Veel bezoekers vinden het ontwerp van de Amerikaanse architect Eisenman te abstract. Nieuws | Site

Tour de France op 4 juli in Nederland
Op 1 juli zal de Tour de France 2006 officieel van start gaan vanuit de stad Straatsburg. Na een proloog van 7 km door de straten van de stad, zullen de 180km va de eerste etappe de wielrenners door de Elzas leiden met een omweg door Duitsland. De Limburgse gemeente Valkenburg zal op 4 juli de finish zijn van de derde etappe. Deze plaats was in 1992 de start en finish van de Tour de France. Schrijf in op www.zomerinfrankrijk.nl en speel mee met het speciale Tour-de-France-spel Hiermee maakt u kans op 2 VIP-kaarten, inclusief vervoer, waarmee u de aankomst van de Tour de France in Valkenburg kunt aanschouwen.

Zeven redenen voor een dagje Utrecht
Zeven redenen voor een dagje Utrecht
1. Domtoren beklimmen en kerkentour
2. Spoorwegmuseum en speeldozen kijken
3. Genieten van Culturele Zondagen
4. Nijntje in het Dick Bruna-huis
5. Zitten in een Rietveldstoel
6. Ontdek ”De Schatten”
7. Winkelen en terrasjes

Meer bij Planet.nl

Nieuw pretpark in de Elzas
De opening van de Bioscope op 1 juni te Ungersheim, vlakbij Mulhouse, is het grootste toeristische evenement van het jaar 2006 in de Elzas. De Bioscope is het eerste en enige pretpark in Europa dat geheel in het teken staat van de mens het milieu. Het doel van dit park is de mensen op een speelse manier bewuster te maken van het natuurlijke evenwicht. In dit landschapachtige park zijn spelletjes, ontmoetingen, ontdekkingen en shows... In de Bioscope is er genoeg te doen voor jong en oud, alles met het thema "de mens en zijn omgeving".
Het park is uniek en vernieuwend en brengt de verschillende natuurlijke evenwichten aan het licht door middel van 6 thematische "cellen".  In elke cel is weer wat anders te ontdekken.  Nieuws | Site

Wijnhandel boven poolcirkel
Lakselv, ver boven de Poolcirkel in het hoge noorden van Noorwegen, bezit 's werelds noordelijkste wijnhandel, North Cape Wine. Het bedrijf is trots op zijn eigen product: een aperitief genaamd Nordkapp, dat wordt gemaakt van lokale bessen (die groeien op zg. kraaiheide) en alcohol (12%). Er zijn rondleidingen van een uur door het bedrijf mogelijk, inclusief wijnproeverij. Van 19 juni tot 11 augustus a.s. zijn er dagelijks rondleidingen met een gids om 18 uur. Boeken vóór 17 uur bij de plaatselijke VVV. Kosten: 115 NOK (€ 15). Groepen kunnen, indien tijdig aangemeld, het hele jaar terecht. (bron: TourPress)

AGENDA
12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)
13 mei - 10.00 tot 16.00 uur, Noordwijk, Koningin Wilhelminaboulevard, De Wereld van de touringcar.
14 mei - 14.30-16.30 uur, Den Haag, Hotel 't Centrum, Do Not Distrub - concert in hotelkamers.
20 mei - 20 uur, Ommen, Landgoed Eerde, exclusieve excursie Natuurmonumenten op normaal afgesloten deel terrein.

Kort nieuws vandaag:
Fietsrouteplanner voor Nederland

Frans verkeersbureau bij Libelle Zomerweek
Download een rap over de natuur

Op pad met ANWB stadskaarten
Nederlandse toerist doodgevallen in China
Verleidelijk mooi Malta
Strandpaviljoens willen Michelin-ster
Landelijke intocht Sint in Middelburg


Maandag 8 mei

Verdronken dorpen als thema-park
Een themapark over de verdronken dorpen. Het is een onderwerp dat leeft onder de mensen. Bovendien is het een prima recreatieve slechtweervoorziening. Vlissinger P. van Haperen is ervan overtuigd dat zijn idee voor het themapark goede kans van slagen heeft. Voor de aanleg heeft hij een terrein van ongeveer veertig hectare op het oog bij de Noord-Bevelandse aanzet van de stormvloedkering Oosterschelde. Voor de eerste fase van het park denkt hij ongeveer tien miljoen euro nodig te hebben. Donderdag krijgt de gemeenteraad van Noord-Beveland het plan gepresenteerd. Er komt een maquette van zeventien verdronken Noord-Bevelandse dorpen (later uit te breiden tot heel Zeeland en Vlaanderen) en er wordt een Middeleeuws dorp nagebouwd. Onderdeel is ook een slikkengebied, waar opgravingen te zien zijn. In een virtueel theater is een stormvloed te beleven. (bron: Pzc.nl)

Duizenden bezoekers open kloosterdag
De derde Open Kloosterdag heeft zondag duizenden mensen getrokken. Een inventarisatie van het bezoek aan 29 kloosters en andere religieuze gemeenschappen leerde dat 16.000 mensen daar inzicht hadden proberen te kijgen in het leven van kloosterlingen. Dat meldde de woordvoerster van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), de organisatie van de mannelijke en vrouwelijke religieuzen in Nederland. Aan de Kloosterdag namen ongeveer negentig kloosters en religieuze groepen deel. Bezoekers konden met kloosterlingen praten over hun eigen levensroeping, mediteren, dia- of zelfs PowerPoint-presentaties volgen of zich door het gebouw laten rondleiden. (bron: Sp!ts)

Meer belangstelling voor Appel in musea
De belangstelling voor het werk van de vorige week overleden kunstenaar Karel Appel neemt toe. Hoewel het CoBrA Museum in Amstelveen en het Stedelijk Museum Schiedam, waar veel werk van Appel is te bezichtigen, dit weekeinde niet meer bezoekers trokken dan gewoonlijk, merken ze daar wel de toegenomen belangstelling voor de kunstenaar. De woordvoerders van de musea hebben dat zondag gemeld. De musea merkten dit weekeinde vooral een verhoogde belangstelling voor souvenirs van Appel. In het CoBrA Museum was grote vraag naar ansichtkaarten en in het Schiedamse Stedelijk gingen meer affiches over de toonbank. In het CoBrA Museum is vrijdag in allerijl een kleine overzichtstentoonstelling samengesteld met werk van de woensdag overleden kunstenaar. De tentoonstelling is volgens een woordvoerder een eerbetoon aan Appel. De ervaring bij het Stedelijk Museum leert dat de belangstelling voor een overleden kunstenaar meestal een week later echt opleeft. (bron: Telegraaf)

Evenement rond touringcar
Het tweejaarlijkse evenement ’De wereld van de touringcar’ wordt zaterdag 13 mei gehouden op de Koningin Wilhelminaboulevard in Noordwijk. Met een Concours d’Elégance met een defilé van oldtimers en spiksplinternieuwe touringcars, een informatie- en reismarkt, een minitentoonstelling en de finish van de Tulpenrally. Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.00 uur.

Man roeit oceaan over
Victor Mooney, een 41-jarige Afro-Amerikaan, is zondag begonnen aan een boottocht over de Atlantische Oceaan. De man wil alleen in een roeibootje vanuit Senegal naar New York varen.
De tocht, die de naam 'Gorée Challenge' meekreeg, vertrok vanop het eiland Gorée voor de kust van Senegal en moet Mooney in zijn acht meter lange boot via Zuid-Amerika en de Caraïben naar New York brengen. Mooney, een informaticaverantwoordelijke in een school in Brooklyn, wil met zijn odyssee een eerbetoon brengen aan zijn voorouders die eeuwen geleden naar Amerika werden gebracht, maar het gaat ook om een actie voor de gevaren van aids. Hij wil ook fondsen inzamelen om de toegang tot geneesmiddelen tegen aids in Afrika te verhogen. Gevraagd naar zijn geplande reisduur, antwoordde Mooney dat hij "zeven of acht maanden" in gedachten had. Nieuws | Site

Popconcert in hotelkamers
Op zondag 14 mei wordt in Hotel 't Centrum in Den Haag een bijzonder evenement gehouden met theater, cabaret, beeldende kunst, muziek, acrobatiek en dance. Bij dit ‘Do Not Disturb’ wordt onder andere opgetreden door Stefan Oosthof & Ronald de Jong, DJ Jaques de la Disque, AU (die deze middag de nieuwe CD 'Bridal Bindi' presenteert), Boozy, Perpetuum Mobile, Michiel & Co., Lichel van den Ende en Ilse & Co. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met het Paard van Troje. De artiesten bezetten ieder een hotelkamer en ieder optreden kan door maximaal vijftien bezoekers worden bekeken. Via een rouleersysteem verplaatsen de groepen bezoekers zich, begeleid door piccolo’s en kamermeisjes van kamer naar kamer. ‘Do Not Disturb’ vindt plaats in Hotel ’t Centrum aan de Veenkade vanaf 14.30 uur en duurt twee uur. Kaarten kunnen in de voorverkoop worden gekocht bij de kassa van het Paard van Troje. Bron: DenHaag.org

Welkom-borden mag niet meer op Veluwe
De borden langs de toegangswegen naar de Veluwe die de toerist begroeten mogen niet meer langs de snelwegen staan. Dat is bepaald door Rijkswaterstaat. De fractie van het CDA in Provinciale Staten van Gelderland ergert zich aan dit besluit. Met name omdat de consequentie van het besluit is dat de borden nu dan pas zichtbaar worden nadat een afslag is genomen. Een actieve aanduiding voor toeristen (op doorreis) komt daardoor te vervallen. Het CDA vindt dat hiermee niet het toeristisch belang van de Veluwe wordt gediend. De fractie vindt dat de borden voor toeristen en andere weggebruikers goed zichtbaar moeten zijn vanaf de snelwegen. Het CDA wil voor dit standpunt steun van het Gelders college van gedeputeerde staten. (bron: de Stentor)

Exclusieve excursie naar Landgoed Eerde
De Vereniging Natuurmonumenten houdt zaterdag 20 mei vanaf 20 uur een excursie op landgoed Eerde, aan de Hammerweg in Ommen. De deelnemers brengen dan ook een bezoek aan het kasteel Eerde en de oranjerie. Dit deel van het landgoed is alleen in excursieverband toegankelijk. De ongeveer 1,5 uur durende excursie staat onder leiding van gidsen van Educatief Centrum Vecht-Regge. Honden mogen bij deze excursie niet mee. Vooraf aanmelden is noodzakelijk dat kan alleen bij de Ledenservice van Natuurmonumenten, tel. 035-65 599 55 (tijdens kantooruren). Deelname kost voor leden van Natuurmonumenten vier euro en niet-leden zeven euro en kinderen mogen voor twee euro naar binnen. Het huidige kasteel Eerde met zijn beide bouwhuizen dateert uit 1715 en is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eerde, Johan Werner baron van Pallandt. Nieuws | Site

Slapen in een hemelbed in kasteel Vorden
Balies van triplex, tl-balken en spotjes. Echt allure had het interieur van kasteel Vorden niet meer, nadat er dertig jaar gemeente-ambtenaren in gehuisvest waren. Maar Karin Rodink en haar man hebben het hele interieur weer in oude luister hersteld. Iedereen mag komen kijken. En zelfs blijven slapen. Karin Rodink maakte met de aankoop van kasteel Vorden in 2004 een oude droom waar. 'We hadden wel een prachtig buitenhuis, maar ik droomde altijd van een kasteel. Toen we hoorden dat dit door de gemeentelijke herindeling niet meer nodig was als gemeentehuis en verkocht zou worden, konden we die wens realiseren.' Een jaar wonen Karin en haar gezin er nu. Er is keihard gewerkt om de ongezellige kantoorsfeer om te toveren in adellijke allure. Want behalve dat de Rodinks er zelf verblijven, wordt kasteel Vorden ook gebruikt voor tal van activiteiten: van feestjes met klasse tot huwelijksvoltrekkingen, van bedrijfsuitjes tot romantische overnachtingen. De Bed and Breakfast-kamers boven zijn bijna klaar, volgende week komen de eerste gasten slapen.
Nieuws | Site

Bouw historiekamer Roermond uitgesteld
De bouw van een aula en historiekamer in de tuin van de Sint Christoffelkathedraal in Roermond worden een aantal jaren uitgesteld. Het bestuur van de Stichting Renovatie Kathedraal Roermond heeft besloten voorrang te geven aan andere zaken binnen de totale renovatie van de kathedraal. Want er zijn niet genoeg financiën om nu alle noodzakelijke werkzaamheden te verrichten. De aula en de historiekamer staan niet zo hoog op de prioriteitenlijst. (bron: L1)

AGENDA
12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Intercontinental opent hotel in Arizona

Symposium over vrije tijd
Actie-site tegen aanleg snelweg
Wandelen langs Overijsselse boerderijen


Zondag 7 mei

1.7 miljoen Nederlanders weg in mei
Nederlanders zijn tijdens de meivakantie in groten getale op stap gegaan. Ze genoten van de zon tijdens een korte vakantie in eigen land of grepen het mooie weer aan om een dagje uit te gaan of gewoon een terrasje te pikken. Afgelopen week hadden basis- en middelbare scholieren vakantie. Voor ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders was dat reden om op vakantie te gaan. De ANWB zag in de loop van de week dat in de ochtend de files korter werden omdat mensen met het zonnige weer besloten een dagje vrij te nemen. 's Avonds was het wel druk op de wegen toen de dagjesmensen weer naar huis gingen. De pretparken deden goede zaken. Ze kregen tegen de 20 procent meer bezoekers dan vorig jaar in dezelfde periode. Volgens de Club van Elf, een samenwerkingsverband van een aantal pretparken, kwam dat niet alleen door de aangename temperaturen. Ook gaat het de consument financieel weer wat beter. (bron: Nu.nl)

Weer nieuwe eigenaar Walibi World
Het pretpark Walibi World in Biddinghuizen krijgt weer een nieuwe eigenaar. De Franse onderneming Compagnie des Alpes, exploitant van pret- en vakantieparken, heeft een voorlopige overeenkomst ondertekend voor de overname van StarParks, waar de Walibi-parken onder vallen.
De parken zijn nu nog eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Palamon Capital Partners, die in 2004 de Europese divisie van Six Flags overnam. Die divisie werd toen omgedoopt in StarParks. Compagnie des Alpes exploiteert onder meer het Franse Parc Asterix. Door de overname van StarParks krijgt het er vijf pretparken bij. Nieuws | Site

"Gewone barbecue is uit de gratie"
Een stukje vlees of vis grillen op de gewone houtskool barbecue lijkt verleden tijd. De speciale van alle gemakken voorziene buitenkeukentjes vinden meer en meer hun weg naar de Nederlandse tuinen. Ook pizza's bakken in de achtertuin of hele maaltijden wokken op speciale apparatuur bij ondergaande zon is het helemaal dit jaar. Bij de tuincentra vliegen dergelijke apparaten de winkel uit. Volgens Intratuin zijn de luxere modellen niet aan te slepen. "We zien een echte stijging in de verkoop van de roestvrij stalen verrijdbare modellen. Ook de minikeukentjes met grillplaat en warmhoudplaatje voor de satésaus zijn populair", vertelt woordvoerster Vonk. (bron: Telegraaf)

BMW maakt race-attractie
BMW heeft een rijdende race-attractie gemaakt, die afgelopen week in gebruik genomen werd, getuige een verslag op de site van Autoweek: "Je moet er maar op komen. Een Formule 1-gerelateerd ´pretpark´, pal naast het echte circuit. Vrije toegankelijk, als je maar een geldig entreebewijs hebt voor de desbetreffende Grand Prix. Of in het trotse bezit bent van een BMW personenauto. Da´s weer eens wat anders dan Disneyland Parijs of Efteling. We waren er gisteravond als FORMULE 1 RaceReport natuurlijk als de kippen bij om de officiële opening van BMW Sauber F1 Team Pit Lane Park (zoals het officieel heet) mee te maken. Opgebouwd op de parkeerplaats ´A7´, schuin tegenover de hoofdingang van de Nürburgring. Eerlijk is eerlijk, we waren best onder de indruk van het reizende Formule 1-pretpark, bedacht overigens door de Nederlander Jan-Christiaan Koenders, de hoogste marketingbaas van BMW Europa. Want als GP-bezoeker krijg je een unieke kans de Formule 1 ´hautnah,´ zoals de Duitser dat zo mooi noemen, mee te maken. Nieuws 1 | Nieuws 2 (met foto)

Zonnebaders vergeten zich in te smeren
De Kankerbestrijding slaat groot alarm nu spierwit Nederland na het lang aanhoudende koude weer massaal slecht beschermd in de zon gaat liggen bakken. De witte velletjes die nu opeens aan de brandende zon worden blootgesteld, lopen namelijk een groot risico om lelijk te verbranden, met alle gevolgen van dien. „Verbranding door de zon verhoogt de kans op huidkanker aanzienlijk”, legt Juliette de Voogd van KWF Kankerbestrijding uit.
„Het is echt veel beter om de huid geleidelijk te laten wennen aan de zon. Het is begrijpelijk dat de zonaanbidders er nu uit willen halen wat erin zit. Maar wij raden de mensen met klem aan zich goed te beschermen.” (bron: Telegraaf)

Geluidsopnamen binnenkort in museum
In de Telegraaf een interview met "geluidshistoricus"Karin Bijsterveld, die vertelt over hoe haar vader in de jaren zestig met een bandrecorder op jacht ging naar allerlei geluiden. "En de geluidsjagers uit de jaren zestig zijn na een aanvankelijk stille dood in de eenentwintigste eeuw ook weer teruggekomen. „Binnen sommige stromingen in de hiphopcultuur is het hot om omgevingsklanken te verwerken in de muziek. Er zijn zelfs hiphoppers die dol zijn op originele fabrieksgeluiden. De muziek wordt hoger gewaardeerd als er een bijzonder geluid op staat.”
De resultaten van het project Sound Souvenirs zullen dit najaar te zien zijn in een nog nader te bepalen Amsterdams museum en volgend jaar in Sittard. „Recorders en banden worden massaal weggegooid en steeds minder geluidsjagers uit de jaren zestig zijn nog in leven. Geluiden roepen andere emoties op dan foto’s. De banden met geluiden van de geluidsjagers en de huiselijke tafereeltjes zeggen veel over het leven in die tijd. Er is veel te weinig auditief materiaal over van het dagelijks leven. Ik wil redden wat er te redden valt, vooral de tapes van de doorsnee consument.” Site: www.soundsouvenirs.org

Wandelaar mag doorwandelen
Een Russische rechtbank heeft bepaald dat een Brit die via Rusland de wereld rond wil lopen, niet wordt uitgewezen. De Brit werd met een Amerikaanse metgezel in Tsjoechotka, in het uiterste noordoosten van Rusland, opgepakt nadat ze over het pakijs van de Beringstraat van Alaska naar Rusland waren gelopen. Ze hadden nagelaten bij aankomst in Siberië hun paspoort te laten stempelen, kregen van een rechtbank een boete van 73 dollar en zouden worden uitgewezen.
Dat laatste, zo bepaalde de rechtbank in hoger beroep, hoeft niet. De Britse wandelaar begon zijn 60.000 kilometer lange wandeltocht op de zuidpunt van Zuid- Amerika. Hij heeft er nu 27.000 kilometer op zitten. (bron: NRC) Foto van de wandelaars | Zijn eigen site

11-jarige kunstenaar met zand
De elfjarige Anne Deelen uit Helmond is een van de jongste zandsculpturisten van Nederland. Ze keek het kunstje af van haar vader Hans. De elfjarige Anne Deelen en haar vader Hans maakten gisteren een zandsculptuur van Spongebob op het strand bij recreatieplas Berkendonk in Helmond. In juni doen ze beiden mee aan een internationaal festival in het Belgische Lommel. Foto Jurriaan Balke
Om haar talent verder te ontwikkelen, gaat ze een cursus volgen bij de Zandacademie in Zoetermeer. In juni doet ze ook nog met haar vader mee aan een internationaal zandsculptuurfestival in Lommel. Ze gaan daar de zeven wereldwonderen nabootsen. (bron: Eindhovens Dagblad)

Te weinig parkeerruimte aan de kust
Te weinig parkeerruimte is het werkelijke probleem om tijdens drukke zomerse dagen op het strand in Callantsoog te komen. Dat heeft een onderzoek weer eens uitgewezen. Om daar wat aan te doen kunnen strandbezoekers in ieder geval dit jaar beter de fiets nemen (desnoods achter op de auto), of de kustbus. Het nieuwe parkeerterrein voor vijfhonderd auto's tegenover de ingang van het Zwanenwater zit er deze zomer nog niet in. Dat betekent dat de drukste kustplaats van de Noordkop weer op massa's blik her en der in het dorp kan rekenen als het een mooie zomer gaat worden. Gemeente en provincie vinden dat de slechte bereikbaarheid van de kust schadelijk kan zijn voor het imago van strand- en kusttoerisme.
Met zomerbussen, vergroten van fietsenstallingen, fietsroutes en het regelen van het verkeer hopen gemeente en provincie naast het vergroten van de parkeerruimte in de komende drie jaar genoeg maatregelen te treffen die de bezoeker toch aanmoedigen om de kustplaatsen in Zijpe te blijven bezoeken. (bron: NoordHollands Dagblad)

Gratis openbaar vervoer in Londen
De bezuinigingen op het openbaar vervoer leiden overal tot inkrimping en verschraling. Dat het ook anders kan, laten Groot-Brittannë en België zien, met goedkoop of gratis openbaar vervoer. Ameland en Dokkum namen hun voorbeeld al over. Wanneer volgt de nationale overheid? In Londen is het reizen per metro op 2 april gratis geworden voor kinderen beneden de elf jaar. Dit is niet het begin van die verkeersrevolutie. Zo heeft de burgemeester van Londen vorig jaar het lokale bus- en tramvervoer al gratis gemaakt voor alle 16-minners, en zit er nog meer in de pen, zoals gratis openbaar vervoer voor iedereen tijdens de Olympische Spelen van 2012. (bron: BN/De Stem)

AGENDA
7 mei Middelburg Boekenstad - Middelburg
Gegroeid van een kleine boekenmarkt, een marktje eigenlijk, naar NU het grootste boeken-evenement in ZW-Nederland. Een succes waar we trots op zijn. De aanwezige antiquariaten komen inmiddels uit heel Nederland en ook uit Vlaanderen.

12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
In welk klooster hoor jij thuis?

Win een droomvakantie naar Noorwegen
Wekenlang tegen ijswand aanhangen


Zaterdag 6 mei

Slechte toeristische samenwerking Friesland
Het wil nog niet vlotten met de samenwerking tussen de Friese VVV's. Een jaar is directeur F. Martini van het ICT Center Friesland bezig geweest om alle VVV's op één lijn te krijgen, maar een vergaande samenwerking is nog steeds niet van de grond. Directeur P. van Gessel van Fryslân Marketing vindt het jammer en lastig dat er niet één gezamenlijk aanspreekpunt is. Van Gessel heeft net weer stapels Friese paspoorten, Elfstedentochtkaarten en vakantiegidsen van Beleef Friesland laten maken. ,,Ik moet dit materiaal afzetten. Het is handiger dat ik met één contactpersoon van de VVV's te maken heb, dan met vijf mensen van de regio-VVV's of met alle 42 afzonderlijk”, zegt Van Gessel. Fryslân Marketing werd na het faillissement van het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) opgericht met als doel de toerist naar Fryslân te halen. Het bureau wordt gesubsidieerd door de provincie Fryslân. (bron: Friesch Dagblad)

Rivierenland in "Bestemming Nederland"
Rivierenland staat op zaterdag 20 mei centraal in het toeristische televisieprogramma ‘Bestemming Nederland' dat om 18.55 uur op RTL4 wordt uitgezonden. De drie presentatoren van het populaire programma volgen wekelijks een groepje vakantiegangers tijdens hun dagje uit en kluisteren meer dan 800.000 Nederlanders aan de buis. Op de website www.bestemmingnederland.nl kunnen kijkers na afloop van de uitzending meedoen aan een prijsvraag waarmee ze kans maken op een uitstapje in Rivierenland. Op zaterdag 20 mei om 18.55 uur is de reguliere uitzending. De dag erna, op zondag 21 mei, wordt het programma herhaald. (bron: Tourjour.nl)

Toeristen treffen sloep vol vluchtelingen
Frans en Meg van Belkum waren in een idyllisch havenplaatsje op vakantie-eiland Tenerife toen plots een sloep vol vluchtelingen aan land werd gesleept. Tijdens een bustrip langs de kust van Tenerife wees de gids op een mooi, klein vissersplaatsje: Los Abrigos. Frans (73) en Meg (72) van Belkum waren vier weken op vakantie op het Spaanse eiland. Op een dag besloten zij vanuit hun vakantieoord Las Galletas de lijnbus te plakken en naar het aangeprezen vissersplaatsje te gaan. Al direct was duidelijk dat er iets loos was. Helikopters vlogen in de lucht en er was veel guardia civil (politie) op de been. (...)In de haven sleepte een vissersboot een sloep vol vluchtelingen binnen. „Ze zaten in een open boot, van pakweg twee-en-een halve meter breed en twaalf tot veertien meter lang. Er bleken 71 Mauritaanse vluchtelingen in te zitten. Allemaal mannen. Beneden de veertig, schat ik zo. Ook jongens van zeventien waren erbij. Ze zaten op elkaar gepakt. Sommige waren nat. Wat wil je: ze hadden zeven of acht dagen op zee gedobberd. In de boot stond een laag water.“ Meer bij Brabants Dagblad

Oranje-camping nu al een succes
De Oranjecamping is een maand voorafgaand aan het WK in Duitsland al een daverend succes. In vergelijking met het EK in Portugal maken er twee keer zoveel supporters gebruik van de Oranjecamping. Organisator Jokko de Wit meldde vrijdag dat er al 2500 fans zich hebben ingeschreven. Zij worden verdeeld over drie campings in of bij de speelsteden. Tijdens het EK in Portugal in 2004 lag dit aantal op 1500. "Mei is eigenlijk de echte boekingsmaand, we verwachten nog wel 1000 tot 1500 mensen”, aldus De Wit. De campings hebben gezamenlijk een capaciteit van 5500 mensen. (bron: Blik op Nieuws)

Minicards wijzen de weg in Zeeland
Toeristen kunnen voortaan Zeeuwse attracties, hotels en restaurants in hun achterzak steken. Bij bijna honderd hotels en campings zijn de Minicards te vinden: fullcolour informatiekaartjes ter grootte van een creditcard. Daarop staat ’wat’ ’waar’ en ’hoe’ te vinden is. Minicards is een Amsterdams initiatief dat vijf jaar geleden is ontstaan. „Er is vervolgens patent aangevraagd op de naam en de displays waar de kaartjes in staan“, legt T. Driessen uit. Hij is verantwoordelijk voor de invoering van Minicards in Brabant en Zeeland. De kaarten geven een overzicht van het aanbod van culturele en culinaire adressen, attracties en winkels. Op de kaartjes staat de naam van bijvoorbeeld een attractie, hotel of restaurant. Verder staat er op vermeld hoe er te komen. Een routekaart wijst de toerist de weg. (bron: PZC.nl)

Looking for booking zet eigen kudde in
De spraakmakende schaapreclame van Hotels.nl, waarbij schapen met dekjes met reclameteksten van Hotels.nl langs drukke wegen grazen, krijgt opvolging. Lookingforbooking.nl past het reclameprincipe eveneens toe. Zij het in een bijzondere variant. Lookingforbooking.nl zette vorige week in het centrum Joure een kudde mensen in, verkleed als schapen. De kudde liep richting het gemeentehuis waar het burgemeester Kuiper van Skarsterlân een verwenweekend wilde aanbieden. Kuiper was wekenlang in gevecht met Hotels.nl over het verwijderen van de shirtreclame van Hotels.nl bij schapen in zijn gemeente. (bron: Zibb.nl)

Draadloos internet op heel Texel
Draadloos internetten op heel Texel. Geen vage toekomstmuziek, maar pure realiteit, zeggen Martijn van Hengel en Robbert de Jong van B-Shore, het bedrijf dat druk doende is om het hele eiland van dekking voorzien. ‘Hoe eerder, hoe beter. Daarmee zetten we Texel echt op de kaart. Met steun van de gemeente en bedrijfsleven kan een groot deel van het eiland al vóór de zomer worden aangesloten.’ Inmiddels draaien de eerste vijf testlocaties en worden de ontwikkelingen zelfs vanuit het buitenland op de voet gevolgd. Martijn van Hengel: ‘Als systeembeheerder krijg ik regelmatig vragen van logiesverstrekkers of ze hun gasten internet kunnen aanbieden. In de regel is dat een kostbare oplossing, want er moet een dure infrastructuur en beveiliging worden aangelegd. Een half jaar geleden kwam ik in aanraking met technieken waarmee je over grote afstanden draadloos internet kunt aanbieden. Een compact, in Amerika ontwikkelt systeem dat eenvoudig is te installeren. (bron: Texelse Courant)

Kaapstad lanceert Tourism Radio
Als je Kaapstad bezoekt hoef je niet langer met een sloot andere toeristen de bus te pakken om wat te weten te komen over de historie van de stad. Je stapt gewoon in je huurauto en zet de radio aan. Deze week is Tourism Radio gelanceerd. Het radiostation geeft toeristen echte tours in hun gehuurde voertuigen. Tourism Radio werkt middels in auto's en taxi's geplaatst GPS. De radio service start wanneer de auto wordt gestart. Het apparaat staat in verbinding met een server in Kaapstad. De server voorziet het voertuig 24 uur per dag van informatie, het speelt lokale muziek, geeft historische informatie, updates van het weer, aankondigingen op het gebied van veiligheid en het vertelt wat er 's avonds in de stad te beleven is. Toeristen die Tourism Radio willen beluisteren kunnen afstemmen op 90.2 FM.
Nieuws | Site

Televisie helpt beter dan reis bij taal leren
Engelstalige programma's hebben meer invloed op de talenkennis dan een reisje naar een Engelstalig gebied. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Wie geregeld TV kijkt, scoort 10% beter op een taalexamen. Ook Engelstalige liedjes en computergames helpen de jongeren. Maar docenten krijgen het dan weer moeilijker. De niveauverschillen worden immers groot en de woordenschat die je leert van Amerikaanse liedjes of series is niet altijd even nuttig om Shakespeare te begrijpen. (bron: tv-visie.be)

Kasteel Sluis monument van de maand
Archeonet heeft kasteel Sluis uitgeroepen tot het monument van de maand: Ten noorden van de stad Sluis, buiten de zeventiende-eeuwse omwalling, aan de weg van Sluis naar Groede, stond aan de oever van het Zwin, de nu geheel verlandde havenpolder, het kasteel van Sluis. Sluis ligt aan de grens tussen Zeeland en Vlaanderen. Oorspronkelijk was Sluis de voorhaven van de stad Brugge. Sluis lag aan de monding van de rivier het Zwin en heette oorspronkelijk Lamminsvliet. Vanaf 1280 nam Sluis een sleutelpositie in als havenstad en als strategische voorpost tijdens oorlogen en profiteerde van de gunsten van de Vlaamse en later de Hollandse graven. Om Sluis te beschermen tegen oorlogsgeweld werd de stad in 1382 omgeven met grachten, wallen en poorten en werd in 1385 aan de noordzijde een enorm kasteel gebouwd in opdracht van Philips de Stoute. (bron: Archeonet)

AGENDA
6 mei Nationale Reddingbootdag 2006 -
Op zaterdag 6 mei 2006 organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de Nationale Reddingbootdag. De Nationale Reddingbootdag is in beginsel bedoeld voor Redders aan de wal (donateurs) van de KNRM, maar ook andere belangstellenden zijn welkom om een kijkje achter de schermen van het reddingwerk te nemen.

7 mei Middelburg Boekenstad - Middelburg
Gegroeid van een kleine boekenmarkt, een marktje eigenlijk, naar NU het grootste boeken-evenement in ZW-Nederland. Een succes waar we trots op zijn. De aanwezige antiquariaten komen inmiddels uit heel Nederland en ook uit Vlaanderen.

12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
Nieuwe eigenaar hotel Dubai

Volgend jaar Eigen Huis en Tuin Event


Vrijdag 5 mei

Nederlands bedrijf begint opvouwbaar hotel
Dico International gaat zijn stalen bedden verhuren aan grote evenementen. Het bedrijf heeft een alliantie gesloten met De Boer, dat de tenten voor zijn rekening neemt. Het Nederlandse duo heeft grootse plannen voor de Olympische Spelen in Peking. Wie tijdens sportwedstrijden, meerdaagse popfestivals of andere grote evenementen een hotel wil boeken, krijgt soms maanden van tevoren al nul op het rekest. Voor velen is een krappe tent met een oncomfortabel luchtbed het enige alternatief. Jammer, want een goede nachtrust is vaak erg prettig na een bloedstollende sportwedstrijd of een zinderend popconcert. Daarom gaat beddenfabrikant Dico samen met De Boer Tenten grote evenementen van slaapplaatsen voorzien. (...) „We zijn met De Boer Tenten bezig met een opvouwbare hotelkamer, waarin alle voorzieningen uit- en weer ingeklapt kunnen worden. Heel futuristisch“, verklapt de topman. (bron: PZC)

Fietsnetwerk door Overijssel
Hardenberg krijgt volgend jaar een eigen fietsnetwerk. Dit netwerk wordt verbonden met het Overijssels Vechtdal. De gemeenten Ommen, Dalfsen en Staphorst ontwikkelen op dit moment ook fietsnetwerken die door middel van knooppunten aan elkaar verbonden zijn. Iedere gemeente levert een bijdrage aan het project. De fietspaden worden binnen enkele jaren aan elkaar aangesloten. Op dit moment zijn er in de diverse gemeenten diverse rondgaande bewegwijzerde fietsroutes. Ze zijn vrij beperkt en verouderd. Fietsers dienen de routes altijd in zijn geheel te fietsen en hebben onderweg nauwelijks mogelijkheden om alternatieve routes te kiezen. Het nu voorgestelde fietsknooppuntensysteem biedt die mogelijkheid wel. De Stuurgroep Recreatie en Toerisme Overijssels Vechtdal wil het fietsnetwerk volgend jaar of anders uiterlijk in 2008 invoeren. (bron:de Stentor)

Volg de zonsondergang
Dit is een site waarop je de zonsondergang kunt volgen, de hele aarde rond. De site biedt het blik op de ondergaande zon via 187 naar het westen gerichte webcams in 36 landen. www.eternalsunset.net

Wateringen krijgt hotel in kantoorpand
Vier Westlandse ondernemers hebben plannen om in een leeg kantoorpand in Wateringen een low budget hotel te beginnen. Het hotel moet nog voor het eind van het jaar zijn deuren openen. Het pand aan de Wateringveldseweg op bedrijventerrein Zwethove staat al jaren leeg. Het is de eigenaren, de Wateringse broers Van Vliet, niet gelukt er huurders voor te vinden. Daarom hebben ze de gemeente gevraagd het bestemmingsplan te wijzigen. De broers mikken op een hotel met een capaciteit van 200 bedden. „We hebben alles laten onderzoeken en denken dat een hotel met een dergelijke omvang een gat in de markt is,’’ zegt mede-eigenaar Quirien van Vliet. „We hopen dat we na de zomer met de verbouwing kunnen beginnen. Het hotel zal dan misschien eind dit jaar al open kunnen.’’ Van Vliet wil op de begane grond ruimte inrichten voor een restaurant. (bron: AD.nl)

Chinese toerist afgezet in Italië
Als je op vakantie gaat, laat je dan goed informeren over de plaatselijke prijzen. Een toerist uit Hong Kong had gehoord dat Rome een dure stad was. Maar een biertje voor 990 euro? Daar schrok hij toch wel van! De toerist bestelde een glas bier in een kroeg aan de Via Veneto, een van de meest bekende (en dure) straten van Rome. Een pilsje kost daar tien euro. Nadat de ober het bier had getapt zou hij de toerist hebben wijsgemaakt dat dit hem 990 euro zou gaan kosten. De toerist kon de prijs nog terugbrengen naar 490 euro. Maar toen hij de rekening kreeg, zag hij dat er toch 990 euro van zijn creditcard was afgeschreven. "Het leek me veiliger om te betalen," aldus de man. "Ik was bang dat me wat zou overkomen als ik niet zou betalen." (bron: NOSheadlines.nl)

Bakfietsbioscoop toont film in je buurt
Op het eerste gezicht is het een gewone bakfiets, maar als het blauw met rode ding wordt uitgeklapt, is het plotseling een bioscoop. Compleet met tribune. En een scherm waarop het beeld ook in de volle zon nog te zien is. De Fietsbios, zoals de bakfiets is gedoopt, gaat vanaf volgende week door de Haagse wijk Transvaal rijden en zal elke week op een ander plein geparkeerd worden. Een deel van het programma bestaat uit video’s die eerder op dat plein zelf zijn opgenomen en die ook over dat plein gaan. Daarna volgt er een hoofdfilm.
‘Geen nieuwe Hollywoodproducties’, zegt Kimm (‘Ik gebruik geen achternaam’), een van de initiatiefnemers. ‘Want dan moet je die hele dure filmrechten gaan betalen. Je moet dus eerder denken aan iets als Laurel en Hardy.’ (bron: Volkskrant)

55% van de Belgen gaat op vakantie
Deze zomer gaat 55 procent van de Belgen met vakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van Ipsos bij in totaal 3.535 Europeanen in opdracht van Europ Assistance. Op Europees niveau gaan zes op de tien Europeanen deze zomer met vakantie.
Van die 55 procent Belgen kiest 16 procent dit jaar voor een lang verblijf (drie weken). In vergelijking met vorig jaar is dat een opmerkelijke stijging. Toen verkoos nog maar 7 procent een lang verblijf. Uit de rondvraag blijkt ook dat het budget dat de Europeanen aan hun vakantie willen besteden, gemiddeld 2.235 euro per gezin is. Het gemiddeld budget van de Belgen voor deze zomer is 2.195 euro. (bron: Metro)

Het succes van dj Stéphane Pompougnac
Met veel glitter en groove palmt de lounge music-dj Stéphane Pompougnac vanavond het Concert Noble in. In bijna tien jaar tijd heeft Stéphane Pompougnac (1968) het Hôtel Costes in Parijse een aparte internationale uitstraling bezorgd. Het begon allemaal braaf met zijn mixes van loungemuziek voor het hotel-restaurant, na gedraaid te hebben voor het inmiddels gesloten Café Costes, les Bains, de Queen, Privilège en andere Parijse branché pleisterplaatsen. Snel werd Pompougnacs vaardigheid om ‘propere’ mixages af te leveren van een bundeltje covers, van house tot pop, legendarisch. Er kwam een cd Hôtel Costes, een tweede, een derde, en in de herfst van 2005, de achtste. En inmiddels componeert Pompougnac ook zelf. Zijn werk staat parmantig naast Shirley Bassey, Smooth, Djako, Demon Ritchie en anderen. Alle cd’s samen waren al goed voor ruim drie miljoen verkochte schijfjes. bron: Brusselsnieuws.be

Hostel in gerenoveerd kasteel
Stayokay Heemskerk viert de heropening van het hostel in het gerenoveerde Slot Assumburg. Stayokay Heemskerk gaat, na een grondige renovatie van enkele maanden, op 12 mei weer
open. Gasten kunnen nu genieten van modern comfort in de historische setting van Slot
Assumburg. Het dertiende-eeuws kasteel is een van de pronkstukken van de grootste Nederlandse
organisatie voor budgetaccommodatie. De grote slaapzalen hebben plaatsgemaakt voor 2-, 3-, 4-, 6- en 8-persoonskamers met een eigen douche en toilet. In totaal zijn er 162 bedden. Nieuws | Site

Cinema.nl adviseert over films
Zin om op uw vrije dag naar de bioscoop te gaan? De site cinema.nl stelt wekelijks een lijstje op met films die de moeite waard zijn om te gaan bekijken. Bovendien zijn direct de voorfilmpjes aan te klikken en is te zien of de film in de buurt draait. Cinema.nl

AGENDA
5 mei Bevrijdingspop - Haarlem
5 Mei is aan de ene kant een feestdag, aan de andere kant een feestdag met een betekenis. Bevrijdingspop besteed aan beide kanten aandacht. De festival-markt is een gezellig en populair onderdeel van Bevrijdingspop.

6 mei Nationale Reddingbootdag 2006 -
Op zaterdag 6 mei 2006 organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de Nationale Reddingbootdag. De Nationale Reddingbootdag is in beginsel bedoeld voor Redders aan de wal (donateurs) van de KNRM, maar ook andere belangstellenden zijn welkom om een kijkje achter de schermen van het reddingwerk te nemen.

7 mei Middelburg Boekenstad - Middelburg
Gegroeid van een kleine boekenmarkt, een marktje eigenlijk, naar NU het grootste boeken-evenement in ZW-Nederland. Een succes waar we trots op zijn. De aanwezige antiquariaten komen inmiddels uit heel Nederland en ook uit Vlaanderen.

12 - 14 mei De smaak van Italië - Haarzuilens
Het grootste Italië evenement van Nederland met alles op het gebied van de Italiaanse lifestyle, reizen en gastronomie. Op 12, 13 en 14 mei zullen, in navolging van de succesvolle eesrte twee edities van het evenement, de fraaie tuinen van Kasteel de Haar weer geheel in het teken van Italië staan. (bron: Er Tussenuit.com)

Kort nieuws vandaag:
500 Hertz auto's voor 1 euro

Pinguïns gestolen van dak hotel
Europees gezin besteedt 2235 euro op reis
ANWB introduceert foto-atlas
European-style hotel in Baltimore
Lentekriebels: we klussen ons suf
Hollandse snacks in Puerto Rico
Toerist moet niet verdwalen
Verweer tegen vaarroute Kagerplassen
De modeltuinen van Appeltern
Varen door de Biesbosch
Auto's pimpen in Rosmalen
Achtste Leidse draaiorgeldag
Speurhonden leiden toeristen over de Wallen


Donderdag 4 mei

Nederlandse expeditie naar zoutwoestijn
Een team van drie Nederlanders steekt in juni en juli 2006 in Bolivia de grootste zoutwoestijn ter wereld over. Het team gebruikt hiervoor speciaal ontworpen buggies, voortgetrokken door kites. Met de opbrengst van de expeditie, ruim 30.000 Euro, wordt in een groot gebied ontwikkelingshulp gefinancierd. Met het bijeengebrachte geld worden kinderen en hun scholen in de gemeente Sorata, provincie Larecaja, ondersteund in de meest basale voorzieningen. De opzet kent drie werklijnen: gezondheid (o.a. sanitaire voorzieningen, eerste hulp medicijnkisten) onderwijs (scholing, verbeterde lokalen, electriciteitsvoorziening, schoolmateriaal en authentiek speelgoed) en sport (sprortmaterialen, creëren speel/sport terreinen, organiseren sportevenement tussen scholieren). Bron: www.overzoutgrenzen.nl

Massale aanmelding "Ezeltje strek je"
De aanmeldingen voor het verjaardagsfeestje van´Ezeltje strek je´op zaterdag 6 mei in de Efteling lopen storm. Ter ere van de 50ste verjaardag van de ezel uit het sprookje Tafeltje dek je, Ezeltje strek je, Knuppel uit de zak nodigde de ezel vorig week alle ezelvriendjes uit om speciale worteltaart te komen eten in de Efteling. Op de oproep ontving de Efteling zoveel aanmeldingen van ezelliefhebbers dat het park heeft besloten de inschrijving, met ruim 50 ezels, te sluiten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Efteling dat er ezels worden toegelaten tot het park. Nieuws | Site

Lowlands nu al te beluisteren
Vanaf vandaag is de allereerste Lowlands podcast, de Llovcast, online. Via www.lowlands.nl zal Lowlands elke vier weken een nieuw, eigen programma uitzenden met muziek, nieuws en achtergronden van het festival. De Lowlands Llovcast is een vierwekelijkse uitzending van ongeveer vijfenveertig minuten, met daarin: actuele, alternatieve muziek (in de stijl van het Lowlands festival); de meest legendarische Lowlands anekdotes in de vorm van historische fragmenten en terugblikken; berichten van luisteraars. Bezoekers van de Lowlands website kunnen de uitzendingen gratis downloaden en beluisteren. (bron: persbericht)

Vakantiekrachten testen werkgevers
Houd een vakantiewerkgever zich wel aan de wet- en regelgeving? CNV Jongeren laat vakantiekrachten hun werkgever testen middels een vragenlijst op de site www.vakantiebaantje.com. Werkgevers die het werk en de voorlichting voor hun
vakantiekrachten goed voor elkaar hebben, komen in aanmerking voor de 'Beste
Vakantiewerkgever van het Jaar'-Award. Ondanks de jaarlijkse inspecties van de Arbeidsinspectie, zijn er nog steeds veel werkgevers die het niet zo nauw nemen met de regelgeving rondom vakantiewerk. Ook uit de vakantiewerktest van vorig jaar bleek dat er nog steeds veel vakantiebaantjes zijn waar zaken beter geregeld moeten worden.(bron: persbericht)

Buidels voor onderwaterfotografie
Nieuw in Nederland: Dicapac waterdichte buidels. Dicapac is een samenvoeging van Digital Camera Pack. Deze doorzichtige buidels zijn geschikt voor het fotograferen onder water met een digitale compactcamera zonder het aanschaffen van een prijzig onderwaterhuis! Het is geschikt voor gebruik tot een diepte van ongeveer 3 meter. De Dicapac buidels zijn gemaakt van vinyl en beschikken over een waterdichte sluiting. Het product biedt een uitstekende optische kwaliteit zowel onder als boven water door een optisch lensje of venster. De waterdichte sluiting is gegarandeerd d.m.v. dichtritsen, oprollen en met velcro dichtplakkers van de opening. (bron: Hiking-site)

Routeplanner voor wandelpad langs kust
De site van het Noordzee Kustpad/The North Sea Trail (www.northseatrail.nl) is uitgebreid met een online routeplanner. De planner biedt wandelaars de mogelijkheid om op ontdekkingsreis te gaan langs het langste wandelpad van Nederland. Verdeeld over 31 fraaie streekkaarten worden er zo'n 200 boeiende achtergrondverhalen verteld die het landschap en de geschiedenis langs het Noordzee Kustpad blootleggen. Op basis van de gewenste wandelafstand, provincie, landschap, verharding en het eventueel toegestaan zijn van honden kunnen wandelaars eenvoudig hun ideale wandelroute selecteren en alvast voorproeven welke bezichtigingsmogelijkheden er onderweg zijn. (bron: Tourjour.nl)

Kunstproject met oude caravans
In Gelderland start binnenkort een kunstproject voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het thema is  "Reizen in de verbeelding". Het programma start met een caravanproject. Twintig scholen in Gelderland krijgen een caravan aangeboden. Samen met een kunstenaar mogen de kinderen die omvormen en inrichten. Het doel is de kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met verschillende vormen van kunst. De organisatoren zijn nog druk op zoek naar gratis caravans. Wie een veilig rijdende oude caravan beschikbaar wil stellen kan zich melden bij de organisatie, tel. 0626354450. (Bron: KCK)

Struinen te paard over hele Hoge Veluwe
Bij wijze van proef is het ruiters vanaf vandaag toegestaan om in Het Nationale Park De Hoge Veluwe de ruiterpaden te verlaten en een weg te kiezen dwars door de natuur. Zij kunnen te paard door het Park struinen zoals voorheen alleen de wandelaars konden: van de paden af! Natuurlijk geldt er wel een aantal 'ruiterregels' en is het voortduren van de mogelijkheid om te struinen afhankelijk van het gedrag van de ruiters. Zo is rijden niet toegestaan op de gemarkeerde wandelroutes, verharde wegen en fietspaden, het Marchantplein en in de rustgebieden voor grofwild. Bovendien wordt ruiters verzocht rekening te houden met de andere bezoekers in het Park. De kosten voor het paardrijden in NP De Hoge Veluwe zijn 6 euro voor de ruiter en 3 euro voor
het paard. Nieuws | Site

Caravan Top Vijf
Gebaseerd op de verkoopcijfers in de periode tussen september 2005 en februari 2006 heeft het Rai Data Centrum de volgende top tien gemaakt van verkochte caravans:

  1. Hobby, 27%, 1156 exact

  2. Fendt, 12,9%, 560

  3. Dethleffs, 6,9%, 305

  4. Knaus, 6,5%, 286

  5. Chateau, 4,9%, 199

(bron: KCK)

Australië aantrekkelijker voor rugzaktoerist
Rugzaktoeristen die een reis door Australië bekostigen door los werk te verrichten krijgen het binnenkort gemakkelijker. De regering heeft besloten de termijn die iemand bij dezelfde baas mag werken te verdubbelen tot een half jaar. De maatregel, die in juli van kracht wordt, geldt voor burgers van negentien landen waarmee Australië een overeenkomst heeft die het verrichten van vakantiewerk toestaat. Nederland en België behoren tot deze landen. (bron: Telegraaf)

Watersportfeest in Bolsward en Harlingen
Ter gelegenheid van het gereedkomen van de vaarwegvoorzieningen voor de kleine recreatievaart en de gerealiseerde kanoroute tussen Bolsward en Harlingen organiseren de samenwerkende recreatiebedrijven Wûnseradiel en omgeving op zaterdag 13 mei een grote recreatiemanifestatie te Kimswerd, Arum en Pingjum. Van 10.00- 18.00 uur zijn er tal van gratis activiteiten en informatiestands over recreëren in noord-west Friesland . Aan de Dijksterbuursterlaan en Súdterp in Kimswerd kan het publiek terecht voor gratis kajak en kanovaren, waterfietsen, boerengolf-, voetbal en volleybal, een visdemonstratie en is er voor de jeugd een springkussen. (Bron: Tourjour.nl)

Kort nieuws vandaag:
Nieuwe directeur Zuiderzeemuseum

Filmpje Trekauto van het jaar
Losser opgefleurd met 400 bloemenbakken
Mee met pendelboot bij Grave
Actie tegen caravan parkeren aan de weg
Nieuwe eigenaar hotel Corona in Den Haag
Tips voor kampeerders
Nieuwe wandelroute: Podagristenpad
Een Wegenwachter per terreinauto door Togo
Actieve vakanties in trek bij jongeren
Natuurbrug Heuvelrug ook open voor mensen
Filmpje! Naar het strand in mei-vakantie


Woensdag 3 mei

Rembrandt staat in bloei
Door het slechte weer van de laatste weken heeft het eventjes geduurd, maar nu staat het zelfportret van Rembrandt in de Keukenhof in Lisse dan toch in volle bloei. Het meesterwerk meet tien bij veertien meter en bestaat uit bijna 60.000 dubbele vroege tulpen in verschillende kleuren afgewisseld met blauwe druifjes. De bollen werden het afgelopen najaar in het kader van het Rembrandtjaar 2006 door ruim twintig kinderen van de Buitenschoolse opvang De Compagnon uit Leiden gepoot. Tuinlieden van de Keukenhof boden de jonge poters de helpende hand. Het mozaïek is nog tot en met 21 mei te bewonderen. Na deze datum is de Keukenhof weer gesloten voor publiek. Nieuws | Site | Foto

Drie dagen in reuzenrad voor goed doel
Zes pretparkfanaten mogen zich vanaf 22 mei drie dagen en nachten laten opsluiten in een reuzenrad in Walibi World in Biddinghuizen. Ze willen hiermee geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. Dat maakte een woordvoerster van het pretpark dinsdag bekend. Inmiddels hebben zich volgens de woordvoerster al enkele tientallen mensen opgegeven. „We zijn overdonderd door de vele leuke, spontane aanmeldingen”, aldus de zegsvrouw van het park. Uiteindelijk blijven er maar drie teams van twee personen per bakje over. „De mensen moeten wel voldoende ruimte hebben. Overdag kunnen bezoekers een rondje mee in het reuzenrad.” Nieuws | Site

Westergasfabriek culturele hotspot
The New York Times wijdde er onlangs een enthousiast artikel aan en directeur Liesbeth Jansen is tegenwoordig een graag geziene gast op congressen in het buitenland. De 19e eeuwse Westergasfabriek in Amsterdam is hot. Het culturele concept dat op het terrein is losgelaten blijft niet onopgemerkt. „Ik krijg veel vragen vanuit het buitenland over herbestemming van industrieel erfgoed. Onze formule is uniek. Maar het concept roept ook verbazing op: hoe doen jullie dat toch?”, vertelt Jansen. Wat maakt de Westergasfabriek, steeds vaker het decor voor grote evenementen, dan zo bijzonder? Allereerst heeft het terrein een grote historische waarde. De fabriek, ooit de grootste van Europa, trad rond 1885 in werking. Het ontwerp van Isaak Goschalk was destijds opvallend; zo'n chemisch proces in zulke mooie gebouwen. In de jaren zestig van de vorige eeuw raakte de fabriek overbodig en kwam het Gemeentelijk Energie Bedrijf op het monumentale terrein. Die vertrok rond 1992, waarop Jansen de taak kreeg een „leuke” invulling te vinden voor de Westergasfabriek. In eerste instantie was dat voor de periode van een jaar, maar al gauw bleek Jansen's formule aan te slaan en bleef ze.
Nieuws | Site

Loslopende honden verboden in Den Haag
Loslopende honden kunnen na de zomer niet overal in de Haagse bossen meer terecht. Staatsbosbeheer heeft besloten om een aanlijnverplichting voor de viervoeters in te gaan stellen. Dit zal gaan gebeuren op enkele plekken in de natuurgebieden. Tot op heden was het in het Haagse groen van Staatsbosbeheer nog wel mogelijk om de viervoeters vrij te laten lopen.
Volgens Rein Zwaan, voorlichter van Staatsbosbeheer in de regio Haaglanden, is het besluit noodgedwongen genomen na een aantal incidenten. „Het gaat soms wel eens mis met kinderen en fietsers. We vinden daarom dat we het loslopen moeten inperken. Momenteel zijn we aan het bekijken waar precies. Het bos wordt gewoon meer en meer gebruikt en daarom moeten we de regels daarop ook aanpassen.”
Volgens Zwaan is het bijvoorbeeld heel goed denkbaar dat een plek zoals het speelbos vlak bij de Laan van Nieuw Oost-Indië een aanlijnverplichting krijgt. „Hier komen veel kleine kinderen. We begrijpen dat mensen hun honden graag willen laten uitrazen. Maar we hopen dat op dit soort plekken de dierenbezitters hier begrip voor kunnen opbrengen. We moeten het voor elkaar overhebben.” (bron: Telegraaf)

IJs "dak van de wereld" smelt snel
Jaarlijks smelt 7 procent van de gletsjers van het Qinghai-Tibet plateau, ook wel het 'dak van de wereld' genoemd. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua dinsdag. Het ijs smelt sneller door de stijgende temperaturen wereldwijd. De hoogvlakten in Tibet zullen in toendra en woestijn veranderen. „Uiteindelijk gaan zandstormen het gebied teisteren”, voorspelde een woordvoerder van het Chinese Nationale Meteoroligische Bureau. Het ijs smelt sneller door de stijgende temperaturen wereldwijd. De hoogvlakten in Tibet zullen in toendra en woestijn veranderen. ‘Uiteindelijk gaan zandstormen het gebied teisteren’, voorspelde een woordvoerder van het Chinese Nationale Meteorologische Bureau. (bron: ANP via Volkskrant)

Foto's gratis bij museum downloaden
De foto's van fotograaf Hans Aarsman zijn vanaf vandaag gratis te downloaden via de website van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het museum heeft de foto's gekocht. De liefhebber kan ze gratis binnenhalen en printen. Aarsman en het museum hopen dat meer fotografen op deze manier hun werk ter beschikking stellen, zo staat dinsdag op de site van het museum. Het gaat om bijna alle foto's uit Hollandse Taferelen en Aarsman's Amsterdam, en foto's uit andere projecten zoals Oost-Duitsland en Openbare Rituelen. Het fotomuseum wil meer en meer complete fotoprojecten gaan kopen en minder losse foto's. Nieuws | Site

Reis rond Leuven in vijftien borden
Leuven is een “kennisstad” en wil deze kennis delen. Universiteit en stad hebben daarom voor het tweede jaar op rij de handen in elkaar geslagen om een wetenschappelijk wandelparcours in de reeks WetenStappen in Leuven te realiseren. Het resultaat valt vanaf deze week overal in Leuven te bewonderen en het doel is bezoekers te laten kennismaken met een ander Leuven.
Toerisme Leuven kwam met het idee op de proppen om elk jaar een andere wetenschapstak in het daglicht te plaatsen aansluitend bij de actualiteit. Leuven staat immers voor wetenschap. Verleden jaar viel de eer te beurt aan fysica, in het kader van het wereldjaar van de fysica. Dit jaar verschijnen de borden van AHA!Geschiedenis in het Leuvense straatbeeld. Aangezien Leuven in 2006 in het teken staat van de Belgische onafhankelijkheid lag de keuze voor geschiedenis voor de hand. bron: Veto.be

"Texel Toerist" na 30 jaar verzamelobject
Er schijnen toeristen te zijn die ze allemaal in de kast hebben staan. 'Texel Toerist', een bijzonder magazine dat ieder jaar wordt gemaakt door eilandjournalisten, die in de huid kruipen van eilandbezoekers. Al dertig jaar verschijnt het in zijn huidige pocketvorm. De nieuwe 'Texel Toerist' is uit in een feestelijke oplage van 33.000 exemplaren. Wie 'm openslaat zit gegarandeerd gelijk in vakantiesferen. Want de makers van het magazine hebben weer veel gedaan om zich in te leven in de gemiddelde bezoeker en daar eerlijk over te schrijven, zonder commerciële druk van boven. En dus gingen ze een dagje vissen op de Noordzee, een potje boerengolfen in Den Hoorn en in een ultralight vliegtuig het eiland over. Er werd een kroegentochtje gehouden en er was zelfs een verslaggever die zich vastbeet in het waddenweer.
'Texel Toerist' is de oudste toeristengids op het eiland. Ontstaan in een tijd dat de VVV nog niet zo aan de weg timmerde als nu het geval is. Bron: NoordHollands Dagblad

Toeristen laten Turkije links liggen
Turken waren niet anders gewend dan dat het aantal toeristen dat hun land bezocht ieder jaar toenam. Dit jaar echter laten vooral Europeanen Turkije links liggen. De noodklok wordt geluid.
In de eerste drie maanden van 2006 is het aantal toeristen in Turkije met 17 procent afgenomen. Er kwamen zelfs 35 procent minder Duitsers. In de zomermaanden dreigt het nog erger te worden. Het aantal Europeanen dat een vakantie heeft geboekt is 30 procent lager dan vorig jaar. In Nederland meldde branchorganisatie ANVR vorige maand dat het aantal Nederlandse boekingen zelfs met 41 procent is gedaald. bron: Trouw

Kachel verwarmt camping
Camping De Twentse Es aan de Keppelerdijk tussen Enschede en Glanerbrug is de eerste camping in Nederland die voor het verwarmen van gebouwen en het opwarmen van leidingwater een op hout gestookte kachel gebruikt. Vandaag wordt de ketel officieel in gebruik genomen door gedeputeerde P. Jansen van de Provincie Overijssel. Het is geen houtkacheltje waar af en toe een blokje op moet, maar een volautomatisch cv-boilersysteem, dat met op diervoer lijkende, samengeperste houtkorrels wordt 'gevoed'. Een keer in de drie maanden moet de houtvoorraad worden aangevuld. De korrels worden opgeslagen in een (zee-)container. Van daaruit worden ze door middel van een vijzel richting kachel getransporteerd. De kachel zelf is een kubieke meter groot. Nieuws | Site

Grote vakantiedrukte in Vechtdal
Diverse campings in het Vechtdal kennen deze week een topbezetting. Duizenden vakantiegangers hebben deze voorjaarsvakantie uitgekozen om naar een camping in deze regio te gaan. De grote belangstelling wordt toegeschreven aan de voorspellingen van de weerdeskundigen, die ons immers temperaturen richting 25 graden in het vooruitzicht stellen. Camping De Kleine Wolf in Stegeren heeft geen plekje meer over. Alle 550 plaatsen zijn bezet. ‘En de telefoon staat nog steeds roodgloeiend. We hebben al diverse mensen moeten teleurstellen. Jammer voor die mensen, maar we zitten gewoonweg vol. En dat was in het weekeinde al het geval. Het was voor de campinggasten nog wel een paar dagen koukleumen, maar dat nemen ze - in de wetenschap dat het allemaal beter wordt - op de koop toe’, zegt mede-directeur Geralda Kat. Nieuws | Site

Kort nieuws vandaag:
Dineren met filmster George Clooney

Schippers gezocht voor fietsboot
Draadloze info voor toeristen in Hasselt (be.)
Mei-maand, bedevaart maand
Tuinbouwmuseum bestaat 20 jaar
Hotelgast heeft schuld van 18.000 euro
Bouw hotel Dinteloord stagneert
Verkiezing Europese topcamping van het jaar
Fanfeesten tijdens WK
"Lekker koken op camping koud kunstje"


Dinsdag 2 mei

Zelf in cockpit op Soesterberg
Gedurende de meivakantie stelt het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg een aantal cockpits van historische vliegtuigen en helikopters open voor het publiek. Dé kans om de vliegtuigen van binnen te bekijken en plaats te nemen op de stoel van de vlieger. Het publiek mag een exclusief kijkje nemen in de cockpits van zes historische toestellen die alleen tijdens de meivakantie opengesteld worden. Jong en oud wordt de gelegenheid geboden kennis te maken met de werkomgeving van bijvoorbeeld de jachtvlieger, de helikoptervlieger of de captain van een transportvliegtuig. Nieuws | site

Het vakantieseizoen is al begonnen
Al drie jaar werkt Gerrit den Braven, samen met z'n vrouw, met veel plezier voor Rent-a-tent. Ook dit voorjaar staat de caravan al klaar om af te reizen naar campings in Frankrijk en Spanje om tenten op te bouwen en in te richten. „Vergis je niet, het is echt aanpoten," vertelt Den Braven. „Op één camping bijvoorbeeld, moeten we 67 tenten plaatsen. Dan praat je niet alleen over het opzetten van de grote tenten, maar ook over het inrichten ervan. Er moeten bedden in, een tafel, een koelkast, kastjes, noem maar op. Daar ben je best druk mee, hoor." De gezondheid moet daarom goed zijn. Ook moet de motivatie goed zijn. „Het kan best slecht weer zijn en dan moet het werk ook gebeuren. Niet altijd even prettig, maar gelukkig zetten we de meeste tenten op in zuidelijke landen waar het in het voorjaar vaak al lekker weer is." De zestigjarige vutter doet het werk met veel plezier. Bron: Brabants Dagblad

Afname zomervakantieboekingen
Het aantal Nederlanders dat zeker op zomervakantie gaat, blijft dalen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS/NIPO onder 6500 Nederlanders.
In april werden zij ondervraagd over hun vakantieplannen in de zomermaanden. Op dat moment gaf 72 procent van de geënquêteerden aan dat ze er waarschijnlijk of beslist op uit gaan trekken. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 75. Onderzoeker Schalekamp wijt de afname van de vakantieplannen aan de twijfels van Nederlanders over de economie. ,,Objectief trekt de economie aan, maar veel mensen merken dat niet in hun portemonnee. De groep twijfelaars is sinds 2003 steeds groter geworden. ", aldus Schalekamp. Bron: RTL.nl

Titus reizen in ansichtkaarten
De zalige karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) maakte met name tussen de twee Wereldoorlogen een fors aantal reizen, doorgaans met de trein.
Zijn vele functies, verplichtingen en grote netwerk brachten hem op vele plaatsen in Nederland, maar ook op het Europese vasteland, in Engeland en Ierland en zelfs in de Verenigde Staten. Onder het motto 'Zalig in de trein' (met dank aan Godfried Bomans) wijdt het Titus Brandsma Museum in Bolsward (Grote Dijlakker 11, di t/m za, 13-17 uur, toegang gratis) de zomerexpositie (t/m 16 september) aan Brandsma's reizen. Centraal in de tentoonstelling staat de overjas van Titus Brandsma. Deze Brandsma-reliek die onlangs werd ontdekt, staat symbool voor de reislust die Titus in zijn leven ten toon spreidde. Nieuws | site 1 | site 2

"Vakantie is ongezond"
Nederlanders hebben veel vakantiedagen en vakantiegeld. We reizen naar verre bestemmingen en willen daar van alles beleven. Een weekje Zeeland volstaat niet meer. Onze vakantie is -net als de rest van ons leven- een project geworden, waar we alles uit moeten halen wat erin zit. Daarmee verliezen we de eigenlijke bedoeling
van vakantie uit het oog: uitrusten. Presentator Wilfred Kemp praat met Dolf de Vries, Wiljo Meester en Joep Schrijvers over de stelling: vakantie is ongezond! Acteur Dolf de Vries is auteur van de reisboekenserie 'In een rugzak'. Hij reist een paar maanden per jaar naar verre bestemmingen met rugzak of camper. Hij leest veel
van te voren. 'Wanneer ik op reis ben en mensen ontmoet, staan al die gesprekken in dienst van een beter begrip van dat land." Maar niet iedereen gaat zo goed voorbereid op reis. Vakantiestress komt vaker voor dan mensen willen toegeven. En
het kan zelfs helemaal mis gaan.
Soeterbeeck, dinsdag 2 mei, 17.05 uur, RKK op Nederland 1

Empire State Building 75 jaar oud
Het Empire State Building bestaat 75 jaar. De meest in het oog springende wolkenkrabber van de Newyorkse Skyline werd in 1930 in 18 maanden uit de grond gestampt en heeft 102 verdiepingen.
Het werd gebouwd als gevolg van een competitie tussen de bazen van de autobedrijven Chrysler en General Motors (GM). Doel was als eerste het hoogste gebouw ter wereld te bouwen. John Raskob van GM won de strijd nadat hij erin in 1929 in was geslaagd een groep investeerders om zich heen te verzamelen om de bouw te bekostigen.
Op 22 januari 1930 werd begonnen met de bouw van de 381 meter hoge constructie. Op 1 mei 1930, ruim voor de geplande datum, was het al klaar. De wolkenkrabber met een ruim 300.000 vierkante meter kantoorruimte werd officieel geopen door toenmalig president Herbert Hoover. Nieuws | Site

Kinderen gids op Muiderslot
Alweer voor het vijfde jaar worden kinderen opgeleid tot ’kidsgids’ op het kasteel Muiderslot. Van 1 tot en met 5 mei lopen de kleine gidsen rond en nemen alle kinderen en ouders mee voor een bijzondere rondleiding door de recent heringerichte woonvleugels van het Muiderslot. De gidsjes zijn voor de gelegenheid gestoken in prachtige middeleeuwse kledij. Ze hebben hun eigen verhaal geschreven en vertellen over het leven van kinderen op het kasteel. Wat aten ze vroeger? Gingen ze wel in bad? Wat voor kleren hadden ze aan? Ook de opleiding tot ridder komt uiteraard aan bod! Afwisselend zijn er rondleidingen door de eigen Slotgidsen. Nieuws | Site

Multimiljonair wil beren in Schotland
Het landschap in dit deel van de noordelijke Schotse Hooglanden is ruig. Ondanks de grootsheid van de natuur ontbreekt er echter iets, vindt de eigenaar van deze wildernis: wolven en beren. Daarom wil de Engelse miljonair Paul Lister deze roofdieren, die eeuwen geleden voor het laatst in deze contreien rondzwierven, weer uitzetten op zijn uitgestrekte landgoed. Zonder slag of stoot gaat dat niet. Veeboeren uit de omgeving zijn tegen Listers plan. „We hebben al genoeg te stellen met de vossen, die onze lammeren en ons pluimvee doden”, zegt een gerimpelde boerin van 76, die enkele kilometers stroomafwaarts woont.
Dat is allemaal vreselijk overdreven, meent Andrew Harding, een medewerker van Lister. „Er zijn vrijwel geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvielen”, zegt hij. Lister, erfgenaam van een fortuin dat zijn vader verdiende in de meubelbranche, beschouwt het als zijn missie om groot wild terug te brengen in Schotland. De wolven zullen echter nog zeker tot 2010 moeten wachten en de beren vermoedelijk nog veel langer. Komende zomer begint Lister met de eerste fase van zijn wildproject. Dan wordt een aantal wilde zwijnen en elanden losgelaten. (bron: NRC) Site

Wehkamp gaat ook in reizen
In samenwerking met de reisorganisatie Elmar Online start wehkamp.nl deze zomer met de verkoop van reizen via haar site. Met deze uitbreiding biedt wehamp.nl nu een compleet assortiment van best verkopende artikelen op internet. In april begon de verkoop van boeken via 's lands grootste webwarenhuis. Binnenkort kunnen hier alle complete vakantiereizen worden geboekt van bijna alle Nederlandse reisorganisaties. De reizen worden aangeboden op wehkamp.nl, maar verlopen via het boekingssysteem van ElmarReizen.nl. Nieuws

Actie voor behoud recreatie op Veluwe
Gedeputeerde Staten van Gelderland moeten snel maatregelen nemen om recreatiebedrijven in kwetsbare gebieden op de Veluwe te verzekeren van een gezonde toekomst. Dat vindt de Kamer van Koophandel. Het gaat om de zogenoemde achterblijvers, bedrijven die in het kader van het provinciale project Groei en Krimp niet verplaatst (willen) worden naar de rand van het Veluwemassief. Deze bedrijven worden volgens de Kamer van Koophandel Veluwe en Twente ernstig belemmerd in hun bedrijfsvoering en ontwikkeling, zoals bij het vergroten van standplaatsen of het verbeteren van faciliteiten. De Kvk zegt dat het niet de bedoeling kan zijn om via Groei en Krimp te komen tot een ‘stille sanering’. Het verbeteren van deze bedrijven is essentieel voor het toerisme in het gebied, stelt de KvK, die over deze zaak bij GS aan de bel trekt. De Veluwecommissie, een belangrijk provinciaal adviesorgaan, gaat GS ook zeer binnenkort op het probleem wijzen. Nieuws

Dubai bouwt langste rij hotels ter wereld
Dubai gaat een rij hotels bouwen met bijna 30.000 kamers. Daarmee wordt het de langste rij hotels in de wereld, aldus de initiatiefnemers. Met het ambitieuze project is een bedrag van liefst 27 miljard dollar gemoeid. Pronkstuk in het project wordt het hotel Asia Asia met alleen al zesenhalfduizend kamers. Dubai streeft ernaar om binnen nu en tien jaar tien miljoen buitenlandse bezoekers per jaar te ontvangen. Toerisme wordt steeds belangrijker voor het emiraat nu de olievoorraden in het gebied aan het opdrogen zijn. Dubai heeft inmiddels een traditie met grootschalige projecten. In de stad staat al een zevensterrenhotel van meer dan driehonderd meter hoog. Op dit moment wordt gebouwd aan de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Nieuws

Kort nieuws vandaag:
De goedkoopste ticket naar Barcelona

Leuke dingen doen in de mei-vakantie
Twaalf mooie mei-wandelingen
Chatten over uw caravan met de ANWB
Italiaanse bus strandt in Scheveningen 

 
 Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller
   

 

 

Start

free hit counter script